Jerko Marinić Kragić

 ANDREAS SOLARO Afp
SLAVLJE U PARIZU

Hrvatska u velikoj drami srušila Grčku i osigurala četvrtfinale Olimpijskih igara

Barakude su s 14:13 slavile protiv Grčke i tako upisala treću pobjedu na ovom turniru
Piše: SN, Dean BauerObjavljeno: 03. kolovoz 2024. 12:47

HRVATSKA - GRČKA 14:13 (3:3, 1:3, 7:3, 3:4)

PARIZ - Aquatic Centre. Gledatelja 4.500. Suci: Putniković (Srbija) i Gomez (Španjolska). Opunomoćenici: Brguljan (Crna Gora) i Rezvani (Iran)

HRVATSKA: Bijač, Burić, Fatović 3, Lončar 1, Joković 1, Bukić 1, Vukičević 1, Žuvela (0-1), Marinić Kragić 3, Vrlić, Biljaka, Harkov 4, Popadić (9+1 obrana). IZBORNIK: Ivica Tucak.

GRČKA: Zerdevas (5 obrana), Genidounias 1 (1-1), Skoumpakis 1, Kalegoropoulos 2, Fountoulis 2, Papanastasiou 2, Gkillas, Argyropoulos 2 (1-1), Papanikolau, Kakaris, Nikolaidis 1, Vlachopoulos 2 (0-1), Tzortzatos. IZBORNIK: Theodoros Vlachos.


Barakude su "unutra". U četvrtfinalu! Pobjedom nad Grcima osvaren je prvi, onaj mikro-cilj. Na koga ćemo ići u utamici četvrtzavršnice, znat ćemo ne prije ponedjeljka, 5. kolovoza i odigranih svih utakmica 5. kola ili konca nadmetanja unutar skupine.

Izbornik Tucak se odlučio od početka krenuti s Popadićem između vratnica, a Bijačem na klupi. Postavu su nam osim Popadića činili Fatović, Bukić lijevo, Žuvela i Joković desno, Biljaka kao branič i Vrlić na 2 metra.

Naš prvi igrač više je završio gredom nakon dugačkog napada (Joković), ali su zato Grci iskoristili svoj prvi takav nasrtaj, Argyropoulos sa srednjeg vanjskog.

Brzo je stigao naš odgovor i to sjajan, u oba smjera. Obrambeno i napadački. Fatović je sa svoje pozicije, lijevi vanjski za izjednačenje. Ni minutu kasnije, Joković s desne strane povisuje na 2:1, a onda Toni Popadić "skida" peterac Vlachopoulosu. U sljedećem napadu, zarađen je igrač više (Lončar je izbacio Nikolaidisa), a isti je igrač, mislimo na našeg sidraša pogodio za 3:1. Za prvih 5 minuta - ocjena naše igre 5. Završnica ovog dijela je ipak pripala Grcima. Prvo su uspjeli iz napada s igraćem više ishoditi peterac, a sada je Genidounias izvođač i strijelac. Malo više od minutu do kraja, našu nepostavljenu obranu lukavo koristi Papanastasiou koji je ostao kao duh sam na 6-7 metara. Ne oprašta. Gol za poravnanje i egal nakon prvih 8 minuta.

image

Konstantin Harkov

ANDREAS SOLARO Afp

Početkom druge četvrtine, Fatović je ishodio kazneni udarac, ali Žuvela iz peterca trese gredu. To je već treći peterac na ovom turniru koji naši igrači nisu iskoristili, pretvorili u pogodak. Međutim, malo veći nam se problem činio igrač više odnosno njegova realizacija, a ona je bila 1-6 nakon prve polovice utakmice. Znamo da je intencija, temeljna ideja napada, posebno s igračem više, ulaziti u završnicu akcije zadnjim sekundama, ali bilo je nekih napada u kojima su igrači u boljoj situaciji za šut išli u dodavanja.

Grčka je u ovoj četvrtini vodila. U drugoj polovici druge četvrtine, prvo Kalegoropoulos, pa zatim i Fountoulis s igračem više. Njega, kao i cijelu grčki vanjsku liniju je vrlo teško braniti kada imate igrača manje, a morate se nužno povući plitko i koliko je više moguće motriti na centre Grka koji su uz to budi rečeno, radili jako dobar posao - Kakaris, Nikolaidis, povremeno i Papanikolau. Ostalo je do poluvremena -2 s hrvatskog gledišta jer dao je jedan Harkov, ali i Vlachopoulos.

