Gabrijel Veočić

 TOM DUBRAVEC Cropix
ODMAK OD RUSKOG ZAGRLJAJA

Hrvatski boks pred sudbonosnom odlukom, jedna opcija ravna ‘kliničkoj smrti‘: ‘Učinit ćemo što i mnogi drugi‘

Mnoge afere i skandali od sporta su učinili slučaj, a u Parizu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 20. kolovoz 2024. 16:12

Boks, jedan od najstarijih olimpijskih, ali i sportova uopće, godinama već tresu afere i skandali. Na svjetskoj razini. Nedostatna razvidnost u djelovanju i organizacijskoj strukturi, silna sumnjičavost u čestitost suđenja zbog čega su primjerice svi suci s olimpijskog turnira u Riju 2016. suspendirani koji tjedan kasnije, onda sve do raskola uvjetovanog dolaskom Rusa Umara Kremljeva na čelno mjesto IBA (Međunarodnog boksačkog saveza) i sumnji u poštene izbore. Zbog toga je uostalom još u lipnju 2019. IBA suspendirana od Međunarodnog olimpijskog odbora. Stoga je uostalom MOO vodio olimpijske boksačke turnire u Tokiju 2021. i Parizu ove godine.

Trenutno izvan programa za LA

S ruskom agresijom na Ukrajinu, stanje je samo dodatno zaoštreno te je dobilo i političku konotaciju. Umar Kremljev je naime jedan od bližih suradnika i prijatelja Vladimira Putina, te se IBA oglušila od naloga MOO i cijelog sportskog svijeta koji je zabranio do daljnjeg nastup sportašima/sportašicama iz Rusije i Bjelorusije na međunarodnim natjecanjima pod njihovim nacionalnim simbolima (grb, zastava, himna), ali i pod imenom tih država. Boks je jedini sport koji takvo što dopušta. Tome tako može biti i zahvaljujući i silnom Kremljevljevom bogatstvu, silnoj količini novca koje je “trpao” u džepove boksača i boksačica, u konačnici pogodovao i nacionalnim boksačkim savezima.

U Parizu na Igrama je boks bio i dodatno opterećen jednim od zapravo najvećih skandala, odnosno aferom kojom su se na ovaj ili onaj način bavili svi svjetski mediji. Riječ je o Alžirki Imane Khelif (na kraju je osvojila zlato). Dotična je primjerice suspendirana od IBA jer se nije željela podvrgnuti u nekoliko navrata provjeri rodnog statusa, dok za MOO tu nije bilo nikakvog spora.

Sve to skupa je boks učinila sportom slučajem, ali i ponovo otvorila sumnju u zadržavanje boksa u krugu obitelji olimpijskih sportova. U konačnici, ovog trenutka boks i nije olimpijski sport, odnosno nije u programu OI u Los Angelesu 2028. Međutim, za očekivati su dvije stvari. Vrlo skoro. Konačno razrješenje spora, samim time i zadržavanje olimpijskog statusa.
Naime, Međunarodni olimpijski odbor je zadao konačan udarac Kremljevu. Iz Laussane su uputili vrlo jasan dopis svim nacionalnim boksačkim savezima i olimpijskim odborima. U nalogu stoji, pojednostavljeno, da boksački svijet mora oformiti novu, legitimnu međunarodnu organizaciju s kojom će MOO surađivati. U suprotnom, boks se definitivno briše s popisa olimpijskih sportova. Svaki nacionalni boksački savez koji bi se oglušio odnosno ostao vjeran IBA istog bi bio isključen s popisa olimpijskih sportova u nacionalnom olimpijskom odboru. Za Hrvatski boksački savez bi takva opcija - ostanak blizu Kremljevljevih skuta - bila ravna “kliničkoj smrti”.

- Mi smo već u travnju, odnosno prije Pariza ne samo izviješteni o tome, već smo ušli u razgovore i s World Boxingom (drugom međunarodnom boksačkom organizacijom) i Hrvatskim olimpijskim odborom - veli Bono Bošnjak, predsjednik naše nacionalne boksačke organizacije.

- Mi ćemo uskoro, nakon ljetnih odmora, poslušati ono što veli i naš olimpijski odbor, kao i MOO. Mi poštujemo naše institucije, kako nam nalaže naše Ministarstvo turizma i sporta. To nije upitno. Ova priča oko IBA će se raspasti. Mnogi nacionalni savezi iz ovog dijela Europe, razgovarao sam s njihovim čelnicima, će jasno isto to učiniti. Udaljiti se od IBA i ući u World Boxing.

Trenutno 42 države u WB

Inače, World Boxing je utemeljen prošle godine, vodi ga Nizozemac Boris van der Horst, te je u stalnom sučeljavanju s IBA odnosno Umarom Kremljevom. Trenutačno su u članstvu World Boxinga 42 države, od toga 12 iz Europe: Engleska, Češka, Danska, Finska, Njemačka, Island, Italija, Nizozemska, Norveška, Škotska, Švedska i Wales. U biti, europskih država je i manje jer zasebne saveze imaju Englezi, Škoti i Velšani koji su zajedno dio jedne države, Velike Britanije. Uskoro bi se to moglo iz temelja promijeniti, te se pridružiti i izvaneuropskim članicama poput SAD, Kanade, Australije, Koreje, Novog Zelanda, Brazila, Argentine...

- Cilj našeg Saveza i svih u boksu je da naš sport opstane na olimpijskim igrama. Najtragičnije bi bilo u cijeloj priči da boks izgubi olimpijski status, ali to se neće dogoditi jer će do kraja godine mnoštvo saveza prijeći u World Boxing. To je jedina organizacija koju će priznati MOO. Mislim, ima tu svega u pozadini. Od politike do rata u Ukrajini, ali nama je zadatak sačuvati boks kao olimpijski sport - veli Bono Bošnjak, predsjednik Hrvatskog boksačkog saveza.

O Gabrijelu i Peri Veočiću sve najbolje

Jedno međutim predsjednik HBS-a nije želio komentirati. Mislimo na odnos HBS-a i obitelji Veočić, a u svjetlu laganih prozivanja Pere Veočića, izbornika naše boksačke vrste i oca olimpijca Gabrijela, još u Parizu tijekom OI.

- Ja sam silno zadovoljan s Gabrijelom i njegovim ocem. Gabrijel je dobar dečko, plasirao se na Igre, prošao je dva kola. U prvom je bio slobodan, u drugom pobijedio. Međutim, ne bih želio ništa drugo komentirati osim da je HBS doista puno uložio u njegove pripreme za Pariz. O brojkama, o svoti neću - napominje Bono Bošnjak.

Zašto nikog iz HBS-a nije bilo u Parizu, tijekom OI?

- Ja i inače ne idem nikuda. Mislim da je bolje da sam Gabrijelu dao 5.000 eura za osvojeno europsko zlato. Ja sam rekao da ću doći ako osvoji medalju, da bi tada ga došao uživo pogledati. Stalno smo bili u vezi. (dba)

Linker
05. rujan 2024 11:16