CARL DE SOUZA Afp
PRIČA ZA HOLLYWOOD

Hrvatski tenis možda više nikad neće ovo doživjeti. Donni je i Fortuna odškrinula put prema zlatu

Najbolja hrvatska tenisačica u subotu igra najvažniji meč svoje karijere
Piše: Mislav ZnaorObjavljeno: 02. kolovoz 2024. 07:34

Tko je samo mogao pomisliti da će Donna Vekić ispisati vjerojatno najljepšu hrvatsku priču pariških Olimpijskih igara?

Premda naša teniska lavica ističe da su joj Igre od početka godine bile postavljene kao jedan od najvažnijih ciljeva sezone i premda je uoči njih, igranjem polufinala Wimbledona, ostvarila najbolji rezultat karijere na nekom Grand Slamu, teško je reći da je imala velika očekivanja od olimpijskog turnira. Ipak je zemlja podloga koja joj najmanje odgovara i jedina na kojoj nikad nije igrala finale, a bila je u njih 13 u profesionalnoj karijeri.

Jedan od četiri naslova, Donna je osvojila 2021. u talijanskom Courmayeuru i baš na putu ka toj tituli prvi i jedini put pobijedila buduću suparnicu u finalu Olimpijskih igara u Parizu, Qinwen Zheng. Donna je u dva seta porazila tad svježe punoljetnu Kineskinju, koja je od tog meča napravila strelovit uspon na WTA ljestvici.

Već iduće godine igrala je prvi WTA finale, a prošle je osvojila i premijerni naslov (Palermo) te također slavila pred domaćom publikom u Zhengzhouu i ušla u Top 15. Od siječnja ove godine stalna je članica Top 10 WTA ljestvice (trenutačno 7. što joj je i najbolji renking karijere), ponajviše zahvaljujući finalu Australian Openu, gdje je izgubila od Bjeloruskinje Arine Sabalenke. U međuvremenu se i revanširala Donni, tako da će finale Olimpijskih igara biti njihov treći međusobni meč.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Poantu ste shvatili. Kineskinja je uzletu, jako je opasna i u finalu će na papiru biti favoritkinja za zlatnu medalju. Svaka čast Donni, odigrala je pet fenomenalnih mečeva u Parizu, ali i Zheng je također. I na posljednjoj stepenici do finala pomela Igu Swiatek, najkonstantniju igračicu na WTA Touru još od Serene Williams, bez izgubljenog seta, pridruživši se tako Aleksandrovoj i Kalinskaji, jedinim tenisačicama koje su to uspjele ove godine.

I upravo bi to mogao biti znak da je božica Fortuna ovog puta na našoj strani! Jer ovo je prva, a možda i posljednja šansa za hrvatski tenis (barem u skoroj budućnosti) da u pojedinačnoj konkurenciji dođe do vrha. Da je Vekić igrala za zlato protiv Ige Swiatek, tenisačice protiv koje je u osam mečeva osvojila tek jedan set, šanse bi bile mizerne. Ovako se itekako imamo čemu nadati.

Kakva bi to bila priča... Vrijedna holivudskog finala. Ove je godine razmišljala o prestanku igranja profesionalnog tenisa, a onda se ustala kao feniks iz pepela i prvo došla do najvećeg uspjeha karijere, a potom i na korak do olimpijskog zlata. To je naša lavica, Donna Vekić.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

- Svoj cilj sam ispunila. Naravno da želim osvojiti zlato, ali ću definitivno konačno uživati u meču - rekla je Donna, između ostalog, nakon meča.

U borbi za zlato neka uživa. Svakako je to zaslužila.

image
CARL DE SOUZA Afp

Linker
22. rujan 2024 10:48