DAMIEN MEYER Afp
SAD NA TRONU

LeBron i društvo slave povijesno zlato, Steph Curry tricama unakazio Francuze u ludoj završnici

Reprezentacija SAD-a je u finalu u Bercyju bila bolja od Francuske 98:87 i tako stigla do zlatne medalje
Piše: SNObjavljeno: 10. kolovoz 2024. 23:22

FRANCUSKA - SAD 87:98 (15:20, 26:29, 25:23, 21:26)

FRANCUSKA: Ntilikina, Batum, Albicy, Yabusele, Cordinier, Fournier, De Colo, Lessort, Gobert, Wembanyama, Strazel, Coulibaly

SAD: Curry, Edwards, James, Durant, White, Haliburton, Tatum. Embiid, Holiday, Adebayo, Davis, Booker


Košarkaši Sjedinjenih Američkih Država osvojili su novu zlatnu olimpijsku medalju, u finalnom su susretu Amerikanci pobijedili domaćina Francusku sa 98:87 (20:15, 29:26, 23:25, 26:21).

Kod Amerikanaca je prvi strijelac bio Stephen Curry s 24 poena, svih osam trica, uz pet asistencija. LeBron James je ubacio 14 uz šest skokova i deset asistencija. Kevin Durant je dodao 15 poena uz po četiri skoka i dodavanja.

Kod Francuske je Victor Wembanyama postigao 26 poena uz sedam skokova, dok je Guerschon Yabusele dodao 20 poena.

Amerikanci su tako osvojili petu uzastopnu zlatnu medalju na olimpijskim igrama, kao i osmu na posljednjih devet natjecanja. Jedini koji su uspjeli uzeti zlato u tom razdoblju su bili argentinski košarkaši koji su slavili 2004. godine u Ateni.

Na posljednjim Igrama u Tokiju SAD su pobijedile Francusku 87:82 u finalu. Ovaj put su Francuzi ostali 11 poena iza Amerikanaca te su osvojili četvrtu srebrnu medalju u povijesti.

image
ARIS MESSINIS Afp

Amerikanci su bolje otvorili utakmicu. Vodili su od početka te na kraju prve četvrtine imali 20:15. Francuska je uspjela početkom druge četvrtine napraviti seriju 8:0 i povesti 25:24 čime se odmah zapalila atmosfera u dvorani i raspršila domaća nada u veliku pobjedu.

Nije se dugo čekalo na odgovor Amerikanaca koji su brzo vratili prednost i poveli 37:31. Održavale su potom američke NBA zvijezde prednost koja je tijekom treće dionice često bila i dvoznamenkasta, ali novi francuski „udar“ uslijedio je krajem treće četvrtine kada se domaćin približio na šest poena minusa, 66:72.

Kratki su bili napadački bljeskovi Francuza, a treba reći i da su Amerikanci uglavnom cijelu utakmicu odigrali vrlo odgovorno i agresivno u obrani. U završnici su SAD nastavile održavati Francuze na pristojnoj rezultatskoj udaljenosti, ali tri minute prije kraja ipak se pojavila nada za domaćina. Wembanyama je zabio za 79:82.

image

Victor Wembanyama i Joel Embiid

EVELYN HOCKSTEIN/AFP/PROFIMEDIA Evelyn Hockstein/afp/profimedia

Uslijedila je trica Curryja, dva pogođena slobodna bacanja Duranta, pa nove, šesta, sedma i osma trica na ogledu Currjya čime je potvrđena američka zlatna medalja.

Ranije tijekom subote brončanu medalju osvojila je Srbija koja je u utakmici za treće mjesto pobijedila Njemačku, aktualnog svjetskog prvaka, s 93:83.

Stephen Curry. Njegovih osam truca je donijelo olimpijsko zlato reprezentaciji SAD-a. Zabijao je najbolji šuter svih vremena i to na kakav način, baš kako i priliči njegovom renomeu. Svaki put kada bi Francuzi zaprijetili pojavio bi se Curry i postigao tricu te tako donio pobjedu svojoj momčadi. Amerikanci su došli do zlata, ali opet nisu dobro igrali. No, Francuska nije bila toliko dobra kao Srbija u polufinalu te nisu mogli žestoko zaprijetiti. Wembanyama i Yabusele nisu imali pomoć od bekova, ali svejedno SAD nije uspio prelomiti utakmicu. Došli su Francuzi na kraju i do 'minus tri', ali s druge strane je stajao Curry...

Gotova je utakmica. Amerikanci su olimpijski pobjednici.

87:96 Ovo je nestvarno. Što je sada zabio Stephen Curry. Iz nemoguće situacije je pokopao Francuze.

87:93 Tricu je zabio Wembanyama. Ostalo je još 55 sekundi do kraja.

84:93 Curry je pokazao da je najbolji šuter u povijesti. U zadnjoj sekundi napada postigao je svoju novu tricu. Do kraja je ostalo 1.19.

