Nikša Kaleb  i Luka Vekić

 DUJE KLARIC/CROPIX Cropix
LEGENDARNI NIKŠA KALEB

‘Hrvatskoj želim polufinale, a onda idemo u Pariz prenositi završnicu turnira za - Radio Ploče‘

Zlatni iz Atene i strijelac najboljeg gola u povijesti olimpijskih turnira rukometaša
Piše: Jurica VukojevićObjavljeno: 28. srpanj 2024. 10:11

Nikša Kaleb Kina, bivši rukometni reprezentativac, svjetski prvak i zlatni olimpijac sve obveze sljedećih dvadeset dana planirao je i podredio praćenju Olimpijskih igara u Parizu. Bit će najžešći navijač svim našim sportašicama i sportašima, posebno ga intrigira što mogu učiniti rukometaši na čelu s novim izbornikom Dagurom Sigurdssonom i njegovim pomoćnikom, zlatnim mu suigračem Denisom Špoljarićem.

Za početak se Kina kratko vratio na Atenu i 2004. godinu...

- Svakom sportašu je san nastupiti na Olimpijskim igrama, poseban je to doživljaj. Još kad osvojiš medalju i to zlatnu, onda je to vrhunac. Sjećanja na Atenu ne blijede, ostaju u pamćenju zauvijek svi susreti na terenu, ništa manje nisu zanimljiva bila zbivanja iz Olimpijskog sela.

Na terenu je sve funkcioniralo besprijekorno, zlato je osvojeno sa svih osam pobjeda.

- Bili smo iznimno dobro pripremljeni, djelovali kao prava momčad, rasli iz susreta u susret, te na kraju zasluženo uzeli zlato. Godinu prije smo uzeli zlato na SP. Koja je to samo bila ekipa, složna, uigrana.

Hrvatska će na olimpijskom turniru u Parizu odigrati dvije utakmice u 14 sati, dvije u 11.00 i posljednju sa Španjolskoj u 21.00. Kaleb ima iskustva s ranim olimpijskim terminima jer su naši rukometaši u Atalnti jednu utakmicu, bilo je to protiv Koreje igrali - ako govorimo o sportu - "u zoru"...

- Nas je u Ateni pomoćnik Irfan Smajlagić budio u četiri ujutro, odradili bismo trkački trening kroz Olimpijsko selo, doručkovali i onda spremno čekali susret s početkom u 8.30! Ima Denis Špoljarić iskustva s time i vjerujem kako ćemo biti rastrčani i "budni".

image

Zvonimir Bilić, Mirza Džomba i Nikša Kaleb

O izgledima naših rukometnih reprezentativaca na ovim igrama naglašava:

- Dvije su izjednačene skupine, po četiri reprezentacije idu dalje, važno je u svojoj skupini zauzeti što bolju poziciju. Bilo bi lijepo biti među prve dvije, možemo mi to, u onoj drugoj izraziti favoriti su Francuska i Danska. Trebamo ići korak po korak, uvjeren sam da naš izbornik ima plan i da ćemo opravdati status najuspješnijeg momčadskog sporta, uz vaterpolo, na olimpijskim igrama.

Još malo o 2004. Kaleb je protiv domaćina Grčke, kod naše prednosti od šest pogodaka, poentirao spektakularnom piruetom, postao je to najbolji gol svih vremena.

- Išli smo u kontru Džomba i ja, nisam imao ništa unaprijed pripremljeno, jednostavno mi došlo, samo sam pogledao u pod da nije negdje slučajno vlažno i odletio "u visine", sve ostalo je povijest. Ali moram naglasiti da je to prije mene napravila legendarna Anja Andersen. Međutim, ostaje snimljeno da je to napravio jedan Metkovac, Neretvanin, Hrvat, pa kad odem na onaj svijet vama novinarima ostaje da u in memoriam stavite tu scenu - u svom će stilu Kina.

Tako će i okončati ovaj razgovor...

- Neću našima stavljati nikakav pritisak, ako budu borbeni i živi kao u pripremama, bit će dobro, želim im i navijam za polufinale, onda kako znamo i umijemo idemo u Pariz prenositi za Radio Ploče završnicu rukometnog turnira.

Linker
15. rujan 2024 05:39