TOM DUBRAVEC Cropix
DOMINACIJA

Hrvatska srušila Njemačku, opet je u igri za medalje! Martinović zabio devet ponajboljem golmanu svijeta

Hrvatski rukometaši imaju dvije pobjede nakon tri kola, sad ih još čekaju Švedska i Španjolska
Piše: Hina, SNObjavljeno: 31. srpanj 2024. 12:39

Hrvatska - Njemačka 31:26 (15:13)

HRVATSKA: Kuzmanović 1, Mihić 4, Šoštarić 5, Načinović, Srna 1 🟥, Cindrić 5, Martinović 9, Duvnjak 5, Mandić, Šipić 1, Grahovac, Lučin, Šarac, Klarica

NJEMAČKA: Wolff, Mertens, Steinert 1, Golla 8, Köster 2, Knorr 2, Uščins 4, Spath, Dahmke 3, Hornke, Kolbacher, Grgić 1, Witzke 3, Häfner 1, Heymann 1

Standings provided by Sofascore

U susretu 3. kola A skupine olimpijskog turnira rukometaša, hrvatska reprezentacija je pobijedila Njemačku s 31:26 (15:13) pa nakon tri susreta ima dvije pobjede i poraz, baš kao i Njemačka.

Nakon "mršave" pobjede protiv Japana (30:29), i poraza od Slovenije (29:31), hrvatski rukometaši su napokon odigrali jednu sjajnu utakmicu porazivši do tada neporažene Nijemce.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Hrvatska je odlično ušla u utakmicu, bila je u stalnom vodstvu, a u nekoliko navrata je imala i tri gola viška, dok su Nijemci u prvih 30 minuta bili samo u jednom vodstvu (5:4).

Na koncu je Hrvatska dobila prvi dio s 15:13, premda je naša prednost mogla biti daleko uvjerljivija. Nažalost, odabranici izbornika Dagura Sigurdssona su u prvom poluvremenu zapucali čak pet situacija "jedan na jedan", te promašili jedan sedmerac.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Hrvatska je s odličnom igrom nastavila i u drugom dijelu, u 51. minuti je povela s najvećih 26:20. Njemačka se pet minuta prije kraja približila na četiri gola zaostatka (27:23), no više od toga nije išlo. Na koncu je Hrvatska slavila s 31:26.

Hrvatsku su do pobjede predvodili Ivan Martinović s devet golova, te Domagoj Duvnjak, Mario Šoštarić i Luka Cindrić dodali sa po pet golova. Odličan je bio i Dominik Kuzmanović sa 11 obrana.

Na njemačkoj strani najefikasniji su bili Johannes Golla s osam, te Renars Uscins sa četiri gola. Wolff je na kraju sakupio osam obrana.

U preostalim susretima 3. kola iz ove skupine kasnije se sastaju Španjolska - Japan (14.00), te Švedska - Slovenija (16.00).

U četvrtom kolu, 2. kolovoza, hrvatskim rukometašima slijedi ogled protiv Švedske (14.00), a dva dana kasnije i posljednji susret u skupini protiv Španjolske (21.00).

Plasman u četvrtfinale izborit će prve četiri ekipe.

image

Veron Načinović

DAMIEN MEYER Afp

KRAJ UTAKMICE!

Čestitke momcima! Doslovno su razvalili Njemačku, premda je ta prednost mogla biti i veća, samo da su ušli svi oni ziceri... Briljirao je Martinović s devet golova, ali i čudesni Kuzmanović s jedanaest obrana. Treba skinuti kapu i kapetanu Duvnjaku koji je opet kormilario našim brodom (i upisao pet pogodaka), Cindrić i Šoštarić također pet, Mihić četiri... Sigurdsson je dobro uštimao hrvatski stroj i, nastave li ovako, bojimo se i prognozirati dokle bi mogli doći hrvatski rukometaši.

30. Zabijaju Mihić i Cindrić za kraj, na njemačkoj strani Witzke, no to je manje važno - Hrvatska je s 31:26 razvalila Nijemce!

