Filip Mihaljević

 LAURENT LAIRYS/PANORAMIC/PROFIMEDIA Laurent Lairys/Panoramic/Profimedia
EUROPSKE IGRE

Hrvatski atletičar pomeo konkurenciju u Poljskoj: ‘Donio sam bodove Hrvatskoj da skinem teret s ovih mlađih‘

Hrvatska završila natjecanje na devetom mjestu 2. divizije ekipnog EP, Mihaljević se istaknuo pobjedom
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 22. lipanj 2023. 22:01

Hrvatski atletičari na devetom su mjestu među 16 reprezentacija završili nastup na Europskom ekipnom prvenstvu (2. divizija), koje je održano u poljskom Chorzowu u sklopu Europskih igara. Iako su nam naša dva najjača aduta, europski prvak u bacanju kugle Filip Mihaljević i nekadašnja olimpijska pobjednica u bacanju koplja Sara Kolak donijeli puno bodova, posljednjeg smo dana imali i dosta plasmana u donjem dijelu poretka, pa smo u konačnici skliznuli sa šestog mjesta, koje smo držali nakon dvije trećine natjecanja, na deveto s ukupno 301,5 bodova.

image

Filip Mihaljević

NIKOLA KRSTIC/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Nikola Krstic/Shutterstock Editorial/Profimedia

Istini za volju, bila bi Hrvatska sigurno jedno mjesto više (osmoplasirana Slovačka je za pola boda ispred nas), ali je žrtvovala bolji plasman zbog poteza koji zaslužuje samo pljesak. Naime, u utrci na 5000 m Slovencu Vidu Botolinu su noge otkazale poslušnost pred samim ciljem, teturao je po stazi, i u tom trenutku mu je prišao naš Dino Bošnjak, uzeo ga pod ruku i pomogao mu da dođe do cilja. Barem simbolički, jer atletičari ne smiju primati takvu vrstu pomoći, pa je Botolin u konačnici diskvalificiran. Bošnjak je pak završio na 15. mjestu, ali njegova je gesta ekspresno preplavila društvene mreže i nema sumnje da ga čeka neka od fair-play nagrada ove godine.

image

Dino Bošnjak

SCREENSHOT Screenshot

Filip Mihaljević odnio je pobjedu u bacanju kugle s vrlo dobrih 21,33 m i to u prilično ozbiljnoj konkurenciji. Ostavio je iza sebe brončanog s ovogodišnjeg dvoranskog EP-a Romana Kokoška (20,46) i europskog doprvaka na otvorenom Armina Sinančevića (20,42).

- Trenirao sam dosta jako i ovo smo natjecanje odredili kao generalnu pripremu za SP jer je bio sličan pristup svemu. Zadovoljan sam rezultatom i pobjedom, donio sam velikih 16 bodova Hrvatskoj da skinem teret s ovih mlađih. Idemo odmah dalje u sezonu, već u utorak je miting u Ostravi, u petak i Dijamantna liga u Lausannei i nadam se još boljim nastupima - poručio je Mihaljević kojem je ovih 21,33 drugi rezultat sezone.

A kako će se kao dio Europskih igara dijeliti medalje i u pojedinačnim disciplinama, i to na temelju najboljih postignuća kroz sve tri divizije, Filip ima dobru šansu uhvatiti odličje. Koje će mu, u tom slučaju, stići poštom na kućnu adresu jer ga u nedjelju, kad se natječu kuglaši u prvoj diviziji, više neće biti u Chorzowu.

image

Sara Kolak

ANP/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Anp/Alamy/Alamy/Profimedia

Sara Kolak zauzela je treće mjesto u bacanju koplja s 59,62 m. Još uvijek je to daleko od njezine nekadašnje razine, ali ipak joj je to najbolji nastup ovog ljeta.

- Pokušavam raditi stvari drugačije, biti bolja sportašica, biti strpljiva i zabaviti se. Imala sam nekoliko lošijih sezona i moram si dati malo vremena i ponovno pronaći radost i usredotočiti se na tehniku - rekla je Sara.

Plasman u prvu diviziju osigurali su Mađarska (456,5 bodova), Ukrajina (435,5) te Litva (372,5) koja je za samo pola boda nadmašila četvrtoplasiranu Sloveniju.

Linker
03. svibanj 2024 02:47