TOM DUBRAVEC Cropix
POBJEDA U PARIZU

Hrvatska krenula po zlato. Barakude ubojitom završnicom slomile Crnu Goru

Hrvatski vaterpolisti sjajnom su predstavom slavili protiv Crnogoraca na otvaranju OI
Piše: Dean Bauer, SNObjavljeno: 28. srpanj 2024. 17:50

Hrvatska - Crna Gora 11:8 (3:1, 2:4, 3:1, 3:2)

HRVATSKA: Bijač, Vrlić, Burić⚽, Joković⚽, Harkov⚽⚽, Bukić ⚽⚽, Fatović⚽⚽⚽, Lončar, Vukičević, Žuvela⚽⚽, Marinić Kragić, Biljaka, T. Popadić

CRNA GORA: Tešanović, Spaić⚽, Vidović⚽, Đ. Radović⚽, Đurđić⚽⚽⚽, Mršić, V. Radović, Perković, Vujović, Mačić, V. Popadić⚽⚽, Matković. Lazović


Standings provided by Sofascore

Odličan početak. Prva utakmica, pobjeda čista kao suza, glatka, te i više no zaslužena. Uostalom, suparnik niti jednog trenutka nije poveo,a sve što su Crnogorci uspjeli učiniti bila su dva poravnanja - 4:4 i 5:5. Napad s igračem više generalno gledano dobar, pa i vrlo dobar. No, obrana je bila zato - odlična. Od pozicijske do igrača manje. Silna pomoć obojici vratara, Bijaču i Popadiću.

U dosadašnjih 7 olimpijskih vaterpolskih turnira, u prvim susretima Barakuda, Hrvatska je ubilježila 6 pobjeda. Ujedno, na tima dosadašnjim Igrama na kojima su osvojene medalje, sve samo trijumfi. U Atlanti 1996. protiv Grčke (8:5); pa onda u Londonu 2012. opet kontra Grka (8:6), te u Riju 2016. sučelice SAD (7:5).

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Glede početne postave, krenuli smo ipak s Tonijem Popadićem na vratima. Marko Bijač vjerojatno ipak još nije sanirao ozljedu leđa u cijelosti, ali zato je Toni otvorio utakmicu odmah s dvije vezane obrane.

