Hrvatska rukometna reprezentacija

 ANTE CIZMIC Cropix
VIZA ZA PARIZ

Hrvatskoj prijeti novi okršaj s teškim protivnicima, Egipat najavio loše vijesti za Perkovca i društvo

Egipćani bi eventualnim osvajanjem Afričkog prvenstva Hrvatskoj donijeli teži put do OI
Piše: Vito TomasObjavljeno: 25. siječanj 2024. 20:07

Rukometna reprezentacija Egipta pobijedila je Tunis s 30:25 i plasirala se u finale Afričkog prvenstva. U završnoj utakmici igrat će protiv boljeg iz drugog polufinalnog ogleda između Zelenortske Republike i Alžira.

Prolazak Egipta u finale značajan je za hrvatske rukometaše, jer bi Egipćani eventualnim osvajanjem afričkog natjecanja, za što su od početka favorizirani, Hrvatskoj donijeli težu skupinu u kvalifikacijama za ovogodišnje Olimpijske igre u Parizu.

Kvalifikacije će se odigrati u ožujku, a sastojat će se od tri skupine s četiri reprezentacije. Dvije najbolje momčadi iz svake skupine osigurat će vizu za Pariz. Hrvatskoj će poraz/pobjeda Egipta u nadolazećem finalu odrediti skupinu, a konačni rezultat bitno će utjecati i na kvalitetu ekipa koje bi našim rukometašima stale na put.

Osvoji li Egipat Afričko prvenstvo, što je za nas naravno lošiji ishod, hrvatski rukometaši našli bi se u skupini s Austrijom, Švedskom ili Njemačkom (tko bude lošije plasiran na trenutnom Euru) i Zelenortskom Republikom ili Alžirom (tko bude drugi na Afričkom prvenstvu).

S druge strane, ukoliko Egipat ne osvoji afričko natjecanje, Hrvatska bi po kvaliteti momčadi dobila naizgled lakšu skupinu. Najveća prepreka bili bi nam Španjolci, koje smo deklasirali na ovogodišnjem Euru, dok bi se u skupini našli i Bahrein te Brazil, drugoplasirane momčadi iz Južne Amerike i Azije.

U ožujku će se igrati tri turnira sa po četiri ekipe. Igrat će se u grupnom sustavu, a po dvije najbolje momčadi iz grupe sa svakog turnira plasirat će se na Olimpijske igre

Linker
14. svibanj 2024 03:14