ARIS MESSINIS Afp
Tvrtko Puljić
SAMO NEKA TRAJE

Hezonja je sažeo bit hrvatske renesanse. Može li košarka do konca tjedna ‘pobijediti‘ Euro, Hajduk i Dinamo?

Poklopila se generacija igrača koji su kao klinci osvajali, a sad su postali glavni među seniorima
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 03. srpanj 2024. 06:53

Nakon što je Hrvatska promarširala Pirejom, sredila Sloveniju i Luku Dončića na startu olimpijskih kvalifikacija, netko je od novinara zaustavio Marija Hezonju. I naletio pitanjem, nešto u stilu je li Hrvatska ovom izvedbom poslala poruku. Hezonja kao da je jedva dočekao.

- Nije ovo bilo nikakva poruka. Mi smo ovdje došli osvojiti turnir! Od prošloga ljeta, od prvog dana ovoga ljeta dišemo kao jedan, svi smo se pojavili na pripremama u punoj formi i želimo samo tako nastaviti.

Mario Hezonja je, zapravo sažeo bit ove hrvatske košarkaške renesanse kojoj smo svjedoci drugo vezano ljeto. Poklopila se generacija igrača koji su kao klinci osvajali, a onda u seniorskim godinama upali u učmalu zbilju naše reprezentativne košarke. Dok nisu oni postali glavni. I dobili su trenera kakav im je trebao.

image
ARIS MESSINIS Afp

Josip Sesar je otkrio tajnu kako je spremao Sloveniju. On se osobno divi Luki Dončiću, smatra ga uz Nikolu Jokića najboljim igračem na svijetu, ali je objasnio svojim igračima da je svaki od njih bolji od slovenskog igrača na suprotnoj strani. Ako to nije Luka Dončić. I vrtio je, a vrtjet će i dalje mantru o timu, o momčadi.

Ako su lani na meniju bile reprezentacije niže vrijednosti, odnosno Hrvatska je s godinama postala dio tog sivila, pa su se tu nizale pobjede, uvjerljive i raskošne poput ove u utorak navečer, sada je na red stigla i ozbiljna, velika reprezentacija, jer svaka je momčad koja ima Luku Dončića velika i ozbiljna. Ne postoji, naime, igrač na svijetu koji za ruke može dovesti četiri haklera i s njima zaigrati ozbiljnu utakmicu, protiv ozbiljnog protivnika, i tu imati šanse. Samo je Luka Dončić to u stanju. A Slovenija nije bezazlena. Uostalom, tko zna što još može prirediti do konca ovog turnira.

Hrvatskoj je ova pobjeda značila puno toga. Prije svega u percepciji onih koji su ostali kod kuće i dali im, tko zna po koji puta, šansu. Sada su se zapalili i sada će gledati svaku koja slijedi. U raščlambi Hrvata i sporta, konačna će pobjeda košarkaške reprezentacije biti ako do konca tjedna ona bude zanimljivija od završnice Eura i priprema Hajduka i Dinama. Stoga je Slovenija bila dobar okidač.

image
ARIS MESSINIS Afp

A kako to izgleda u našoj reprezentaciji, možda će najslikovitije objasniti Ivica Zubac, koji je zbog četiri prekršaja igrao u utorak u manjoj minutaži. Pitanje je bilo koliko će se potrošnja protiv Slovenije odraziti na utakmicu s Novim Zelandom, koji stiže već u 16.30 sati u srijedu. I kojemu će to biti prva utakmica na turniru.

- Pa, ja sam malo igrao u utorak. Mogu igrati odmah ako treba.

Kako su izgledali nakon utakmice protiv Slovenije, kakvo je bilo ozračje, mogli su odmah igrati baš svi.

Vidimo se u 16.30 sati. Svi oni koji su opet počeli vjerovati bit će tu. I neki koji nikada nisu prestali. Samo nek traje...

Linker
03. srpanj 2024 06:56