Prvi su napad imali Crnogorci, ali prvi pogodak u mreži su primili upravo oni. Igrač više, prebačaj Jokovića s desne strane, egzekucija Bukićeva s lijeve. Sredinom prve četvrtine na 2:0 je povisio Žuvela u sjajnoj i očigledno uigranoj akciji. Crnogorci su shvatili očigledno nakon 3-4 šuta da Toniju Popadiću gol može dati samo Vlado Popadić. Sa srednjeg vanjskog smanjenje na 2:1. Dvije minute prije isteka prve dionice, Fatović je golom okrunio akciju s igračem više, zadnje dodavanje bilo je Marinića Kragića - 3:1. Igrač više nam je u prvoj četvrtini sjajan, 3-4 ili (75 %). Šteta ostaje tek za propuštenim petercem Marinića Kragića u zadnjim sekundama prve četvrtine. Kazneni udarac je izborio, iznudio Lončar, a JMK-u se dogodilo nešto što je njemu sasvim atipično. Lopta mu je prešla prilikom izvođenja preko prstiju, iskliznula i završila visoko ponad gola. Događa se. Nema veze, idemo dalje. S viđenim u prvih 8 minuta možemo biti jako zadovoljni. Od rezultata (3:1) do igre koja je uostalom i uzročnik ovakvog omjera brojki. Samo, daleko je to do kraja.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Dokazala je to druga četvrtina koju je Bogdan Đurđić, inače sjajan šuter s vanjske linije, dugo godina u vrhu strijelaca Le Championata, u doba igranja u Marseilleu. Igrač više nam međutim i dalje "ide". S korner crta praktički asist Bukića za "polaganje" Burića na prvoj vratnici (4:2). Bio je to nažalost i posljednji pogodak s brojčanom prednošću jer u preostalom dijelu druge četvrtine ćemo ubilježiti tri uzastopna napada bez gola. S druge strane, "raširio" je krila već spominjani Đurđić. Pridodao je jednom već postignutom, još dva gola. Đurđić je u biti bio taj koji je Crnu Goru doveo do poravnanja na polovici utakmice (5:5). Toni Popadić pak nije cijelu drugu četvrtinu uspio uhvatiti niti jednu loptu, te je izbornik Tucak odigrao potez koji smo u takvom slučaju mogli i očekivati - kapetan nam je pred golom! Marko Bijač je odmijenio prijatelja mu između vratnica.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Vrlić je u drugoj minuti treće četvrtine izborio peterac kojeg sad izvodi i realizira Lolo odnosno Loren Fatović. Izjednačio je Đuro Radović s desne strane, da bi sredinom treće dionice nakon vrlo vješto i brzo izvedenog napada s igračem više, kruženjem oko gola, Luka Bukić mudro gađao i pogodio donji lijevi kut – 7:6. Dvije minute prije kraja treće četvrtine još jednom Barakude "grizu" s lijeve strane, sjajan gol je postigao Loren Fatović za 8:6 i vrlo bučnu podršku koja je tada s tribina dolazila od naših rukometaša, braće Lončarić, Damira Martina... Navijačka pomoć kolega s tribina, sjajno ispunjenih i s podosta Hrvata razasutih na sveukupno tri tribine. S dva smo pogotka razlike ušli u zadnjih 8 minute prve utakmice Hrvatske na Igrama u Parizu.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Prvi napad ove četvrtine, igrač više, Fatović asist na 2 metra uplivanom Žuveli za prvo vodstvo od tri gola (9:6). Kada je Harkov iz novog peterca za Hrvatsku pogodio za 10:6, a šest minuta je ostalo do kraja, trebalo je to biti gotovo, ali... U manje od minute primili smo dva "jeftina" gola (V. Popadić i Spaić sam, s 2 metra) za 10:8. Malo smo se uplašili, odnosno prisjetili nekih ranijih utakmica Hrvatske i Crne Gore, kada smo imali i još veću prednost, pomislili da je kraj, pa se opekli. Izbornik Tucak je zato vrlo dobro u zadnje tri minute iskoristio dvije minute odmora. Dobro, nije bilo drame ovog puta. Ili kako bi to Francuzi rekli - tres bien!

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Prva pobjeda je u džepu, a vaterpolisti će za dva dana ponovno biti u akciji. U utorak ih čeka utakmica protiv velikog rivala Italije, koja je natjecanje otvorila 12:8 pobjedom protiv SAD-a.

Dvoboj će početi u utorak pet minuta iza podneva.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

KRAJ UTAKMICE!

Dominirali su naši vaterpolisti tijekom cijele utakmice i zasluženo su Barakude slavile u prvoj utakmici olimpijskog turnira. Izbornik Tucak može biti zadovoljan predstavom svojih izabranika, premda je došlo do malog pada u koncentraciji u drugoj četvrtini. Treba istaknuti i sjajnu izvedbu kapetana Marka Bijača koji je upisao pet velikih i važnih obrana.

8. Rino Burić zabija tri sekunde prije kraja! Pobjeda Hrvatske na startu Olimpijskih igara u Parizu, čestitke!!!

8. Pala je koncentracija našim vaterpolistima pa izbornik Tucak zove time-out 44 sekundi prije kraja.

7. Krenuli su Crnogorci s visokim pritiskom. Promašuju Fatović i Bukić, odlaze Crnogorci u brzu kontru... Ali spašava nas Bijač svojom petom, itekako važnom obranom!

