SAMEER AL-DOUMY Afp
Tvrtko Puljić
SLIJEDE POLUFINALA

Imaju li Francuzi i Srbi šanse? Mnogi su složni: Moćnom SAD-u može se suprotstaviti samo jedna reprezentacija

Danas se na olimpijskom turniru vode bitke za subotnje finale, od 17.30 Francuzi i Nijemci, od 21.00 SAD i Srbija
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 08. kolovoz 2024. 13:09

Ostalo ih je četiri u ždrijebu, od toga su tri lani na SP bili u polufinalu. Od kvarteta koji je lani igrao za medalje, u Parizu će nedostajati Kanađani, koji su, mimo očekivanja, ispali od Francuza. Ostala tri sudionika polufinala bila su očekivana. Nijemci bolji od Grka, Srbi u muci - koja se i predviđala - bolji od Australije, i SAD koji je pregazio Brazil.

U četvrtak bi - opet prema svemu što je viđeno ovoga ljeta - trebao biti čist posao za Nijemce, aktualne svjetske prvake i SAD, branitelje olimpijskog zlata. Uostalom, Nijemci i Francuzi su igrali zajedno i u uvodnoj skupini, u toj su utakmici Dennis Schröder, Franz Wagner i prijatelji deklasirali Francusku 85:71. Dodajmo tome kako su Francuzi i Nijemci odigrali prije mjesec dana i dva pokusa, u prvom, gdje je s obje strane nedostajalo igrača Francuzi su slavili 90:66, dok je Njemačka je uzvratila pobjedom 70:65.

image
ARIS MESSINIS Afp

Nijemci dominiraju na ovom turniru i ne samo na ovom turniru, jer su u službenim utakmicama na SP i OI trenutačno na skoru 12-0. Njihov atletizam, fizička dominacija spojena s lucidnošću Dennisa Schrödera i Franza Wagnera kombinacija je za koju malo tko ima odgovora. Uostalom, mnogi će ustvrditi da su Nijemci jedini koji se mogu suprotstaviti Amerikancima u, realno, očekivanom finalu.

Ali pričekajmo. Pričekajmo, jer bi se Nijemcima moglo, recimo dogoditi suđenje kakvo je imala Kanada protiv Francuske. Nakon prvog dijela omjer slobodnih bacanja bio je 26-8 za Francuze, na kraju su Francuzi bili na crti 33 puta, Kanađani samo 18. I pri tome je Matthias Lessort istukao svakog od Kanađana koji je ušao u reket, ali on je imao kod sudaca specijalan tretman. Uzalud je kanadski izbornik Jordi Fernandez gubio živce, uzalud je Jamal Murray u čudu gledao kako su suci previdjeli da je mu je jedna lopta otišla u aut zato što mu je prije toga odvaljena ruka.

FIBA-ini suci, znamo to, nisu najbolji na svijetu, ali rijetko se vidjela na ovoj razini utakmici otkako je nastupio raskol u košarci u kojoj je na ovoj razini natjecanja jedna reprezentacija imala toliko poguranac.

Doduše, treba reći da su Francuzi prvi puta ovo ljeto odigrali dobru utakmicu. Isaia Cordinier bio je energetski pokretač, uz, jasno Lessorta, dok Lessortovih više minuta mogu zahvaliti i ozljedi prsta Rudyja Goberta, koji je dan uoči četvrtfinala bio i na laganoj operaciji te je zaigrao samo četiri minute u finalu. I da, Evan Fournier je nakon “razmjene mišljenja” - sve preko medija - s izbornikom Vincentom Colletom, na kraju utakmice, a Collet ga je izbacio iz petorke, bio savršen. Jednu je tricu pogodio korak udaljen od centra. I nakon utakmice objasnio odnos s Colletom...

- Kad se okupe ljudi koji žele pobjeđivati i imaju isti cilj, pokušavaju pobjeđivati pod pritiskom, onda je to dio igre. I s tim stvarima se morate nositi kao muškarci, to je ono što smo nas dvojica napravili.

Prevedeno, ne vole se Collet i on, ali nisu u Parizu na medenom mjesecu, nego na Igrama.

Srbija je preživjela Australiju zbog genijalnosti Nikole Jokića u produžetku, do kojega su Srbi stigli nakon što su gubili 24 razlike od Australije i nakon što je Vaso Micić odigrao sjajnu posljednju četvrtinu. Iako je ključni igrač Australije Josh Giddey, Australija je živjela i umirala od Pattyja Millsa. Koji je stavio 20 u prvom dijelu, onda je u drugom dijelu i produžetku odigrao groznu utakmicu na svom igračkom oproštaju i da nije pogodio loptu za produžetak, vjerojatno bi to bila jedna od njegovih najgorih utakmica ikad za Boomerse.

image
SAMEER AL-DOUMY Afp

Srbi su tako preživjeli i sada se hruste kako mogu s Amerima u polufinalu. U posljednja tri tjedna to nije izgledalo baš tako. SAD je Srbe na pokusu u Abu Dhabiju svladao s 105:79, onda je na otvaranju Igara u Lilleu upisao pobjedu od 110:84. Srbija nema niti atletizma, niti fizičkih kapaciteta nositi se sa Srbijom, ali ima velika očekivanja. Svi se mediji u susjedstvu hrabre s činjenicom da je u prvoj utakmici na Igrama rezultat SAD i Srbije dok je u igri bio Nikola Jokić bio poravnat (81:81), a bez Jokića na terenu Srbija je tek zabila Amerima tri poena, pri tome primila 29.

Valjda bi to trebalo značiti da će Jokić u četvrtak navečer igrati kompletnu minutažu. I to bi trebalo biti dovoljno?!

- Teško je jednu momčad u tako kratkom vremenskom intervalu svladati tri puta - podvukao je Jayson Tatum, dajući do znanja kako će SAD ozbiljno shvatiti ovu utakmicu.

Zapravo, da bilo tko od igrača ne shvati ozbiljno bilo koju utakmicu, imao bi posla s LeBronom Jamesom. Koji igra poput čovjeka s misijom. U četvrtfinalu protiv Brazila otvorio je utakmicu na način na koji je, recimo to tako, Nikola Jokić zatvorio utakmicu protiv Australije. LeBron je nametnuo okvir utakmice, odvojio SAD na sigurnu prednost i postavio standard za sve svoje suigrače. Taj standard za sada izgleda nedostižan za svu ostalo konkurenciju.

I zato, treba očekivati finale SAD - Njemačka u subotu navečer. Sve ostalo bilo bi poprilično iznenađenje. U kojem, nadamo se, suci neće imati svoje prste. Dosta je bilo u ogledu Francuske i Kanade...

Linker
22. rujan 2024 01:23