LOIC VENANCE Afp
PARIZ 2024.

Iran pozvao na zabranu nastupa izraelskim sportašima na Olimpijskim igrama

Francuski ministar vanjskih poslova objavio je da je izraelsko olimpijsko izaslanstvo "dobrodošlo u Francusku"
Piše: HinaObjavljeno: 23. srpanj 2024. 14:06

Iran je u utorak zatražio zabranu nastupa izraelskim sportašima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. zbog rata između Izraela i palestinskog Hamasa u Gazi, navodi se u službenom priopćenju.

Izraelski sportaši "ne zaslužuju biti prisutni na Olimpijskim igrama u Parizu zbog rata protiv nevinih ljudi u Gazi", objavilo je iransko ministarstvo vanjskih poslova na mreži X.

Islamska Republika ne priznaje Izrael, svog velikog neprijatelja, i zabranjuje sve kontakte između iranskih i izraelskih sportaša.

"Najava prijema i zaštite izaslanstva cionističkog terorističkog režima apartheida znači samo davanje legitimiteta ubojicama djece," dodaje se u iranskom tekstu koristeći hashtag #BanIsraelFromOlympics (“Zabraniti Izraelu Olimpijske igre”).

U sličnoj izjavi u veljači, Iranski nogometni savez pozvao je FIFA-u da suspendira svog Izraelski nogometni savez.

Francuski ministar vanjskih poslova objavio je u ponedjeljak da je izraelsko olimpijsko izaslanstvo "dobrodošlo u Francusku", a da će zaštitu sportaša osigurati elitna jedinica nacionalne žandarmerije.

Rat je izbio 7. listopada kada su Hamasovi komandosi infiltrirani u južni Izrael izveli napad koji je rezultirao smrću 1.197 ljudi, većinom civila.

Od 251 osobe koja je tada oteta, 116 ih je još uvijek zatočeno u Gazi, prema vojsci. Kao odgovor, Izrael je pokrenuo ofenzivu na Pojas Gaze, u kojoj je poginulo 39.090 ljudi, uglavnom civila, prema podacima Ministarstva zdravstva vlade Gaze koju predvodi Hamas.

Linker
29. kolovoz 2024 20:46