6. Uranili smo s pohvalama našoj obrani... Vezali su sada Crnogorci dva brza gola, strijelac je za 10:8 Vladan Spaić.

5. Time-out je očigledno urodio plodom, Vlado Popadić zabija svoj drugi gol.

5. Lijepo se posložila naša obrana u drugome dijelu, poradili su na agresivnosti i nemoćno djeluju Crnogorci u ovim trenucima. Novi time-out zovu suparnici.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

3. Evo i Harkova među strijelcima, precizan je s pet metara i Hrvatska je na plus četiri!

2. Evo i četvrte Bijačeve obrane... Izluđuje naš kapetan crnogorske vaterpoliste.

1. Bravo, majstori! Nova fantastična akcija Barakuda, Fatović je na kraju dao za Žuvelu koji zabija svoj drugi pogodak... Hrvatska je na plus tri!

1. Dva-dva u sprintovima, sada je opet brži bio Luka Bukić.

Vaterpoliste bodri i bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

KRAJ TREĆE ČETVRTINE

8. Iščupao je nekako Bijač novi Radovićev udarac! Imat ćemo dvadesetak sekundi za zadnji napad... Ali nije uspio pogoditi Joković. Pet sekundi prije kraja provjeravaju suci je li ipak lopta prešla crtu kod one Bijačeve obrane.

Nema pogotka, to je presuda sudaca, piše se Bijaču treća obrana.

Ide se na pauzu, imamo dva razlike.

7. Fatović ponovno pogađa, ovo je njegov treći gol i evo nas opet na plus dva!

6. Naš kapetan Bijač upisuje svoju drugu obranu! Dominiramo na svim poljima, dobro izgledaju Barakude u drugome dijelu.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

5. Za nijansu djelujemo bolje, Crnogorci stalno hvataju priključak i sada je njihov izbornik odlučio pozvati time-out. U nastavku sjajno brani Bijač!

4. Ma tako je! Luka Bukić sjajno pogađa s krila i upisuje svoj drugi gol!

3. U strijelce se upisao Đuro Radović, nikako da se rezultatski odvojimo...

2. Fatović pogađa s pet metara!

1. Crnogorci su još jednom bili brži, imat će prvi napad u nastavku.

KRAJ DRUGE ČETVRTINE

Sjajno su Barakude krenule u ovaj dvoboj, zabijali su Bukić, Žuvela, Fatović, Burić i Joković, a na golu se razbranio Toni Popadić. Međutim, Crnogorci su povećavali pritisak i uspjeli doći do izjednačenja. Pala je koncentracija našim vaterpolistima u obrani i morat će u nastavku ubaciti u višu brzinu.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

8. 'Žabica' Marinića Kragića nije došla do cilja, ispriječila se greda... Ali obranili smo se, to je bilo važno, nakon toga Vukičević ne zabija desetak sekundi do kraja i ide se na predah s 5:5.

7. ... ali velike nam probleme stvara Bogdan Đurđić, zabio je sada svoj već treći pogodak.

7. Jooookooooviiiiiić! Strašan gol i strahovito važan... Maro Joković opalio je i pogodio od grede na novih plus jedan!

6. Nisu na vrijeme naši vaterpolisti izašli u blok Vidoviću, Crnogorci su došli u egal.

5. Đurđić drugi put kažnjava naše greške u obrani, opet su Crnogorci na minus jedan.

4. Nismo sada iskoristili igrača više, Vrlić je bio neprecizan.

Izbornik Ivica Tucak prati utakmicu s uobičajeno puno gestikulacija.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

2. Nova sjajna akcija naših! Bukić daje za Burića koji usamljen pred golom smireno pogađa za novih plus dva...

2. Istjecalo je vrijeme za napad, a Đurđić se iz očaja odvažio na šut i nažalost pogodio. Nije to uspio zaustaviti Popadić.

1. Crnogorci su na startu utakmice prvi stigli do lopte, a sada je Luka Bulić bio brži i imat ćemo prvi napad.

KRAJ PRVE ČETVRTINE

8. Uspjeli smo se još jednom obraniti u posljednjoj akciji Crnogoraca u ovoj četvrtini. A zatim je Luka Lončar izborio peterac 15 sekundi prije kraja! Ali, šteta... Ispala je lopta Mariniću Kragiću i nismo iskoristili taj peterac. Ide se na odmor.

