KOLEKTIFF Kolektiff
DEBITANT PRIJETI ‘GOLIJATIMA‘

Hrvatski rekorder u sezoni karijere ne skriva velike ambicije u Parizu: ‘Mogu iznenaditi sebe i ostale‘

‘Nema nikakve treme. Jedva čekam doći u Pariz i vidjeti Olimpijsko selo‘
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 26. srpanj 2024. 18:09

Sumnjamo da se među 10.500 sportaša koliko će ih nastupiti na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu može pronaći primjer sličan onome Filipa Pravdice. Manje od deset dana prije početka Igara na kojima će nastupiti prvi put u karijeri, hrvatski rekorder u skoku u dalj bio je na Europskom prvenstvu za mlađe juniore (U-18) kao - trener. I ne samo da je bio, već je njegova atletičarka, tek 15-godišnja Eva Barbarić, osvojila senzacionalno srebro na 400 m prepone. Doista ne vjerujemo da se itko od sportaša koji će se natjecati u Parizu na takav način pripremao za Igre i dobio takvu vrstu motivacije.

Ali, to je Filip Pravdica, to je razlog zbog kojeg smo ga i ranije nazvali jednom od najposebnijih priča hrvatske atletike, ali i sporta općenito. Čovjek ruši rekorde s oba operirana kuka, paralelno radi kao trener iznimno talentirane grupe atletičara u zagrebačkoj Mladosti, koordinira i kondicijske treninge mlađih kategorija u NK Lokomotiva... A ovog ljeta očito sve što dotakne pretvara u uspjeh. U svibnju je skočio 8,35 metara, srušio 22 godine star hrvatski rekord i ispunio olimpijsku normu, a osam dana prije odlaska u Pariz je, eto, došao i do najvećeg uspjeha u mladoj trenerskoj karijeri.

Nema nikakve treme

Prije odlaska u Grad svjetlosti, uhvatili smo ga kako slaže fotografije u album. Onaj pravi, retro album, kakvih je u današnje digitalno doba sve manje.

- Kad sam bio dijete, obožavao sam gledati albume koje smo imali doma. Toliko se stvari događa, ali koliko god je Instagram lijep, nije kompletan. Tamo uvijek biraš samo najbolje slike, a u album lijepim sve i on doista ima ogromnu vrijednost - govori nam Riječanin koji će ove nedjelje proslaviti 29. rođendan.

Fotografije s mlađejuniorskog EP-a najnoviji su dodatak albumu. Filipu je boravak u Banskoj Bystrici dobro došao da malo skrene misli s Pariza.

- Kako bi moj trener Franjo Pavlović rekao, neke to prazni, a mene je to napunilo. Lijepo je kad imaš ispunjen dan. Kod mene ne vrijedi ona poslovica “prazna glava, đavolje igralište”. Meni je uvijek nešto u glavi - smije se Pravdica.

image
KOLEKTIFF Kolektiff

Kako sam kaže, nije trenerski angažman na EP-u nimalo naštetio njegovim pripremama za OI.

- Moram priznati da mi je zapravo jako dobro došlo, cijelo sam cijelo vrijeme bio u hotelu, svi obroci su mi bili servirani, stadion je bio odmah ispod hotela... Tako da ispada kao da sam i sam odradio kvalitetne pripreme.

Ima li uzbuđenja i treme uoči debitantskog nastupa na Olimpijskim igrama?

- Iskreno, nema nikakve treme. Jedva čekam doći u Pariz i vidjeti Olimpijsko selo. Prvo mi je to takvo iskustvo, želim osjetiti čari svega toga, pa kad dođe natjecanje, dati sve od sebe. Idem se boriti na “200 posto”, želim napokon pokazati da vrijedim i na velikim natjecanjima, a ne samo na manjim.

Je li uspio sačuvati formu? Spomenutih 8,35 m skočio je 11. svibnja, otada je još jednom preletio osam metara (8,09) i na dva natjecanja bio na samom pragu (7,98 i 7,95).

