TOM DUBRAVEC Cropix
NA KORAK DO ČETVRTFINALA

Hrvatska opravdala ulogu favorita i stigla do druge pobjede u Parizu

Hrvatski vaterpolisti svladali su u 3. kolu autsajdera naše skupine
Piše: Dean Bauer, SNObjavljeno: 01. kolovoz 2024. 20:36

Rumunjska - Hrvatska 8:11 (0:3, 3:3, 4:5, 1:0)

HRVATSKA: Bijač, Burić, Fatović⚽⚽, Lončar⚽, Joković⚽⚽, Bukić⚽, Vukičević, Žuvela⚽, Marinić Kragić⚽⚽, Vrlić, Biljaka⚽, Harkov⚽, Popadić

RUMUNJSKA: Tic, Iudean, Lutescu, Fulea⚽⚽, Neamtu, Prioteasa⚽, Tepelus⚽⚽, Oanta, Colodrovschi⚽, Georgescu⚽, Oltean⚽, Vancsik, Dragusin.

Standings provided by Sofascore

Uvjerljiva i rutinska pobjeda Barakuda. Doduše, pitanje je samo je li primjereno pobjedu na OI, neovisno nad kim ili protiv koga, nazvati "rutinska". Ništa nije i ne smije biti "rutinsko" na Igrama, u svakom sportu, pa tako i u vaterpolu. Drugo je što smo očekivali pobjedu i najavljivali ju, pa i spominjali kao sraz s najlakšim suparnikom u skupini, pa čak i na cijelom olimpijskom turniru.

Rumunjska nikada nije imala osobito jaku momčad, ali su imali neke pojedince koji su bili među boljim igračima. Uz u najavi utakmice spomenutog Bogdana Ratha, danas izbornika, to je bio primjerice Andrei Iosep, bivši mladostaš, sada trener u Španjolskoj, a najveći je nedvojbeno bio Cosmin Radu. Dugo vremena jedan od najboljih centara na svijetu, još jedan bivši igrač Mladosti, kao i Primorja EB. Zanimljivost - za posljednja dva naslova državnog prvaka zagrebačke Mladosti, ključni su bili baš Rumunji. Godine 2008. u finalu Prvenstva Hrvatske je protiv dubrovačkog Juga odlučujući gol za Zagrepčane dao Iosep, a 2021. u Gružu, u raspucavanju peteraca, gol za pehar Žapcima dao je Radu. Bio je još jedan dobar rumunjski vaterpolist. Tiberiu Negrean, brz plivač, opak strijelac, igrao je za reprezentaciju do 2019.

Jedino što se ne bi smjelo osporiti rumunjskoj vrsti je uigranost, budući da ih čak 9 dolazi iz istog kluba, bukureštanske Steaue. Dvojica su iz Dinama iz Bukurešta, jedan iz Oradee, a samo jedan igra izvan Rumunjske. To je Oltean u ne baš osobito jakom mađarskom Miskolcu.

Početak je bio, onako malo za publiku, gledatelje koji su i opet skoro pa do vrha napunili tribine. Naime, gol za 1:0 je bila baš lijepa akcija i realizacija igrača više. Bukić na lijevom krilu, tik do ruba igrališta, lopta na drugu vratnicu gdje je centar Vrlić iz "odbojke" vraća Biljaki na prvoj vratnici. Lijepo, brzo, efektno. Na prvi napad Rumunjske naši su igrači pak zaigrali presing.

Bilo je očigledno, od prve minute, da je izbornik Tucak ovu utakmicu zajedno s reprezentativcima ipak iskoristio i za malo dodatnog uigravanja nekih akcija, isprobavanje, a poglavito je inzistirao na brzini protoka lopte s igračem više. Do kraja prve dionice, Žuvela je pogodio za 2:0, a Fatović za 3:0. Sve s brojčanom prednošću. I da, Marinić Kragić je imao puno pravo u najavi, kada je spomenuo da vratar Tic koji nam i nije nepoznanica, vrijedi puno više od čuvanja mreže jedne Steaue. U prvih 8 minuta, čak 5 obrana. Malo razbranjen što nije baš poželjno.