U prvih minutu i pol, dva gola Barakuda i nešto vrlo, vrlo bitno - probudila se "splitska neman", Jerko Marinić Kragić. Ma probudio, nije se probudio, igra on solidno na ovom turniru, ali doista mu je malo manjkalo sreće. I onda, u minutu i pol dva sjajna gola, ona "njegova", vanjska linija, lijevi vanjski. Prvi gol sjajno u "mamu mrežicu", drugi na dodavanje Jokovića – 6:6. Uz sve, Grci nisu iskoristili peterac. Fountoulisu je lopta ispala iz ruku, prešla preko prstiju. Jednom vrlo iskusnom igraču i sjajnom napadaču. Potvrda da je ova lopta vrlo loše izvedbe, a čuli smo primjedbe s više strana, iz više reprezentacija.

Do kraja ove četvrtine igralo se "gol na gol", te po nama najbolji, najljepši naš vaterpolo. U napadu odlučno, bez previše odlaganja šuta ako ima mjesta, prostora, ako je akcija izrađena i jasno nema grčkog bloka. Treba koristiti napadačku bitnicu – Marinić Kragić, Harkov, Fatović, Bukić, Vukičević, Joković. Odmah se to osjetilo i na rezultatu ove četvrtine i cijele utakmice. U ovoj dionici čak 7 golova, od toga tri čak Marinića Kragića. Njegov treći bio je 5 sekundi prije kraja četvrtine. To je slatko za momčad koja tako postigne gol.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

No onda, u plivanju za prvi napad Biljaka je u plivanju za loptu, slučajno rukom pogodio u glavu jednog grčkog igrača, na što suci pregledom video snimke dosuđuje – brutalnost!? Peterac za Grčku i 4 minute igramo s igračem manje! Za dosuditi ovakvo što treba imati potpuno nepostojanje sluha za igru. Naime, nije se radilo o namjeri već o zamahu tijekom plivanja. Valjalo je nastaviti igrati, s čovjek manje pune 4 minute. Fatović je uspio dati jedan gol, Toni Popadić ubilježiti tri obrane (sve tri u istom napadu Grka), ali Grčka je ipak izjednačila četiri minute prije kraja na 12:12. Kad smo snage izjednačili brojčano, lakše se jasno disalo, a pogotovo kada je omijeni nam Rus, Konstantin Harkov ispalio dva projektila za 14:12. Grci su smanjili preko Vlachopoulosa i to nakon što je s pravom zamjene isključen Loren Fatović (14:13). Naš zadnji napad protekao je bez gola, šut je bio Jokovića pred kraj, te je Grcima preostalo još 12 sekundi za zadnji nasrtaj na Popadićev gol. Ništa ni od toga, ali zasluge idu Anti Vukičeviću koji koncentriran, vješto, sjajno krade loptu Grcima. Bravo Ante!

Sljedeću, ujedno posljednju utakmicu u skupini, susret 5. kola Hrvatska će odigrati u ponedjeljak, 5. ovog mjeseca protiv SAD s početkom u 18.30 sati.

Standings provided by Sofascore

Konstantin Harkov predvodio je Barakude protiv Grčke s četiri postignuta pogotka, a dva je postigao u samoj završnici dvoboja.

image

Konstantin Harkov

ANDREAS SOLARO Afp

KRAJ!

Hrvatska je u dramatičnoj završnici srušila Grčku s 14:13 i osigurala plasman u četvrtfinale Olimpijskih igara!

7. Vlachopoulos je lukavo pogodio prvi kut i vratio Grke na jedan gola zaostatka. Do kraja je ostalo još 75 sekundi.

6. Harkov! Još jednom! Drugi je to njegov pogodak u razmaku od jedne minute, ukupno četvrti na utakmici i Barakude sada imaju dva pogotka prednosti, a do kraja je ostalo manje od dvije minute.

6. Goool! Harkov je postigao svoj treći pogodak na utakmici i još nas jednom vratio u minimalnu prednost.

4. Grci su pogodili za 12:12. Kalegoropoulos je zabio drugi gol na utakmici, a Hrvatska je konačno kompletna nakon što je Biljaka odradio kaznu.