- Forma je tu. Posljednji sam nastup imao na mitingu Mladosti, skočio sam 7,95 m, odličan je to bio skok, dok ih je bilo još odličnih tijekom natjecanja, tako da se pokazuje da sam i dalje na visokoj razini. Napravio sam jedan manji ciklus uoči Pariza, da se sve to podigne još za stepenicu više, pa ćemo vidjeti kako će se to realizirati. U Parizu realno više nemam što trenirati, tamo ću uživati, čekati da se forma još malo podigne, odmoriti se i onda idemo u nove pobjede.

Kako i sam ističe, želja mu je napokon i na velikom natjecanju pokazati da vrijedi. Finala su ga zasad zaobilazila, a najbolnije je svakako bilo prošli mjesec na EP-u u Rimu gdje je došao kao jedan od favorita za postolje, da bi zapeo u kvalifikacijama sa 7,89 m.

- Prebrodio sam to, moraš zaboraviti sve negativno i fokusirati se na ono što treba raditi. Naučio sam u Rimu da je sreća veliki faktor, ali isto tako i da ja mogu isprovocirati sreću. Imam zasad dosta akumulirane nesreće koja se mora izjednačiti na nekoj vagi sa srećom. Nadam da će se to dogoditi u Parizu.

Osam metara za finale

Što si je, dakle, zacrtao za Pariz, što bi volio postići na najvećoj sceni? Iako nema iza sebe velikih finala, ovih 8,35 je šesti rezultat u svijetu ove godine, a to ga automatski gura među kandidate za visoki plasman.

- Finale definitivno, a u finalu - tko živ, tko mrtav! Probat ću to jako dobro odraditi i ako prođem, idem se boriti. Imam trenutno šesti rezultat u svijetu, ali po mom mišljenju, mogu i dalje. Želim dalje i samo se treba pogoditi dan, vjetar, motivacija, dobar nagaz na dasku i onda mogu iznenaditi i sebe i ljude oko sebe.

Koliko procjenjuje da će trebati skočiti za plasman u finale? Prije tri godine u Tokiju se ulazilo sa 7,96...

- Lani je na SP-u u Budimpešti trebalo 8,00, a sada na EP-u u Rimu 7,95. Mislim da će u Parizu trebati otprilike između 8,05 i 8,10. Jaka je konkurencija, na ovu europsku scenu koja je jaka sama po sebi, dodajte dečke iz cijelog svijeta kojih ima o-ho-ho. Amerikanci su dobri, Jamajčanin Pinnock je u vrhu, ima zanimljivih Kineza, Australaca... Jedva čekam!

image
KOLEKTIFF Kolektiff

Je li spreman skočiti ti 8,05 ili 8,10 u tri kvalifikacijska pokušaja, 4. kolovoza?

- Spreman sam sigurno! Noge su spremne, glava je spremna. Sad samo da me pomazi neka viša sila i realizirat ću to što imam i u glavi i u nogama.

Do bronce se u Tokiju moglo s 8,21...

- Mislim da je to realan rezultat za postići iako vjerujem da će ovaj put trebati više za medalju. U Tokiju je trebalo tih 8,21, a sada na EP-u u Rimu 8,31. Toliko je skočio Švicarac Ehammer, Talijan Furlani je bio na 8,38, a nevjerojatni Tentoglou na 8,65. Ma idemo i njemu “odsjeći glavu”, kakav Tentoglou, ha-ha-ha. Tako treba razmišljati, ili tako ili nikako. Ako ciljaš zlato, najmanje ćeš dobiti broncu, a ako ciljaš broncu, ostat ćeš bez ičega. Treba se postaviti u glavi tako da ideš na probijanje granica. Ako može Eva, mogu i ja. Valjda sam je nešto naučio ako je moja, ha-ha.

NBA zvijezde motivirao Lyles

Što očekuje od Olimpijskih igara mimo samog natjecanja?