6. Fatović nas vraća na plus dva! Praktički smo opet iskoristili igrača više jer se Vidović taman vraćao u igru...

5. Šteta što ovo nije ušlo... Harkov se odvažio na udarac i pogodio vratnicu. Iskoristili su to Crnogorci i preko Vlade Popadića smanjili vodstvo u idućoj akciji.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

4. Žuvela u prethodnoj akciji nije uspio poentirati, ali sada je imao više sreće nakon fantastične akcije Barakuda!

2. Sjajno smo počeli... Vasilije Radović silovito je šutirao, a Toni Popadić upisao prvu obranu.

1. Odmah smo iskoristili igrača više, strijelac je Luka Bukić!

1. ? Počela je utakmica u Aquatic Centru u Parizu! Sretno, Barakude!!!

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Raspored hrvatskih utakmica:

1. kolo, 28. srpnja: Hrvatska – Crna Gora (16.35) Aquatic Centre

2. kolo, 30. srpnja: Hrvatska – Italija (12.05) Aquatic Centre

3. kolo: 1. kolovoza: Rumunjska – Hrvatska (19.30) Aquatic Centre

4. kolo, 3. kolovoza: Hrvatska – Grčka (20.05) Aquatic Centre

5. kolo, 5. kolovoza: Hrvatska – SAD (18.30) La Defence Arena

Podsjetimo na skupine olimpijskog turnira:
- Skupina A – Hrvatska, Italija, Grčka, Rumunjska, SAD i Crna Gora
- Skupina B – Australija, Francuska, Mađarska, Španjolska, Japan i Srbija

Četiri prvoplasirane iz skupina će se plasirati u četvrtfinale i ‘križati’ temeljem poretka (A1-B4, A2-B3, B1-A3 i B2-A4).

Omjer Hrvatska – Crna Gora na olimpijskim igrama:

- Utakmica: 6

- Pobjeda: 5

- Neriješeno: 0

- Poraz: 1

- Gol-razlika: 58:45

Ukupan omjer:

- Utakmica: 44

- Pobjeda: 28

- Neriješeno: 3

- Poraz: 13

- Gol-razlika: 427:363

Najavu piše: Dean Bauer

Već više od četiri mjeseca nisu osvojili niti jednu medalju, dakle... Vrijeme je! Mislimo na Barakude koji su u siječnju u Hrvatsku doveli, odnosno tada zadržali u nas, europsko srebro. U veljači su u Domovinu donijeli svjetsko zlato. Budući da od tada natjecanja nacionalnih momčadi nije bilo, nije bilo ni mogućnosti za kolajnu. To samo malo pojašnjava šalu iz prve rečenice, iako kada je o njima riječ, o našim Barakudama, oni se baš ove godine i ne šale.

U svakom slučaju, danas počinje spektakl u vodi. Vaterpolski turnir koji će, čvrsto smo uvjereni, nacija pomno pratiti sljedeća dva tjedna jer ako je neka momčad kandidat, podosta jaki, čvrsti za vrlo visok plasman, za medalju, onda su to naši vaterpolisti. Nije to niti samo naše mišljenje, nije ni navijački stav. Ovako misli cijeli vaterpolski svijet. Ne marginalizirajući dakako snagu i kvalitetu još doslovno šest, sedam momčadi koje ovdje mogu do medalje, tu kvalitetu sigurno imaju Španjolska, Italija, Mađarska, onda i SAD, Crna Gora, Srbija, ali Hrvatska je sastav koji nitko u svijetu vaterpola ne voli baš vidjeti sučelice sebi. Onako kako mi poštujemo, ne strahujemo, ali cijenimo Mađare ili Španjolce ili uostalom prve nam suparnike Crnogorce, toliko jednako nespokoj raste u taboru suparnika Barakuda.