84:90 Ludi je ritam. Zabili su prvo De Colo zatim Curry tricu te onda Batum tricu.

79:87 Wembanyama je smanjio na samo tri poena razlike, ali odgovorio je Curry tricom. U sljedećem napadu Wemby promašuje tricu, Yabusele pravi prekršaj nad Durantom koji je oba puta precizan s linije slobodnih bacanja. Ostalo je 2.22 do kraja utakmice. Francuska je uzela time-out.

77:82 Yabusele je dobro pročitao Curryja i presjekao njegovo dodavanje pa LeBronu nije ostalo ništa nego da ga faulira. Međutim, promašio je jedno bacanje.

76:82 Veteran De Colo donosi još veću nadu Francuskoj.

74:82 Ne predaju se Francuzi. Amerikanci nisu dominantni, ali tijekom cijele utakmice je dojam kako Francuska ovo ne može dobiti. Coulibaly abijaza 'minus 8' pet minuta prije kraja.

69:80 Kad god Amerikancima treba netko da se pojavi i zabije tricu, to se dogodi. Sada je to bio Holiday. Ostalo je nešto više od sedam minuta do kraja utakmice.

68:77 Durant s istekom napada pogađa tricu, a zatim Francuska nije uspjela realizirati napad. Coulibaly je nakon skoka napravio i prekršaj.

68:74 Lessort hvata skok u napadu nakon promašaja Fourniera i zakucava za 68:74.

66:72 Fournier se probudio i postogao osam poena u trećoj četvrtini, a De Colo je u zadnjoj sekundi postigao koš za minus šest. Amerikanci nisu uspjeli prelomiti utakmicu, a Francuska je preko Fourniera napokon dobila nešto i s vanjske pozicije te je utakmica ušla u neizvjeznost.

59:68 Odmah je uzvratio LeBron James.

image
DAMIEN MEYER Afp

59:65 Evo Francuza na samo šest razlike. Fournier je postigao tricu.

56:65 Wembanyama je postigao tricu za smanjanje razlike na 'minus 9'. Četiri minute i jednu sekundu prije kraja Kerr je povzao time-out. Wembaynama je na 20 poena.

51:61 De Colo zabija tricu za nekakvu nadu Francuske.

47:61 Nova trica Curryja za odlazak na najveću prednost na utakmici i time-out kojeg je pozvao Collet. Ostalo je 6.57 do kraja treće četvrtine.

43:56 Najveća prednost SAD-a došla je nakon trice Curryja i sjajnog kontranapada.

41:51 Počinje treća četvrtina. Francuski trener bekovsku poziciju pokušava osvježiti Albicjyem. Prvi napad realizira Durant za dvoznamenkastu prednost.

LeBron James je svojim tenisicama jasno poručio što želi u ovoj utakmici.

image

Zlatne tenisice LeBrona Jamesa

DAMIEN MEYER Afp

Nakon 20 minuta Amerikanci drže sigurnu prednost, ali nisu prelomili utakmicu. Francuzi igraju dosta dobro pod košem gdje Yabusele ima 15 poena, a Wembanyama 13, ali unutarnja linija nema pomoć od vanjske - od bekova nema puno koristi. Strazel je zabio tri, De Colo dva poena, a Ntilikina i Cordinier se nisu upisali u listu strijelaca. Amerikanci ne igraju onoliko angažirano kao u posljednjoj četvrtini utakmice protiv Srbije i mogla je Francuska biti bliže. Booker ima 13 poena, James 7, a Curry, Edwards i Durant po 6.

41:49 Wembanyama je asistirao Yabuseleu za posljednji koš u ovoj četvrtini i odlazak na poluvrijeme s osam poena prednosti za SAD.

39:49 Amerikanci imaju takav luksuz da Curry ne uzme prilično čistu tricu nego proslijedi loptu Holidayju koji onda zabije dalekometni šut za tri poena.

36:43 Francuski izbornik dosta rotira pod košem i tako mijenja ritam i svoje, ali i američke momčadi. S Yabuseleom i Wembanyamom su sada zaigrali zonu, ali ih je Curry kaznio tricom. Još je 1.58 do kraja druge četvrtine.

36:40 Kako je sada Yabusele zakucao preko LeBrona Jamesa!!! Kako bi se reklo - 'Kralj' je došao na Yabuseleov poster.

31:34 Posegnuo je francuski izbornik Collet za veteranom De Colom, a on je sada i zabio za 'minus 3'.

Evo malo i nervozne situacije. Booker je odgurnuo jednog igrača Francuske nakon čega ga je 'dočekao' Yabusele. No, sve se brzo smirilo.

image

Cordinier i Booker

ARIS MESSINIS Afp

29:32 Sada zabija i Curry. Postigao je prvu tricu iz četvrtig pokušaja. No, Yabusele zabija na drugoj strani.

27:29 Booker je danas raspoložen. Zabio je drugu tricu i ima deset poena.