- Iskreno, ne znam što očekivati. Dolaze mi mama i cura, družit ću se s njima, idemo malo vidjeti prekrasni Pariz. A u Selu nema puno filozofije, tu će biti druženje s ostalim sportašima. Želim upoznati čim više naših sportaša, nikad se ne zna koliko i kako možemo pomoći jedni drugima. Mi krojimo budućnost hrvatskog sporta i bolje da se svi znamo. S Damirom Martinom sam već super, s nekoliko njih sam se družio na događajima koje je organizirao HOO, sad ćemo se možda još malo više zbližiti i, nadam se, ispisivati povijest hrvatskog sporta.

U HOO upozoravaju na sigurnosnu situaciju i nisu baš oduševljeni idejom da naši olimpijci u službenoj opremi obilaze Pariz.

- Ja ću se sigurno šetati u nekoj neolimpijskoj opremi. A mislim i da je Pariz dovoljno siguran, da je sve organizirano kako treba, nadam se da se ne varam. A opet, i ne mogu se baš puno šetati, moram se i odmarati, i sigurno neću trošiti puno energije.

image

Pravdica i mlada Eva Barbarić, europska U-18 doprvakinja na 400 m prepone

PRIVATNI ALBUM

Ima li želju pogledati još neki sport tijekom Igara?

- Želim čim više toga pogledati, pogotovo košarku. Amerikanci dolaze u gotovo najjačem sastavu, mislim da ih je malo za to motivirao i atletičar Noah Lyles, svjetski prvak na 100 i 200 metara, kad je lani rekao da se osvajači NBA lige ne mogu smatrati svjetskim prvacima jer NBA liga nije svijet. Malo su se naljutili na njega i rekli, sad ćete vidjeti tko je svjetski prvak. Aktivirao je Lyles cijelu elitu NBA lige da dođe osvojiti olimpijsko zlato i napravio odličnu promociju.

Postoji li neka međunarodna zvijezda koju bi volio sresti ili upoznati?

- Iz svijeta atletike sam sve upoznao, ali bilo bi zanimljivo vidjeti tenisače. Volim tenis, trenirao sam ga kao dijete četiri godine. Volio bih uživo vidjeti i kakve su mrge ti NBA košarkaši, a isto tako bi bilo zanimljivo sresti i gimnastičarku Simone Biles. Sad kad razmislim, ne mogu ni procesuirati sve stvari koje ću tamo vidjeti i čiji ću dio biti, to mi je nevjerojatno. Jedva čekam!

Eva Barbarić je ogroman kapacitet, i to još u najatraktivnijoj disciplini danas na svijetu

Ne skriva Pravdica da ga je medalja njegove učenice Eve Barbarić napunila energijom uoči Olimpijskih igara. Mlađahna Eva, djevojka koja će u listopadu napuniti tek 16 godina, stigla je na EP U-18 s osmim prijavljenim rezultatom na 400 m prepone, a kući se vratila sa srebrom oko vrata. Prije Banske Bystrice, osobni joj je rekord iznosio 1:00.12, u polufinalu se prvi put u karijeri spustila ispod minute (59.77), da bi u sjajno odrađenom finalu ušla u cilj u vremenu 58.85, zaostavši samo za Čehinjom Ninom Radovom (58.00).

- Medalja je nešto “vau”. Znao sam da može ona dobro otrčati, ali jedna stvar je dobro otrčati na manjim natjecanjima, potpuno druga je doći u finale EP i “ubiti” konkurenciju. I to s 15 godina, baš je luda - s oduševljenjem govori Filip.

Bila je vrhunska u svemu

Je li mislio da jedna od najnadarenijih hrvatskih atletičarki može toliko poboljšati rezultat na jednom natjecanju?