Još manje ono što se dogodilo u prvoj minuti druge četvrtine. Bijeg Priotease u kontru. Ne smije se dogoditi, ne smije. Harkov je napravio u toj kontri Rumunja prekršaj za kazneni udarac i prvi gol Rumunjske. Nije drama primiti gol, sve u redu, ali kontra... Malo više koncentracije, samo je to bitno.

U drugoj četvrtini su Rumunji uspjeli postići jednak broj golova kao i naši igrači. Pohvalno za momčad s Karpata, iako je Tuckov sastav cijelo vrijeme "držao" Rumunje na "pristojnoj" udaljenosti od 2-3 gola prednosti. Marko Bijač se pak izjednačio s rumunjskim kolegom Ticom po broju obrana (11-11).

Početak treće četvrtine opet nosi trenutak manjka koncentracije. Primljen gol s 2 metra u pozicijskom napadu. Ne smije se dogoditi. Znamo da je lakše napisati, ali svaki će trener reći isto ovo što je zapisano. Generalno gledano, treća je četvrtina odigrana dobro. Uostalom, u ovoj su dionici naši igrači "napravili" i najveću razliku u dotadašnjem dijelu, 11:6 za Hrvatsku. Pobjeda trasirana, bodovi upisani, a sad idemo osigurati prvo prolazak skupine odnosno ulazak u četvrtfinale. Trenutačno su hrvatski vaterpolisti vrlo blizu toga.

Sljedeću utakmicu Barakude igraju protiv Grčke, u subotu, 3. kolovoza u 12.05 sati.

KRAJ UTAKMICE!

Dominirale su Barakude cijelom utakmicom i pobjeda ni u kojem trenutku nije došla u pitanje. Briljirao je Bijač na golu, ali i cijela je obrana funkcionirala izvanredno. Tucak i društvo u subotu će, pak, imati malo ozbiljnijeg protivnika - Grčku.

8. Harkov šutira izvana, ali ne prolazi ni to. 25 sekundi je do kraja i Barakude mogu biti mirne, premda bez gola u posljednjoj dionici.

7. Hrvatska je bez postignutog pogotka u posljednjoj četvrtini. Tucak zove time-out.

7. Prolazi još jedan 'sretan' šut, Tepelus je pucao izvana, a ta se lopta odbila od nečije ruke pa od Bijačeve glave u mrežu.

7. Ništa ni od Jokovićevog pokušaja. Svejedno se održavamo na plus četiri...

6. Krasna akcija hrvatskih vaterpolista, međutim završni Žuvelin udarac prolazi preko grede.

4. Jedanaesta Bijačeva obrana, ali ne pogađa Bukić u napadu.

3. Tic upisuje osmu obranu, a nakon njega Bijač svoju desetu. Igra se vrlo čvrsto i na jednoj i na drugoj strani. Rumunji zovu novi time-out.

1. I četvrti put imat ćemo prvi napad, opet je uspješan bio Luka Bukić.

KRAJ TREĆE ČETVRTINE

Bijačeva deveta obrana i mirne ruke u napadu donijele su prednost od četiri gola razlike Barakudama uoči posljednje dionice.

8. Nismo izašli u blok Olteanu i prolazi njegov šut ispod Bijačeve ruke. Tucak zove time-out.

7. Joković pliva u kontru i pronalazi Marinića Kragića koji također zabija svoj drugi gol danas!

6. Maro Joković dodaje svoj drugi gol za 10:6 Hrvatske!

5. Malo su sreće imali Rumunji prilikom ovog pogotka, lopta je promijenila smjer i Tepelus se upisao u strijelce.

5. Strašan gol Marinića Kragića, bomba izvana za 9:5!

4. Rumunji sad koriste igrača više, strijelac je Fulea.

3. Bukić je preplivao pola bazena, samostalno je realizirao kontru i donio nam najveću prednost na utakmici - plus četiri!