Amerikanci sada igraju s petorkom u kojoj su Curry, Holiday, Booker, James i Adebayo, ali ne ide im u napadu. No, obrana je čvrsta pa Francuzi ne mogu do koša.

25:24 Strazel za Colulibalyja za vodstvo Francuske i time-out kojeg zove Steve Kerr. Ostalo je još 7.10 do kraja druge četvrtine.

23:24 Strazel zabija tricu 'od table' za samo minus jedan.

20:24 Davis zabija za Amerikance, ali Wembanyama i Yabusele drže Francuze u igri i nakon dvije minute u drugoj četvrtini.

15:20 Gotova je prva četvrtina, Amerikanci imaju pet poena prednosti. Nisu briljirali, ali je bilo dovoljno da dođu do tog vodstva. Dojam je da u Francuzi na poćetku ušli previše lepršavo. Kad su malo zatvorili obranu, izgledalo je to bolje za njih. Najefikasniji je u prvoj četvrtini bio Wembanyama sa sedam poena dok je kod SAD-a najprecizniji bio Edwards sa šest poena.

13:17 Francuska klupa ja zatražila time-out malo manje od dvije minute od kraja prve četvrtine. Izgubili su Francuzi dvije lopte u zadnjih par minuta, a to im se ne smije događati.

11:14 Zaigrali su Francuzi malo čvršću obranu, ali Tatum zabija iz kontranapada. Ostalo je nešto više od sedam minuta do kraja prve četvrtine.

U 5. minuti utakmice ulazi Rudy Gobert koji nije igrao puno u četvrtfinalu i polufinalu. Umjesto Embiida je na drugoj strani ušao Davis.

Svjedočimo okršaju Wembanyame i Embiida, a mogli su zaigrati zajedno da je Embiid ipak prihvatio poziv da uzme francusko državljanstvo. Za sada je Wembanyama bolje ušao u utakmicu.

image

Victor Wembanyama i Joel Embiid

EVELYN HOCKSTEIN/AFP/PROFIMEDIA Evelyn Hockstein/afp/profimedia

9:10 Atraktivno igra Francuska i ima minimalni zaostatak, ali je pitanje mogu li u ovom ritmu izdržati cijelu utakmicu.

7:5 Utakmica je počela u jako brzom ritmu, igra se run'ngun. Wembanyama je zakucao za +2 Francuske.

Počela je utakmica. Francuska je krenula s petorkom Ntilikina, Cordinier, Batum, Yabusele, Wembanyama, a Amerikanci igraju s Curryjem, Bookerom, Durantom, Jamesom i Embiidom.

image

Vincent Collet

PAUL ELLIS Afp

Pripremili su se Francuzi odlično za Olimpijske igre u Parizu, sva natjecanja protječu bez većih problema i u sjajnoj atmosferi, a domaćini osvajaju puno odličja da bi zadovoljili ideju organiziranja najvećeg svjetskog sportskog natjecanja.

Nekim medalja su se nadali, a ono što im je svakako bila jedna od najvećih želja je odličje košarkaša pod vodstvom Victora Wembanyame, nadolazeće velike zvijezde za kojeg najave sežu toliko daleko da bi on mogao i promijeniti listu najboljih svih vremena. No, što će se događati u budućnosti karijere ovog 20-godišnjaka nećemo predviđati, znamo da na svojim prvim Olimpijskim igrama u finalu protiv SAD-a koji su ovaj put na Igre poslali jednu od najboljih momčadi u povijesti. Francuzi su bili jedni od favorita za medalju, ali nakon ne baš sjajnog nastupa u skupini izgubili su na akcijama. No, slavljima protiv Kanade i Njemačke došli su do finala i to nakon što je promijenjena postava te veću minutažu dobili Guerschon Yabusele i Isaia Cordinier.

Amerikanci su, pak, najveći i jedini favoriti za zlato, ali su opasno visili u polufinalu protiv Srbije. Naši istočni susjedi su vodili i 17 poena razlike, imali prednost i u posljednjoj četvrtini pa je Steve Kerr morao na parket poslati petorku s trojicom od 20 najboljih igrača svih vremena (LeBron James, Kevin Durant, Stephen Curry), MVP kandidata posljednjih pet godina (Joel Embiid) i još jednog All-Star igrača (Devin Booker). Ta je petorka nekako uspjela slomiti Srbe i izbjeći jedan od najvećih poraza u povijesti košarke.
Mogu li Francuzi ponoviti ono što su radili Srbi? Napadački oni nisu toliko raznovrsni, ali bi mogli biti žešći u obrani. Ako uspiju usporiti Amerikance, sve je moguće, ali Francuzi imaju problem što su LeBron i društvo opasno 'visili' protiv Srba. Takvu opomenu bi trebali ozbiljno shvatiti, a uvijek su zvijeri najopasnije kada su ranjene...

Linker
18. rujan 2024 17:20