2. Skoumpakis smanjuje na 12:11.

1. Fatović! Sjajan pogodak za 12:10!

1. Argyropoulos u prvoj minuti zadnje četvrtine pogađa iz peterca i zabija deseti grčki pogodak, a Biljaka je napravio prekršaj za "brutality" prema procjeni sudaca.

Kraj treće četvrtine!

Hrvatska je u osam minuta zabila čak sedam pogodaka, a tri su djelo Marinića Kragića. Iako smo u treću dionicu ušli s dva pogotka zaostatka, Barakude su odigrale fantastičnu četvrtinu i s dva gola viška ulazimo u završnih osam minuta.

8. Treći pogodak Marinića Kragića u ovoj četvrtini! Hrvatska na sjajan način zaključuje treću četvrtinu.

7. Gol! Luka Bukić zabija "kroz uši" grčkog vratara i još jednom vraća Barakude u minimalno vodstvo.

7. Nikolaidis se sjajno okrenuo pred hrvatskim vratima i pogodio za 9:9

5. Gol! Hrvatska je ponovno u vodstvu nakon dugo vremena! Vukičević je pogodio za 9:8.

4. Fatović zabija! Novo izjednačenje u Parizu, vidjeli smo već četiri naša pogotka u tri i pol minute u trećoj četvrtini, dok su Grci zabili dva.

4. Igra se sada "gol za gol". Papanastasiou je vratio Grke u vodstvo.

3. Novi gol Barakuda! Strijelac je Harkov. To je njegov drugi pogodak na utakmici, a rezultat je ponovno izjednačen.

3. Fountoulis ekspresno vraća u Grke u vodstvo.

2. Gol! Probudio se Jerko Marinić Kragić! U razmaku od jedne minute zabio je dva pogotka i vratio nas u egal.

2. Velik promašaj Fountoulisa iz peterca. Grku je lopta "pobjegla" iz ruke prilikom izvođenja.

1. Počela je treća četvrtina, a Marinić Kragić odmah u prvoj minuti zabija svoj prvi gol na utakmici!

Kraj druge četvrtine!

Nije ovo bilo bajnih osam minuta za Barakude. Hrvatska je primila tri pogotka, od kojih posljednji na četiri sekunde do kraja, a u cijeloj četvrtini uspjeli smo postići samo jedan pogodak i na odmor odlazimo uz zaostatak 4:6.

8. Gol! Konačno! Harkov smanjuje naš zaostatak i zabija za 4:5. Prvi je to hrvatski pogodak nakon više od deset minuta suše.

7. Novi pogodak Grčke. Fountoulis zabija za 5:3 i prvi put gura Hrvatsku u zaostatak od dva pogotka na ovoj utakmici.

6. Još jednom Barakude nisu uspjele iskoristiti igrača više. Na pogodak čekamo devet minuta.

5. Popadić je s dvije obrane sačuvao naš gol, ali Hrvatska je u novom napadu brzo izgubila loptu, što su Grci brzo kaznili u kontri. Kalogeropoulos je zabio za 4:3. Grci su zabili tri posljednja pogotka na utakmici.

4. Prošle su tri minute u drugoj četvrtini, a mreže još uvijek miruju na obje strane.

2. Žuvela pogađa gredu iz peterca! Hrvatska čeka na pogodak gotovo pet minuta.

1. Počela je druga četvrtina, prvi napad ponovno je imala Hrvatska, ali Žuvela nije uspio pogoditi.

Kraj prve četvrtine!

Hrvatska je vrlo dobro krenula u utakmicu, brzo odjahala na prednost od 3:1, ali Grci su se s dva pogotka u završnici vratili i s izjednačenim rezultatom odlazimo na prvi kraći odmor. Barakude su zadnji pogodak zabile prije tri minute.

7. Burić je pucao u blok, a Grci na drugoj strani preko Papanastasioua stižu u egal i postavljaju rezultat na 3:3.

6. Popadić je sada bio nemoćan kod peterca. Genidounias je neobranjvio pogodio za smanjenje grčkog zaostatka na 3:2

5. Gol! Luka Lončar koristi igrača više i zabija za 3:1.

4. Bukić je napravio prekršaj pred našim vratima, suci su Grcima dodijelili peterac, ali Popadić sjajno brani udarac Vlachopoulosa!