3. Joković i Burić izborili su peterac za Hrvatsku koji uspješno realizira Fatović!

1. Colodrovschi zabija jedan laki pogodak, zaspala je naša obrana i vraćaju se Rumunji na minus dva.

1. Harkov je sada brži od rumunjskog kolege i Hrvatska treći put prva kreće u napad.

KRAJ DRUGE ČETVRTINE

Malo su pale Barakude u drugoj dionici, još jednom su Tuckovi izabranici postigli tri pogotka, ali su toliko i primili. Bijač nas je dodatno spasio sa svojih šest obrana. Zasad je sve pod kontrolom, samo ne smije biti previše opuštanja.

7. Sada opet mi imamo igrača više i Joković to rutinski koristi za 6:3 Hrvatske!

7. Fulea nije bio pokriven jer smo igrali s igračem manje i evo trećeg gola Rumunjske.

6. Harkov sjajno pogađa od grede i vraća nas na tri razlike. Prvi je ovo naš pogodak a da nismo imali igrača više.

5. Tic je upisao već šestu obranu, a potom Marinić Kragić ne uspijeva realizirati kontru, na gol-liniji obranio je to Prioteasa koji je došao pripomoći rumunjskom vrataru.

4. Urodio je plodom time-out i Prioteasa zabija drugi gol za Rumunje.

3. Fatović je dobio isključenje i odmah rumunjski izbornik zove time-out kako bi pripremio napad.

2. Bukićev odbijanac posprema u mrežu Luka Lončar i opet smo na plus tri!

1. Rumunji su izveli jednu brzu kontru, Harkov je bio prisiljen napraviti prekršaj pa je s pet metara prvi pogodak Rumunjskoj donio Georgescu.

1. Sada je Bukić prvi doplivao do lopte, opet Hrvatska ima prvi napad.

KRAJ PRVE ČETVRTINE

Sva tri pogotka postigli smo s igračem više. Obrana funkcionira besprijekorno i zasad Barakude bezbrižno plove prema novoj pobjedi na OI.

7. Tic je sad obranio i Fatovićev udarac izvana, ali Fatović iz drugog pokušaja pogađa za plus tri!

5. Rumunjski vratar Marius-Florin Tic spojio je sad tri obrane. 'Skinuo' je udarce redom Bukiću, Jokoviću i Harkovu, ali to dovoljno govori koliko smo aktivni u napadu.

4. Bijač upisuje prvu obranu. Dobri smo u defanzivi, zasad lakoćom izlaze Barakude na kraj s Rumunjima.

3. Ponovno smo iskoristili igrača više, Žuvela šutira izvana i pogađa!

1. Lončar je prvi stigao do lopte i Hrvatska će imati prvi napad. I evo prvog pogotka nakon sjajne akcije, iskoristili smo igrača više, Biljaka je strijelac!

1. ? Počela je utakmica u Aquatics Centreu u Saint Denisu! Sretno, Hrvatska!

19.27 Intonirane su himne, naši vaterpolisti djeluju vrlo smireno i koncentrirano, sve je spremno za početak!

Omjer na OI

Utakmica: 1

Pobjeda: 1

Neriješeno: 0

Poraz: 0

Gol-razlika: 11:6

Ukupan omjer

Utakmica: 30

Pobjeda: 24

Neriješeno: 2

Poraz: 4

Gol-razlika: 332:239

Standings provided by Sofascore

Najavu piše: Dean Bauer

Evo nam jedne jedine utakmice na olimpijskom turniru koju bismo okarakterizirali “laganom”. Svjesni smo doduše da bi na ovakvu novinarsku tvrdnju izbornik i naš stožer malo zavrtjeli glavom. To je opet u redu jer i trebaju “puhati na hladno”, dok mi novinari ponekad ipak možemo “pustiti ruku”. Ovaj put s minimalno rizika jer je doista solidna razlika u kvaliteti hrvatske i rumunjske vrste.