Kapetanska predstava kapetana Duvnjaka danas! Nijemci nisu znali što ih je snašlo...

image
TOM DUBRAVEC Cropix

59. Dahmke zabija svoj treći gol, potom nemamo rješenja u napadu pa dajemo Nijemcima priliku za laki pogodak, ali - Kuzmaaaanoooooviiiiiiić! Brani Uščinsov udarac...

57. Golla zabija osmi gol iz osam pokušaja. Ali pogađa i Šipić maestralno!

56. Steinert zabija s krila, a onda Šoštarić odgovara iz sedmerca svojim petim pogotkom!

55. Duvnjak majstorski daje na krilo za Mihića koji efektno pogađa, evo nam novih plus pet!

54. Knorr sada prelako prolazi i dodaje svoj drugi gol.

53. Zabija novi gol Köster, međutim nakon toga čudesni Kuzmanović upisuje svoju jubilarnu desetu obranu!

51. Igramo bez lijevoga krila, ali s dva srednja vanjska - odmah su to iskoristili Duvnjak i Cindrić te podebljali svoj konto!

image
TOM DUBRAVEC Cropix

50. Duvnjak golčinom u rašlje vraća na plus pet!

49. Dahmke zabija svoj drugi gol i naš izbornik Dagur Sigurdsson zove time-out.

48. Martinović je sad u ulozi asistenta, a Šoštarić je strijelac! Važan je ovo gol kako bismo održali ovu veliku prednost nad Nijemcima.

47. I Kai Häfner se upisuje u strijelce, Nijemci se drže na minus četiri.

47. 🟥 Srna je dobio treće isključenje, odnosno crveni karton. Imamo veliku prednost i bez njega, ali svejedno treba biti oprezan. Bit će teško bez jednog od stupova naše obrane.

46. Čudesni Martinović zabija svoj deveti gol! Ma bravo, majstore!

45. Zabija i Cindrić svoj treći gol, ali stižu nas Nijemci pogocima Dahmkea i Witzkea.

42. Kuzmanović brani Uščinsov pokušaj izvana, to je već njegova osma obrana. Ma sjajno Sigurdsson orkestrira našom obranom, ovo sad izgleda kao ona 'stara' Hrvatska kakvu smo voljeli gledati.

41. Šteta, Lučinova lopta zaustavila se na vratnici, inače bismo otišli na plus šest... Nijemci zovu time-out.

Senzacionalnu utakmicu igra Ivan Martinović, koji je zabio već osam golova "svojim" Nijemcima.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

40. Duvanjak dodaje svoj četvrti gol, evo nas na plus pet, najveća je to prednost za hrvatske rukometaše na utakmici.

39. Zabija ponovno Šoštarić, ali odmah uzvraća Golla svojim sedmim pogotkom.

38. Evo napokon i malo sreće... Kuzmanović je s vrata dodavao Načinoviću preko pola terena, a Načinoviću se to odbilo od ruku u prazan gol Nijemaca i piše se gol našem vrataru! Nasmiješen je Kuzma od uha do uha.

37. Maaaaartiiiiiiiinooooooviiiiiiić! Osmi pogodak Ivana Martinovića, još jedna bomba izvana!

35. Srna je opet dobio dvije minute, koriste to Nijemci i pogađa Uščins za novih minus dva Njemačke.

35. Duuuuuvnjaaaaaak! Sjajno pogađa izvana... Tako je, kapetane!

33. Martinović izvana pogađa vratnicu. Eto, još malo nesreće... Ali u nastavku obrana je čvrsta, Martinović trči u kontru i zabija svoj sedmi gol!

32. Uspjeli su razdvojiti našu obranu i pivot Golla zabija svoj šesti gol iz šest pokušaja.

31. 🕖 Vraćamo se u Pariz. Nijemci imaju prvi napad.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA

Kakva bi tek bila prednost Hrvatske da su naši rukometaši iskoristili barem pola od promašenih zicera. U prvom poluvremenu nismo iskoristili šest stopostotnih prilika. Ipak, možemo biti zadovoljni jer hrvatski rukometaši dominiraju na parketu i, uspiju li realizirati takve 'lake' pogotke, možemo se nadati novim bodovima u Parizu.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

30. Mihić je maestralno probio Wolffa za kraj poluvremena! Ostalo je svega par sekundi i to je iskoristio veliki znalac Juri Knorr i zabio nam onaj takozvani 'jeftini' pogodak izvana... Šteta, ali odlazi se na odmor s dva razlike.

