Jason Kidd, LeBron James i Paul Chris

 TIMOTHY A. CLARY Afp
RITAM SPORTA

Košarka je sport u u kojemu je stići na OI kao osvajanje medalje, izvan Igara ostaje netko od favorita za naslov

Kraljica igrara u momčadskim sportovima ponudit će jaki turnir u Parizu, a Hrvatska ima svoje nade
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 25. ožujak 2024. 18:56

Proteklog tjedna u švicarskom Miesu održan je ždrijeb olimpijskog turnira u košarci. Od ovih Igara, kako bi se smanjio broj utakmica - jer zašto gledati spektakl u više epizoda, kad u isto vrijeme uvijek možete pogledati iznimno uzbudljivo slobodno penjanje - košarkaški turnir bit će podijeljen u tri uvodne skupine. Iz svake od njih ići će dalje dva najbolja, a četvrtfinale će popuniti i dvije najbolje treće reprezentacije. Do sada je 12 reprezentacija koje je izborilo Igre bilo smješteno u dvije skupine s po šest reprezentacija u svakoj, pa su prema četvrtfinalu išle po četiri najbolje reprezentacije iz svake skupine. Sada će se igrati dvije utakmice manje.

Ili, prevedeno, oni koji ne vide četvrtfinale, odigrat će na Igrama svega tri utakmica olimpijskog sna.

Košarka više i ne inzistira na povećanju broja sudionika na Igrama, više se niti ne trudi gurati u prvi plan argumente, činjenice o tome koji je to momčadski sport najgledaniji, najpopularniji i u kojem to momčadskom sportu postoji najveća konkurencija. Više se stoga ne traži 16 reprezentacija u ždrijebu, više se niti ne prijeti da će se po uzoru na nogomet s kojim su Igre trajno izgubile rat, slati samo reprezentacije do 23 godine.

Amerikanci prvi favoriti

Tu smo gdje jesmo. I do Igara je užasno teško doći. U Miesu su u ždrijebu ostavljena četiri mjesta za pobjednike četiri kvalifikacijska turnira koja će se igrati početkom srpnja, samo tri tjedna uoči početka Igara.

U Rigi, Valenciji, San Juanu i svakako u Pireju, vodit će se pravi mali ratovi. Pri tome će taj završni filter morati proći neke od reprezentacije koji će biti evidentni kandidati za medalje, ali dogodit će se, posve je jasno još nešto. Nešto što postoji samo u košarci i niti u jednom drugom sportu.

Naime, izvan olimpijskog turnira, a svaki je puta to tako, ostat će neka reprezentacija koja bi se na samim Igrama vrlo lako mogla naći na postolju. To je realnost košarke danas, privilegij i prokletstvo ovoga sporta koji se u tridesetak godina toliko promijenio da je između sebe i svih ostalih sportova napravio razliku kakvu nogomet ima u odnosu na košarku.

SAD stiže u Pariz - pardon u Lille u kojemu će se igrati uvodne skupine, tek je košarka od četvrtfinala u Parizu - kao prvi favorit. LeBron James, zajedno s ljudima iz US Basketballa napravio je veliku akciju nakon što su Amerikanci ostali bez odličja na lanjskoj svjetskoj smotri. I na Igrama bi trebala doći momčad koja je možda najbliže onome što se 1992. prozvalo Dream Team. Slična je priča bila 2008. na Igrama u Pekingu, i tada se složila momčad koja je morala, jednostavno morala potvrditi primat SAD-a nakon dva vezana razočaranje, na Igrama u Ateni i na SP-u 2006.

Hrvatska s računicom

Na popisu Amera su svi, čak se uspjelo utjecati na Joela Embiida da zaigra Igre kao Amerikanac, a ne u dresu domaćina Francuske s kojom je već sklopio dogovor. I u vrijeme kad ljudi izvan SAD-a dominiraju NBA ligom, SAD se priprema na odgovor u kojemu će biti dosta veterana, ali i velike, najveće kvalitete.

Jesu li svi ostali na sve to skinuli gaće i stići će na Igre u statusu navijača, s pripremljenim blokovima za autogram i telefonima za selfie? Ma kakvi. Victor Wembanyama, čudesni Francuz koji grabi prema tituli rookieja godine odmah je poslao poruku kako Francuzi razmišljaju isključivo o zlatu na domaćim Igrama. Srbi se nadaju spojiti Nikolu Jokića, Bogdana Bogdanovića i Vasu Micića u istu ideju, a s njima trojicom, maštaju, sposobni su baš za sve. Nijemci su svjetski prvaci, Kanađani su pokazali na lanjskom SP-u da su tu i da će se boriti za sve. I to, naravno, nije sve.

Jer, tko zna što sve stiže iz kvalifikacija. U njima, u Pireju je smještena i Hrvatska. Nije u prvom potu favorita, jer igra na istom turniru s Giannisom Antetokounmpom i Grčkom, te Lukom Dončićem i Slovenijom. Ali, imat će svoje računice. I nadu.
Četiri je puta do sada naša reprezentacija igrala olimpijske kvalifikacije i tri je puta (1992., 2008., 2016.) pronašla put do 12 veličanstvenih. Nismo prošli samo 2021. kada smo u Splitu organizirali kvalifikacije.

Sada ćemo tražiti novu šansu. U sportu u kojemu je stići na Igre poput osvajanja medalje. U kraljici Igara u momčadskim sportovima.

Linker
25. ožujak 2024 18:57