DAVID INDERLIED Dpa Picture-alliance Via Afp
NOVO RUHO RUKOMETAŠA

Hrvatski izbornik objavio popis za Pariz. Otpala velika zvijezda, ali to nije jedino iznenađenje

Izbornik Dagur Sigurdsson objavio je popis 20 igrača koji će se pripremati za nastup u Parizu
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 23. svibanj 2024. 11:45

Dagur Sigurdsson je odlučio kojih će se 20 naših igrača pripremati za nastup na Olimpijskim Igrama u Parizu od 26. srpnja do 11. kolovoza. Odluku je donio nakon dvije akcije, prve odlične u Hannoveru i druge loše u Oslu. Na njoj je jedino veće iznenađenje da na popisu nema Igora Karačića koji je dosad bio standardan. No, to nije jedino iznenađenje, jer na popisu su recimo dva igrača koja dosad nisu bila niti na jednoj Sigurdssonovoj akciji - Sandro Meštić, vratar poljskog Kielca i Josip Šarac, lijevi vanjski njemačkog Göppingena. Sve ostalo je izbor koji se mogao očekivati.

Upitnici su nakon Osla ostali. Kuzmanović je bio u problemima, operiran je, oporavlja se, trebao bi biti spreman do priprema, jer su se on i Mandić nametnuli obranama, ali čekat će Ivić i Meštrić bude li ne predviđenih problema.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Na krilima očekivano, vratio se David Mandić, ne treba reći koliko to znači za obranu, pa je Mihić ostao treći, dok na desnom krilu Šoštarića koji je broj 1 nadopunjuje Glavaš koji je dobio prednost pred Miletom.

Na crti uz Načinovića i Šipića dolazi Grahovac, tražimo trećeg u obrani uz Srnu i Načinovića, a borba će biti između njega, te Šarca i Mamića koji su pozvani kao lijevi vanjski. Što će iznjedriti pripreme, vidjet ćemo.

Lijevi vanjski je Srna, uz njega će najbliže biti drugi koji se nametne u sredini obrane, a Lučin je u prvom redu napadačka opcija uz Srnu. Na sredini Cindrić i Duvnjak, nema Karačića, ali ni mlađih, a ljevaka su tri Martinović, Klarica i Maraš. Tu će pitanje vjerojatno biti tri vanjska ili dva krila na desnoj strani. Oboje neće moći.

Važno je reći da je na pripremama 20 igrača, da ih u Parizu može biti 17. Od tih 17 igra samo 14. Tri su zamjene moguće tijekom turnira, uz dodatak da kada se zamjena napravi nema više vraćanja na staro. Recimo, igrač se ozlijedi, treba mu pet dana za opravak, to je moguće tijekom turnira, ali ako ga tada zamijenimo, za njega je turnir završen.

image
GERHARD KOFFLER/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Gerhard Koffler/imago Sportfotodienst/profimedia

Dakle, nepoznanica nema previše. Dagur Sigurdsson o izboru kaže:

- Moje razmišljanje je išlo u smjeru pronalaska balansa između napada i obrane, birao sam one koji su korisni u oba pravca. Znamo da samo 14 igrača možemo imati u sastavu za utakmicu, trojica još idu u Pariz, ali su rezerve. Vidjeli smo na zadnjim utakmicama s Norveškom i Danskom, da je teško imati promjene napad-obrana i obrnuto. Ovih dvadeset igrača kreće u pripreme, nadam se da će svim biti spremni, da neće biti dodatnih promjena, ali naglašavam da imamo još petnaest igrača koji su na širem popisu i uvijek mogu biti konkurentni u bilo kojem trenutku, te da ih možemo tijekom priprema pozvati ako se za to pokaže potreba. Imamo jaku momčad, vjerujem u njih i vjerujem da će svi pokazati najbolje od sebe, da će doći svježi i spremni za početak priprema. U prvom dijelu ćemo raditi na podizanju fizičkih potencijala, ali i taktici. U drugom dijelu u Opatiji, imat ćemo 17 igrača s kojima namjeravamo igrati u Parizu. Jasno, imat ćemo i prijateljske utakmice - zaključio je Sigurdsson.

Pripreme počinju 25. lipnja, prvi dio trajat će u Prelogu desetak dana. Na kraju tog prvog dijela čeka nas doma prijateljski susret s Egiptom. Sigurdsson je rekao da će u drugi dio priprema 17 igrača koji će nas predstavljati u Parizu.

Ako bismo glasno razmišljali, logika kaže da će za drugi dio od ovih 20 višak biti jedna vratar, jedan lijevi vanjski i jedna ljevak. Krilo ili vanjski, to je glavno pitanje. Drugi dio priprema će biti u Opatiji od 11. srpnja, 17. srpnja gostovat ćemo protiv Francuske u Chartresu, a u Pariz reprezentacija putuje 24. srpnja. Prva utakmica na OI igra se s Japanom 26. srpnja u 14.00 sati.


POPIS IGRAČA ZA OLIMPIJSKE IGRE

MATEJ MANDIĆ – RK ZAGREB

DOMINIK KUZMANOVIĆ – RK NEXE

FILIP IVIĆ – CHAMBERY SAVOIE MONT BLANC HANDBALL

SANDRO MEŠTRIĆ – INDUSTRIA KIELCE

MARIN JELINIĆ – OTP BANK – PICK SZEGED

DAVID MANDIĆ – MT MELSUNGEN

MARIO ŠOŠTARIĆ – OTP BANK – PICK SZEGED

FILIP GLAVAŠ – ZAGREB

MARKO MAMIĆ – SC DHFK LEIPZIG

ZVONIMIR SRNA – RK ZAGREB

DOMAGOJ DUVNJAK – THW KIEL

TIN LUČIN – ORLEN WISLA PLOCK

JOSIP ŠARAC – FRISCH AUF GOPPINGEN

LUKA CINDRIĆ – CS DINAMO BUCURESTI

IVAN MARTINOVIĆ – MT MELSUNGEN

LUKA LOVRE KLARICA – RK ZAGREB

MATEO MARAŠ – MOL TATABANYA KC

VERON NAČINOVIĆ – HB MONTPELLIER

MARIN ŠIPIĆ – HC KRIENS – LUZERN

NIKOLA GRAHOVAC – HBW BALINGEN – WEILSTETTEN

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. svibanj 2024 12:28