Gledali smo ih čak i dosta početkom ove godine, na EP u Zagrebu i Dubrovniku, onda u Dohi mjesec dana kasnije na SP. U Europi su završili na osmom mjestu, u Kataru na desetom. Za Olimpijske igre u Parizu su se plasirali primarno poradi odustajanja južnoafričke reprezentacije. To je i odlična vijest za vaterpolo jer Južnoafrikanci su, uz dužno uvažavanje, ipak izrazita “kanta za napucavanje”. Rumunji su u Parizu već ubilježili dva poraza, visoka i glatka, od Grka 14:7 i od SAD 14:8. Međutim, Rumunjska igra dopadljivo, lagano rastu, iako je to kvalitetom još uvijek “druga liga” u odnosu na svjetski vrh. Zapravo, najveći problem izbornika Bogdana Ratha je što ima solidnu, čak i dobru prvu postavu, ali klupa je “tanka”. Onda najboljih sedam koje možete vidjeti u grafičkom prikazu igra jako puno ili dugo, to se pak odražava na tjelesnoj spremi odnosno snazi. Dodatno padaju u drugom dijelu utakmice.

No, kako ne bi mi puno mudrovali o Rumunjima i njihovom vaterpolu, postoji u hrvatskim redovima netko tko zna više i bolje. Jerko Marinić Kragić je od 2018. do 2020. igrao u Bukureštu za Steauu.

- Koliko god su Rumunji tu došli jer je Južna Afrika odustala, sigurno nisu došli na izlet. Pripremali su se za ovo posljednja dva, tri mjeseca. Imaju momke koji igraju ili su igrali u inozemstvu. Nisu oni momčad s kojima možete ući u utakmicu i misliti “lako ćemo ovo, sad ćemo mi njih pobijediti” - s uvažavanjem će o suparniku JMK.

- Znam ih neke. Broj 4, Fulea. On je dobar šuter. Zatim Prioteasa, broj 6. Onda vratar Tic koji bi, po meni, da nije Rumunj branio u puno ozbiljnijim i većim momčadima, nego što je Steaua koja je apsolutno broj u njihovoj ligi. Ima tu kvalitetnih igrača i nisu za podcijeniti. Naravno da smo mi kvalitetniji, da smo mi širi. Sve i inače ovisi o nama. Kako u ovoj sada utakmici, tako će biti i protiv Grčke i protiv SAD. Trebamo samo tu kvalitetu potvrditi u bazenu.

Inače, na ovom olimpijskom turniru Marinić Kragić ima šut iz peterca 0-2. Potpuno atipično za Jerka kojeg svejedno držimo najboljim izvođačem peteraca u našoj reprezentaciji. Ukaže li se prilika za novi kazneni udarac, hoćete li ga i izvesti? Unatoč prijašnja dva neuspjeha.

- Da, dogodi se... Ma, nije da se ja sad tu nešto vadim, ali posljednjih nekoliko sezona igra se s ovom loptom koja je užasna. Svima, svi mi to komentiramo već dugo i to znate. Ispada iz ruke. Da se dogodilo samo meni, hajde, ali dogodilo se već u pet, šest navrata i u drugim reprezentacijama, što onda nešto pokazuje. Meni je ispala iz ruku protiv Crne Gore. Nećemo se ipak vaditi na to. Kako nama, tako i drugima. Što se Del Lunga tiče i njegove obrane peterca protiv Italije, svaka mu čast. Ne znam kada mi je posljednji put neki vratar, u klupskoj ili reprezentativnoj utakmici obranio peterac. Krivo mi je samo što da sam to tada dao, otišli bismo na dva razlike...

Jere, Jere... Nećemo se na to vraćati. Ponovit se utakmica s Talijanima neće, suparnik je bio bolji, čestitalo mu se i idemo dalje.

- Koliko se sjećam, niti jedno natjecanje koje smo dobili posljednje tri godine, nismo sve utakmice pobijedili. Pa, možda je to isto onda neki pokazatelj, ha-ha.

Da, u Kataru na SP je bio jedan poraz (Španjolska, 2. kolo). No, na EP u Splitu 2022. je osvojeno zlato bez poraza, ali pustimo prebrojavanja i vraćanja u prošlost. Idemo na Rumunje, idemo to dobiti i samo je to sada bitno.

Linker
18. rujan 2024 23:03