- Znao sam da može ići ispod 59 sekundi, samo joj je trebala dobra utrka. Ona je ogroman kapacitet, dobra je cura i zaslužila je ovo. A trenutno je to i najatraktivnija disciplina u svijetu, i muške i ženske prepone su se posljednjih godina toliko jako probile i fantastično je što se Eva profilira na njima. To je i jedina nebacačka disciplina u kojoj smo na ovom EP-u osvojili medalju, jer Jan Ferina je osvojio broncu u kugli, a Vita Barbić zlato u koplju i broncu u disku. Eto, Eva i ja malo kvarimo prosjek bacačima i rušimo predrasude o Hrvatskoj kao bacačkoj zemlji, ona na ovom EP-u, a ja na Olimpijskim igrama.

Što nam još može reći o Evinoj perspektivi?

- Fenomenalna je, došla je kod mene prije dvije godine i na početku nismo znali koju disciplinu odabrati jer je bila vrhunska u svemu. Uostalom, ove zime je bila mlađejuniorska prvakinja Hrvatske u višeboju, tako da je stvarno svestrana. A da ne kažem da je na ovom EP-u mogla i u finale na 100 m prepone. Nismo znali što ćemo do zadnjeg trenutka, odradila je kvalifikacije na 100 m prepone, ali smo na kraju odlučili da samo starta u polufinalu i da se fokusiramo na 400 prepone, što je bio dobar potez. Ma, bio je to pravi “roller coaster” emocija, baš ludnica.

Imao je Pravdica na EP još dvoje svojih učenika - Jana Bujan je za dlaku ostala bez finala skoka u dalj, a nastupila je i u štafeti i na 100 m prepone, dok je Mihael Bartolinčić bio dio štafete koja je završila na petom mjestu.

- Cijela moja grupa ima veliki potencijal, a evo vam još jedne zanimljivosti. Europska atletska federacija izdaje svoje norme, a naš Savez ih malo pojača. No, da su na snazi bile samo europske norme, imao bih čak šestero svojih sportaša na EP-u. Dakle, grupa je odlična, vuku jedni druge. Najvažnija stvar koju sam postavio, a to je bio značajan faktor i za Evin uspjeh, jest to da u grupi ima prijatelje, ali i sportaše koji guraju njezine granice. Strašno je to koliko se međusobno potiču, koliko su jedni uz druge, to je mala sportska obitelj koja nema granica.

A guraju i njega kao sportaša...

- Kao što sam govorio i u ranijim intervjuima, oni su mi definitivno velika motivacija, a ja im svojim primjerom želim pokazati da se može, da će ti se, ako uložiš vrijeme i energiju u nešto, to vratiti na pozitivan način. Eva je to prva iskusila, ali i svi ostali na neki način, ili kroz stipendiju koju dobivaju ili emotivno kad postanu državni prvaci. Ti klinci žive svoj sportski san.

Moja grupa je dječji vrtić

Bez želje da budemo zloguki proroci, činjenica je da se mnogi naši talentirani atletičari, ali i ne samo atletičari, nakon medalja u mlađim kategorijama nisu kasnije uspijevali probiti kao seniori. Ima li Pravdica kao trener nove generacije ideju kako to promijeniti?

- Ja već sustavno to pokušavam sprečavati. Jako puno ulažem u medicinsku ekipu i čim se nešto osjeti, odmah se to pokušava prevenirati, a cijelo vrijeme doziram i opterećenje. Moram priznati da mene zapravo fasciniraju njihovi rezultati s obzirom na volumen treninga koje radimo. Naši treninzi jesu zahtjevni, ali definitivno su prilagođeni njihovoj dobi. Kad gledam kako neki drugi treniraju, moja grupa je dječji vrtić. Mislim i nadam se da će se profilirati, ali naravno, jako puno toga ovisi i o vanjskim faktorima. Netko se zaljubi pa pobjegne iz sporta, a netko je, na žalost, sklon ozljedama koliko god ih prevenirali. Vidjet ćemo, neću ništa prognozirati. Eva je već sada napravila puno, a sve dalje je veliki plus. Duboko se nadam da će sve biti dobro i trudim se ostati u školskim okvirima za njihovu dobnu skupinu.

Linker
05. rujan 2024 21:12