4. Fountoulis je pogodio gredu, a Hrvatska ekspresno na drugoj strani stiže do vodstva. U strijelce se upisao Maro Joković i doveo Barakude do 2:1!

3. Vraća se Hrvatska! Fatović je pogodio bliži kut i izjednačio na 1:1.

2. Grčka vodi 1:0. Strijelac je Argyropoulos, a Grci su do prednosti došli s igračem više u bazenu.

1. Počela je utakmica! Prvu loptu osvojila je Hrvatska, a Joković nije uspio iskoristiti prvi naš napad, lopta je odsjela na gredi.

12.00 Intonirane su nacionalne himne u Parizu i uskoro će sve biti spremno za početak dvoboja.

11.55 Joković protiv Grka potvrđuje da je jedan od najvećih svih vremena. Maro će u subotu zaigrati u svojoj 35. utakmici za Hrvatsku na olimpijskim igrama. Time će postati Hrvat s najviše nastupa za vaterpolsku vrstu. Protiv Rumunja je odigrao 34. utakmicu, te se time poravnao na vrhu s Igorom Hinićem.

Više pročitajte OVDJE.

Najava za SN: proslavljeni trener i stručni komentator Ratko Rudić

U trećem nastupu na olimpijskom turniru pobijedili smo Rumunje, a razlika u kvaliteti momčadi bila je i više nego očita. Naši vaterpolisti su dobro počeli, solidno igrali, poveli, a poslije su čuvali to vodstvo. Imali smo čak i veće vodstvo od konačnih tri gola razlike, ali utakmica je kasnije išla gore-dolje i bilo je očito da naši gledaju kako sačuvati prednost i izvući pozitivan rezultat. Igra je bila nešto bolja nego protiv Italije, ali ono što je najvažnije je dobar rezultat i priprema za ono što nas čeka dalje.

A prvi na redu je subotnji dvoboj protiv Grčke. Po meni je to odlučujuća utakmica jer bismo pobjedom gotovo sigurno bili drugi u skupini, a to bi značilo da idemo na trećeplasiranog iz druge skupine. Istina, u toj se grupi situacija prilično zakomplicirala, ali u svakom slučaju, vjerujem da bi nam pobjeda protiv Grka olakšala četvrtfinalnu utakmicu.

Treba taj dvoboj shvatiti ozbiljno jer Grčka je odlična ekipa, ima iza sebe dobre rezultate, bila je i srebrna na prošlim Olimpijskim igrama, ima sve pozicije jako dobro pokrivene. Jaki su Grci u svim segmentima, vrlo su iskusna ekipa koja te kažnjava ako ti obrana ne funkcionira kako treba. Zato posebno u toj fazi obrane moramo podići našu igru. Čeka nas utakmica u kojoj moramo uložiti sve kako bismo pokušali izvući što povoljniji rezultat jer, kako sam napomenuo, to nam otvara prilično velike šanse za ulazak u polufinale.

Španjolska će vjerojatno biti prva u skupini B, Mađarska bi mogla biti druga, a na trećem bi mjestu čak mogla završiti Australija, ali o tom potom. Nije to sada ni bitno, najvažnije je da odradimo posao protiv Grčke kako treba, da podignemo igru, da budemo na najvišoj razini. U sportu zaista moraš zaslužiti svaki gol, moraš se boriti, ali u konačnici, opet kažem da će obrana biti presudna.

U dosadašnjim je utakmicama bila solidna iako ima određenih pojedinačnih pogrešaka što je posebno bilo vidljivo protiv Italije. Malo smo to podigli protiv Rumunja i ako zaista uđemo jako koncentrirano, odlučno i hrabro, mislim da možemo dovesti tu utakmicu do rezultata koji želimo.

Na Europskom prvenstvu u siječnju lakoćom smo pobijedili Grke u četvrtfinalu, ali to je prošlost, to više ništa ne znači. Svaka utakmica je nova priča, ovo su Olimpijske igre, to je nešto sasvim drugo. Ova utakmica ima svoju težinu i moramo dati najviše što možemo.

Linker
06. rujan 2024 04:41