TOM DUBRAVEC Cropix
SLIJEDI BORBA ZA BRONCU

Hrvat nakon drame ostao bez finala, trener bijesan: ‘Ovo još nisam vidio, sudac nas je ubio, klasična krađa‘

U polufinalu je bolji od Šapine bio Iranac Arian Salimi koji je po rundama slavio s 2-1
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 10. kolovoz 2024. 17:58

Polufinale je došlo ekspresno brzo nakon velike borbe sa Norvežaninom. Šapina nije imao puno vremena za predah, a čekao je brzi, agresivni Iranac koji je izbacio jednog od favorita.

Prva runda: Plavi Iranac poveo je 2:0 protiv crvenog Šapine. Vratio se Ivan, ali je Iranac pogodio tri, pa nakon protesta Šapina vraća na 5:5. Jedan mini poen za 6:5, a runda se bližila kraju, Mesarov je vikao ne smijemo se braniti, a Ivan je sa dvije ‘trice‘ zaključio rundu na 12:5.

Druga runda: Vrlo sličnog stila su bila obojica. Oprezna prva minuta druge runde. Pa u finišu 1:0, 2:0 i sjajna prilika. Iranac ide na sve ili ništa, pogađa Šapinu u glavu i nakon protesta vodi 3:2. Onda 4:3 za Ivana, pa 4:4 i u zadnjih 10 sekundi 6:4. Trebalo je čuvati glavu, ali je nije sačuvao, Iranac je nakon protesta otišao na 7:6. Naravno, zadnja šansa, ali runda ide na stranu Iranca 9:8. Tako blizu, a tako daleko…

Treća runda: 1:0 u startu za Šapinu. Onda odlična noga Iranca gađa potiljak, polukružni i uz protest je 5:1 za Salimija. Koji se diže na 9:1 i tu je Šapini bilo dosta teško vratiti se. Završava sa 10:5 i 2:1 u rundama za Iranca.

Deset sekundi u drugoj rundi ga je dijelilo od borbe za zlato. Šteta.

U finalu je četvrti nositelj Britanac Caden Cunnigham koji je sa 2:1 u rundama izbacio prvog nositelja ovdje u Parizu Cheika Sallaha Cisea iz Obale Bjelokosti inače olimpijskog pobjednika iz Rija. Ovo je najveći doseg 21-godišnjeg Cunnighama koji je od naslova imao samo pobjedu sa GP-a u Rimu lani. Šapina će pričekati protivnika za broncu u repasažu.

Ivan još nakon polufinala nije bio spreman za izjavu, ostavilo je traga na njemu, ali je trener Mesarov rekao:

- Četiri dana natjecanja, 200 borbi, ne znam je li ijedan sudac skinuo bodove za udarac u glavu. Dobili smo opomenu za držanje. Ubio nas je sudac zadnjih deset sekundi. Nikad se ne vadim na suce, ali ovo je klasična, čista krađa. U takvoj borbi ima valjda deset takvih situacija, ali ovo još nisam vidio.

Je li trebalo držati distancu zadnjih šest sekundi?

- Teško je, Irancu je to specijal, prošlo je, bilo je tu možda i malo umora. Ne znam, uopće ne znam što reći. Idemo dalje, Tokio nam je proletio, nismo uspjeli, sad idemo na glavu. Ivan se borio kao lav. Ne možeš vjerovati – silno razočaran bio je Mesarov.

Linker
05. rujan 2024 15:17