Trey Lyles

 Christophe Saidi/sipa Press/profimedia
U SKUPINI SMRTI

Košarka na Olimpijskim igrama ipak ima nešto hrvatsko! Jasenka navija za sina i druge favorite turnira

Kanadi se vratila i desna ruka Nikole Jokića i izgledaju još bolje nego lani
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 24. srpanj 2024. 13:42

Kanada je lani na SP napokon naplatila velike priče o najboljoj generaciji košarkaša koju je ova država ikada imala. Osvojili su Kanađani treće mjesto, u meču za broncu su sredili SAD i Shai Gilgeous-Alexander pokazao je FIBA košarci o kakvom se talentu radi. Pa je to samo nastavio u protekloj NBA sezoni kad je ispred sebe u MVP glasovanju pustio samo Nikolu Jokića.

Ta je Kanada lani bila, međutim, bez nekoliko važnih ljudi. Prije svega tada nije igrao Jamal Murray, čudesni bek Denvera, desna ruka Nikole Jokića, dok je nedostajao u visokoj liniji i Trey Lyles iz Kingsa. Pri tome treba reći kako je Lyles jedini igrač na olimpijskom turniru koji ima veze s Hrvatskom, jer mu majka Hrvatica, Jasenka. Imamo još jednog predstavnika na olimpijskom turniru, jer će jedan od trideset sudaca biti i Zadranin Martin Vulić. Jedini kojega nije bilo lani u dresu Kanade i nema ga niti ovo godine jest Andrew Wiggins.

Katalonac na klupi

No, tu su svi ostali, poput RJ-a Barretta, dva najbolja obrambena igrača na svijetu, Dillona Brooksa i Lua Dorta, uzdanice pod obručem Kelly Olynyk, Dwight Powell i Khem Birch, onda Nick Alexander-Walker i Andrew Nembhard...

Kanada je odigrala tri pokusa uoči Pariza. U prvom je u Las Vegasu izgubila od SAD-a (72:86), onda je sredila Francuze (85:73), da bi u nedjelju bila bolja i od Portorika (103:93).

image

Anthony Edwards i Jamal Murray

Ethan Miller/getty Images/profimedia

Na klupi im je Jordi Fernandez, Katalonac kojemu je samo 41 godina i koji je od ljeta novi trener Brooklyn Netsa, dok osim košarkaške edukacije ima i doktorat iz sportske psihologije. Lani je osvojio svjetsku broncu, sada ide po olimpijsku medalju, u novoj sezoni će voditi u Netsima Bojana Bogdanovića.

Trenutačno mu je najveća zadaća uklopiti u isto ideju pakleni bekovski tandem Kanađanina. Lopta je u rukama Shaia, ali tu je i Murray, koji se također bolje snalazi kad mu je lopta u rukama, pa na pripremnim utakmicama djeluje diskretno. Jedinih pet poena ubacio je Amerima u Vegasu, protiv Francuza nije igrao, a Portoriku nije ubacio niti jedan poen, tek je podijelio četiri asista.

Sve ostalo izgleda jako dobro. Lyles i Birch su donijeli širinu unutarnje linije, i Olynyk izgleda bolje nego lani. Ostali su svjesni koliko vrijede, posebno Shai Gilgeous-Alexander, dok je već poznato da se protiv Brooksa i Dorta nitko neće naigrati.

Odmah iza SAD-a

Kanada je smještena u uvodnoj skupini u Lilleu u skupinu smrti. Zajedno sa Španjolskom, Australijom i Grčkom, onom Grčkom koja je od Igara odvojila Hrvate i koja bi mogla velika opasnost iz drugog reda favorita. Kanada nije iz drugog reda favorita, ona je iz prvog reda. Odmah iza SAD.

image

Shai Gilgeous-Alexander

ETHAN MILLER Getty Images Via Afp

Dodajmo još kako je, kad smo već kod ove skupine u problemima Australija. Ne, doduše, što se tiče rezultata, jer su Australci odigrali u Abu Dhabiju sasvim pristojan turnir na kojemu se izgubila sa šest razlike od SAD i sredili Srbiju. U nedjelju su svladali u Francuze, i to poenima Danielsa sa sirenom. No, razlog za brigu kod Australca leži u ozljedi Dante Exuma. Nekadašnji playmaker Partizana s ozlijedi na meću s Francuzima i njegov se nastup na Igrama trenutačno vodi kad dvojben. Ako Australcima otpadne Exum ostat će na lopti samo Josh Giddey i Patty Mils, djelomično će pomoći Matt Dellavedova, ali se tu već ulazi u kompromise...

Kako bilo u skupini smrti za sada najslabije izgleda europski prvak, Španjolska. I kad se to utvrdi, kad se shvati, onda je jasno o kakvoj se skupini radi.

Kanada je tu predvodnik kvalitete, Grčka je s Giannisom Antetokounmpom sjajna, Australci jako dobri, Španjolci majstori iznenađenja iz drugog plana...

Linker
04. rujan 2024 18:05