Tin Srbić i Filip Ude

 Darko Tomaš/Cropix
ŠESTORKA SANJA PARIZ

Kreću turniri koji su za Hrvate važniji nego ikad. Konkurencija je opaka, nemaju pravo na pogrešku

Može li se netko od hrvatskih gimnastičara priključiti Tinu Srbiću i uloviti vizu za Olimpijske igre?
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 14. veljača 2024. 10:30

Gimnastička sezona kreće punom parom, ovaj tjedan počinju turniri Svjetskog kupa koji su, gledano iz perspektive hrvatskih gimnastičara, vjerojatno važniji nego ikad jer donose posljednje ulaznice za Olimpijske igre u Parizu. To se, naravno, ne odnosi na prvo ime naše gimnastike Tina Srbića koji već ima u džepu avionsku kartu za francusku prijestolnicu, izborenu na lanjskom Svjetskom prvenstvu u Antwerpenu gdje je osvojio srebro na preči.

Tin je, dakle, bezbrižan, a hoće li Eiffelov toranj ovo ljeto razgledavati u društvu još kojeg hrvatskog gimnastičara, doznat ćemo u sljedeća dva mjeseca. Četiri turnira Svjetskog kupa su kvalifikacijska za Olimpijske igre. Utrka kreće u Kairu (od 15. do 18. veljače), nastavlja se tjedan dana kasnije u Cottbusu, treća stanica je Baku (od 7. do 10. ožujka), dok je cilj u Dohi (od 17. do 20. travnja). S ta četiri turnira bodovat će se tri najbolja rezultata i na temelju toga podijeliti još po dvije olimpijske kvote na svakoj spravi. Nije puno, ali treba uzeti u obzir da je većina mjesta već podijeljena kroz ekipni plasman, višeboj, te najboljim pojedincima na svakoj spravi na SP u Antwerpenu.

Ude u nezgodnom položaju

Te posljednje ulaznice za Pariz lovit će dvojica hrvatskih gimnastičara i četiri gimnastičarke. Na listi prijava za prva tri turnira nalaze se Aurel Benović (parter i preskok) i Filip Ude (konj s hvataljkama), te Tijana Korent (preskok), Sara Šulekić (dvovisinske ruče), Ana Đerek (greda i parter) i Tina Zelčić (greda). U Bakuu će im se priključiti i Srbić kako bi malo razbio monotoniju treninga i testirao formu.

Ovako na papiru, dojam je da najbolje izglede za plasman na Olimpijske igre ima 23-godišnji Aurel Benović. Osječanin ima izrazito kvalitetnu vježbu, a u njegovoj glavnoj disciplini, parteru, put se poprilično pročistio. Od gimnastičara koji još nemaju kvotu, Aurela na predstojećim turnirima čekaju Korejac Ryu Sunghyun, Francuz Benjamin Osberger, Šveđanin Filip Lidbeck...

image

Ana Đerek

Marko Mrkonjić/Cropix

Sunghyun je tu potencijalno najopasniji konkurent, bio je četvrti na OI u Tokiju, Osberger je bio četvrti na SP-u u Liverpoolu 2022., ali Aurel ima vježbu iznimno visoke startne ocjene i ne treba se bojati nikoga. Veći je problem to što je zbog frakture metatarzalne kosti u desnom stopalu već dulje vrijeme izvan pogona, morao je propustiti i lanjsko SP i tek treba vidjeti kako će reagirati na natjecanjima. Prođe li na Igre, ne sumnjamo da i tamo može biti konkurentan za vrlo visoki plasman.

Naš veteran Filip Ude (37), srebrni olimpijac iz Pekinga 2008., u puno je nezgodnijem položaju jer čak trojica finalista s posljednjeg SP-a još uvijek nisu izborila Pariz, a među njima i Tajvanac Lee Chih-Kai, srebrni iz Tokija. Tu su i Jordanac Ahmad Abu al Soud i Armenac Harutjun Merdinjan, četvrti i peti s lanjskog SP-a, te još niz kvalitetnih gimnastičara, poput Kazahstanca Narimana Kurbanova, tako da nas čeka žestoka borba za dva mjesta na konju s hvataljkama.

Što se gimnastičarki tiče, dvostruka olimpijka Ana Đerek (25) trenutno je naša najveća enigma. Posljednji put se natjecala u kolovozu 2022. na EP u Münchenu, nakon čega je završila na operaciji ramena. Plan je bio vratiti se na lanjskom EP u Antalyji, ali neposredno prije toga je potrgala Ahilovu tetivu i uslijedila je nova duga stanka.

S razinom ocjena kakvu je imala prije ozljede, ponajprije na gredi, Splićanka je na SP u Antwerpenu uvjerljivo mogla izboriti plasman na OI. No hoće li nakon dugog izbivanja moći ponoviti takve ocjene na predstojećim turnirima Svjetskog kupa? U oba ovosezonska kola CRO-GYM lige nije bila na toj razini i ostala je iza Tine Zelčić na gredi, ali možda velika scena ponovno izvuče najbolje iz nje.

Korent podiže vlastitu letvicu

Zelčić (20) je prošle godine debitirala na SP, a ostvarila je i nekoliko zapaženih rezultata na turnirima Svjetskog challenge kupa, uključujući drugo mjesto u Varni i treće u Osijeku. Napravila je značajan iskorak i nije bez šanse ako uspije biti na najvišoj razini na barem tri od četiri turnira, no konkurencija je iznimno brojna i trebat će dočekati i poneki kiks suparnica.

Njezina klupska kolegica iz ZTD Hrvatski sokol, tinejdžerica Sara Šulekić (18), svoju će šansu tražiti na dvovisinskim ručama. Slično kao i na muškom parteru, konkurencija se na ovoj spravi donekle pročistila, što nudi nadu nekadašnjoj europskoj juniorskoj doprvakinji, ali morat će svoje vježbe odrađivati bez greške.

Tijana Korent (34), već godinama naša najbolja predstavnica na preskoku, rekla je nakon lanjskog osječkog turnira da se osjeća bolje nego ikad, te da unatoč godinama, podiže vlastitu letvicu. Na ruku joj, međutim, ne ide činjenica da je na preskoku konkurencija vrlo jaka, puno je gimnastičarki koje su bile visoko plasirane na SP-u, a još uvijek se nisu kvalificirale na OI, poput Meksikanke Escalere, Dankinje Rasmussen, Panamke Navas, Grkinje Mesiri... A tu je, naravno, i vječna Uzbekistanka Oksana Čusovitina koja s 48 godina (!) lovi plasman na svoje devete olimpijske igre! I dalje je sjajna i jedna je od favoritkinja na preskoku.

Dobra je vijest za naše gimnastičare da se nitko od Rusa nije prijavio, iako im je omogućeno da se natječu u neutralnom statusu. No, i bez njih je konkurencija opaka i naši će reprezentativci nadolazeće turnire morati odraditi praktički savršeno da bi bili u šansi doploviti do obala Seine.

Linker
27. travanj 2024 16:01