, Okupljanje ženske rukometne reprezentacije, Kvalifikacije EHF EURO 2024 Zagreb 

 Jozo Cabraja/kolektiff
RAČUNICA JE JASNA

Hrvaticama se smiješi drugi povijesni nastup na OI, evo u kojim sve kombinacijama možemo izboriti Pariz

Hrvatsku uskoro čeka Svjetsko prvenstvo na kojem će se trasirati put prema Parizu
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 02. studeni 2023. 15:42

Prošli tjedan dobili smo još jednog sudionika olimpijskog turnira rukometašica u Parizu sljedeće godine. Bit će to Brazilke koji su prošli tjedan osvojile naslov prvakinja Amerike, dok je na tom turniru Argentina osigurala olimpijske kvalifikacije. Sada od šest sigurnih sudionika na OI u Parizu kod rukometašica imamo pet selekcija - Francusku, Norvešku, Koreju, Angolu, Brazil, šestog ćemo dobiti na Svjetskom prvenstvu koje predstoji u Skandinaviji u prosincu.

E sad, na tom istom SP ćemo dobiti šest selekcija koje će ići u kvalifikacije za OI, a koje to još nisu osigurale, što će uglavnom biti europske selekcije. Što se tiče direktnog plasmana, ako prvaci budu Francuska ili Norveška, na OI će ići drugoplasirani, a ako Francuska i Norveška budu u finalu, na OI će ići trećeplasirani. Dakle, može biti uzbudljivo...

Uglavnom, nakon te selekcije koja će se plasirati za OI direktno kao svjetski prvak ili “prvi do” plasiranih, sljedećih šest selekcija koje nisu osigurale plasman ni kvalifikacije, ući će u tri skupine kvalifikacija. Dakle, to se može pomaknuti i do osmog mjesta, pa da svi četvrtfinalisti idu u kvalifikacije.

Jako je važno znati da Europa ima još dva predstavnika zbog najjačeg IHF rejtinga od svih kontinenata. Ta europska mjesta dobiti će se od plasmana s posljednjeg Eura održanog u Sloveniji i zato je taj poredak iznimno važan. Dakle, s tog poretka u Sloveniji u kvalifikacije idu dvije selekcije koje to nisu osigurale dosad. Recimo, mi smo bili deseti na Euru u Sloveniji. Ako se na OI plasiraju direktno Francuska, Norveška i Danska, koja recimo da bude prvak svijeta, a sljedećih šest sa SP budu Crna Gora, Švedska, Nizozemska, Njemačka, Slovenija i Španjolska, sljedeće dvije europske selekcije koje ulaze u kvalifikacije bile bi Hrvatska i Mađarska. Dakle, i tu postoji mogućnost za naše rukometašice da se domognu kvalifikacija.

Ono što je kod popunjavanja važno istaknuti, nema uskakanja na mjesta, nego se poredak miče sustavom 6 prema 5, 5 prema 4, 4 prema 3... Recimo, ako je Francuska druga na SP, na njeno mjesto dolazi treća selekcija, na mjesto treće četvrta i sve do šestog mjesta. Kada prođe SP u Skandinaviji u prosincu imat ćemo čistu sliku s nadom da će u njoj biti mjesta i za Hrvatsku.

Tri su šanse za Hrvatsku, ili naš plasman u četvrtfinale ili biti deveti ako svjetski prvak bude netko tko nije Francuska ili Norveška ili čekati šansu kao Europa 1 ili Europa 2 zbog plasmana u Sloveniji 2022. godine.

Jednom smo dosad bili na OI, u Londonu 2012. Prije toga igrali smo kvalifikacijski turnir u Španjolskoj i bili drugi. Za Peking 2008. igrali smo kvalifikacije u Njemačkoj, ali nismo prošli kraj domaćina i Švedske. Prije toga kvalifikacijski turniri nisu igrani.

Put do Pariza

SIGURNO NA OI

Francuska - domaćin

Norveška - europski prvak

Angola - afrički prvak

Brazil - američki prvak

Koreja - azijski prvak

Svjetski prvak (?)

KVALIFIKACIJE

Skupina A Skupina B Skupina C

2. sa SP 3. sa SP 4. sa SP

5. sa SP 6. sa SP 7. sa SP

Kamerun Europa 1 Europa 2

Argentina Japan Kina

POREDAK S EURA 2022.

2. Danska

3. Crna Gora

4. Francuska

5. Švedska

6. Nizozemska

7. Njemačka

8. Slovenija

9. Španjolska

10. HRVATSKA

11. Mađarska

12. Rumunjska

Linker
27. srpanj 2024 01:41