28. Brza dva gola Cindrića i Martinovića donose nam novih plus tri, ali Heymann se upisuje u strijelce i smanjuje tu prednost... Svejedno, veseli nas ova sjajna igra hrvatskih rukometaša. Još samo da počnu ulaziti i oni 'laki' pogoci i bit ćemo pravi u nastavku.

27. Umjesto da zabije Martinović, pogađa opet Golla s crte. Evo i njega na pet postignutih golova.

26. Nažalost, Martinović ovaj put ne pogađa iz sedmerca, Wolff izlazi kao pobjednik.

26. Uščins pogađa za 12:10 baš iz one pozicije na kojoj je u obrani mogao biti isključeni Srna.

25. Srna radi prekršaj u obrani, idu češki suci pregledavati snimku da vide je li to bilo za crveni karton. Nije, srećom dobio je Srna samo dvije minute.

image

Jedan od glavnih stupova obrane - Zvonimir Srna

TOM DUBRAVEC Cropix

25. Upisuje se i Cindrić u strijelce! Evo nas na 12:9.

24. Nova važna Kuzmanovićeva obrana! Ako Wolff izluđuje naše, zbog Kuzme čupaju kose njemački rukometaši...

23. Nas u igri drži sjajni Martinović svojim petim pogotkom, ali Golla dodaje dva i ne dopušta da se odvojimo. Pritom je Klarica promašio čisti zicer. Koliko smo već tih zicera propustili realizirati...

Kapetan Duvnjak u akciji.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

21. Martinović se još jednom upisuje u strijelce, ovo je već četvrti njegov gol! Hrvatska odlazi na plus tri.

20. Šipić je izborio sedmerac, a Martinović je precizan!

19. Golla s crte zabija za novih minus jedan Njemačke. Zaspala je sad naša obrana.

18. Braaaaaniiiiii Kuzmaaaaanoooooviiiiić! Skinuo je sedmerac Marku Grgiću, jako važna obrana u psihološkom smislu...

17. Opet se igra gol za gol, poentirao je Golla, a nakon njega ekspresno uzvraća Srna!

15. Strašno važna obrana Dominika Kuzmanovića, a potom i njegova asistencija za Šoštarića koji iz kontre pogađa za plus dva! Izvrsno izgleda Hrvatska u ovim trenucima, odmah su Nijemci pozvali time-out...

14. Još jedna Martinovićeva bomba za novi prelazak u vodstvo!

image
TOM DUBRAVEC Cropix

13. Uščins dodaje još jedan gol za prvo vodstvo Nijemaca, ali brzo uzvraća Ivan Martinović svojim projektilom!

11. Promašuje i Šoštarić s krila. Čini se da je pomalo u pitanju i respekt prema jednom od najboljih vratara svijeta, Andreasu Wolffu.

10. Šteta, Mihić je promašio čisti zicer iz kontre... Ali svejedno, bolje stojimo na terenu u ovim trenucima, stvaramo kontre i agresivniji smo.

8. Duvnjak sjajno prolazi i zabija, ali odmah uzvraća Köster.

7. Nijemac hrvatskih korijena Marko Grgić zabija iz sedmerca za novih plus jedan Hrvatske.

5. Mihić ponovno zabija iz teške pozicije! Zasad dobro stojimo protiv Njemačke, sjajni smo i u obrani - Kuzmanović je već skupio dvije obrane.

2. Dva brza gola Duvnjaka i Šoštarića donijela su nam prednost protiv Nijemaca na samome startu. Witzke je zabio za Njemačku, imamo plus jedan.

1. 🕖 Počela je utakmica u pariškoj Areni Jug! Sretno, Hrvatska!!!

Nakon dva kola u Skupini A, Njemačka jedina ima dvije pobjede. Po jednu su upisale reprezentacije Španjolske, Švedske, Slovenije i Hrvatske. Svaka nova pobjeda jako nas približava Lilleu gdje će se igrati susreti nokaut faze, a poraz dovodi u situaciju da do kraja moramo dobiti sve.

image
RONNY HARTMANN Afp

Hrvatska je s Njemačkom igrala mnogo puta. U službenim susretima imamo sjajan učinak. Naime, u 14 susreta pamtimo 10 pobjeda, jedan remi i imamo samo tri poraza. Bilo bi sjajno nastaviti taj veliki, briljantni niz.