Hrvatski vaterpolski brod danas započinje sječi valove u plivalištu Aquatic Centra u Parizu, u 1. kolu skupine A olimpijskog turnira. Suparnik su nam Crnogorci, solidno tvrda, čvrsta momčad koja nas je znala često namučiti, ponekad i rastužiti, iako ako ćemo u terminu statistike, brojki, više mi ne pašemo njima, nego obratno. Na OI su nas pobijedili samo jednom od šest navrata i to je bilo davne 2008. Na SP nam je omjer tri pobjede i dva poraza. Na EP je tek omjer točno 4-4. Znali su nas kroz povijest ponekad iznenaditi, ali nije to uvijek bilo i tako tragično.

Na EP 2010. u Zagrebu, naš poraz u 1. kolu od Crne Gore, ali na koncu turnira su Barakude bile srebrne. Prva utakmica Ivice Tucka kao izbornika 2012. bila je baš i opet protiv Crne Gore, u Zagrebu, te je završila porazom. Međutim, glede uspješnosti, osvojenih medalja, ove se dvije momčadi zaista ne mogu usporediti. Jest, mnogi će se sjetiti crnogorskog senzacionalnog obrata u borbi za europsku broncu u Budimpešti 2020. Ili pak poraza u osmini finala SP u Fukuoki prošle godine, ali... Malo tko će se zato sjetiti rezultatskog demoliranja Barakuda nad Ajkulama u četvrtfinalu SP u Kazanju 2015. (10:4) ili u polufinalu OI u Riju (12:8). U konačnici, čak i nakon tog posrtanja u Fukuoki, Hrvatska se iznova vinula u sam vrh, na tron, dok je Crna Gora dosta daleko od njega.

Makar, dosta o povijesti i prijašnjim rezultatima. Sad se sve to baca u vodu... Hm, možda ne baš u vodu jer ovo je vodeni sport. Sada se sve to zaboravlja.

- Stvarno me više ne zanima ni Doha, ni Zagreb, Dubrovnik, sve ono što je bilo u prošlosti. Zanima me i fokusiran sam samo na nedjelju - jasan je po tom pitanju i naš izbornik Ivica Tucak.

Izbornik je fokus prenio od minulog utorka još, od završnog okupljanja u Zagrebu i na igrače.

- Mislim da smo kroz cijele pripreme, pa onda posebno i za Crnu Goru, prošli kroz svaki segment koji se mogao proći - zbori Jerko Marinić Kragić, u pravilu najbolji ili jedan među najboljim strijelcima naše reprezentacije.

- S naše smo strane mislim uradili sve i spremni dočekujemo Igre.

Imaju li Crnogorci neku specifičnost koja ih razlikuje od drugih reprezentacija?

- Ne bi rekao da ih razlikuje nešto posebno. Možda jedino to da su oni sastav koji pokušavaju igrati presing po cijelom terenu, po cijelom bazenu. Ustraju u tomu od početka do kraja. Mislim da nema danas više baš puno momčadi, ne znam je li postoji i jedna kojoj ne možemo proniknuti danas, u 21. stoljeću, u doba najviše tehnologije, u svaki detalj. Teško dakle da nas netko može iznenaditi, pa tako i oni. Dobra su momčad, ozbiljna, znamo da su odigrali dosta pripremnih utakmica. Mislim da ćemo biti... Zapravo ne, ne mislim, znam da ćemo biti na 100 posto - vječno će optimistički dakako i šireći pozitivu, JMK.

- Svjesni smo važnosti olimpijskih igara, odradili smo pune pripreme i to po meni odlično. Uz sve, nakon Svjetskog prvenstva u Dohi sada imamo i Jokovića i Bukića, pa i Popadića... Svaka momčad koja dobije, bude osnažena za igrače kakvi su Joković i Bukić može biti samo jača, puno jača. Maro i Luka su i dodatno “gladni” uspjeha, motivirani kao svi mi za nastavak uspjeha koje smo započeli ove godine - za konac će Jerko Marinić Kragić.

Nadajmo se da ova nedjelja samo označava početak nova dva uspješna tjedna hrvatskog vaterpola.

Linker
05. rujan 2024 16:00