Najavu piše: Predrag Žukina

Nakon s mukom izborene pobjede protiv reprezentacije Japana i neugodnog poraza od Slovenije, hrvatskim rukometašima svaka je sljedeća utakmica "bili ili ne biti", a svaki pogodak velik i važan korak na putu opstanka nadanja u plasman u četvrtfinale rukometnog turnira.

Pobjeda u sljedećoj utakmici protiv Njemačke (srijeda, 11.00) približava ih četvrtfinalu, dok bi ih poraz vjerojatno u potpunosti udaljio od nastavka natjecanja. Njemačka je prva na tom putu, potrebno je stoga ponoviti igru iz olimpijskih kvalifikacija u Hannoveru da bi sljedeće utakmice sa Švedskom i na koncu sa Španjolskom donijele ono čemu se svi nadaju. Inače, Njemačka je u 1. kolu za pomalo iznenađujuće pobijedila Švedsku 30-27, u drugoj su utakmici lako izašli na kraj s Japancima te puni optimizma, za razliku od naših igrača, očekuju međusobnu utakmicu.

image

Dominik Kuzmanović

TOM DUBRAVEC Cropix

U posljednjim međusobnim utakmicama naši su rukometaši bili bolji, u spomenutoj u Hannoveru (33-30), ali i u Kölnu na posljednjem EP-u (30-24). U obje utakmice, Hrvatska je izgledala moćno, na vratima je na EP-u dominirao Dominik Kuzmanović, dok je Ivan Martinović "rasturao" na kvalifikacijama. Također, Hrvatska je u službenim utakmicama s Njemačkom (14) upisala čak 10 pobjeda uz jedan remi i samo tri poraza. No, ovo je nova priča, a od statistike se ne živi. Potvrdio je to i Zvonimir Srna:

- Da, dobili smo ih u zadnje dvije utakmice i očito nam Nijemci leže, no oni su u Pariz došli s nekom novom energijom, odlično igraju i izgledaju i neće nam biti lako. Možda ih je u te zadnje dvije utakmice "pojela" nervoza pred svojim navijačima, a sada to nije slučaj. Mi ćemo u svakom slučaju dati sve od sebe, nadam se da će nam se otvoriti jer nam je pobjeda neophodna, a bodovi iz ove utakmice ostavljaju nas u igri. Iako smo loše krenuli, ništa još nije izgubljeno i sve se može popraviti. Sve je samo na nama.

Slično razmišlja i Dominik Kuzmanović na čiji se učinak mora ozbiljno računa misli li se pobijediti Njemačka:

- Izbornik nam je nakon dvije utakmice rekao da je vidio dosta dobrih stvari, ali je naglasio da moramo biti konstantniji u tome. Na redu je sada Njemačka, nadam se da ćemo u toj utakmici pokazati svoje pravo lice. Oni su manje-više u istoj postavi, samo s minimalnim promjenama. Znamo se dobro. Sve je na nama, a znamo da možemo puno bolje, nego što smo to demonstrirali u prve dvije utakmice.

image

Domagoj Duvnjak

TOM DUBRAVEC Cropix

Na jednoj strani Nijemci u euforiji, na drugoj Hrvati kojima malo toga polazi za rukom. Može li se to konačno okrenuti?! Nada uvijek umire posljednja, a naši rukometaši ne mogu kalkulirati. Tri pobjede u sljedeće tri utakmice moguće je ostvariti, a u takav je rasplet siguran i Domagoj Duvnjak koji najbolje poznaje protivnike čiji su igrači redom članovi bundesligaških klubova, baš kao i Duvnjak:

- Ja vjerujem da se možemo vratiti i odigrati ozbiljnu rolu na ovom turniru. Neke nam stvari u igri definitivno ne štimaju, a prije svega moramo popraviti igru u obrani koja je uvijek bila nap forte. Nažalost, niti nam koncentracija nije uvijek na nivou te nam se događaju pogreške, koje nas u konačnici skupo koštaju.

Linker
31. srpanj 2024 16:06