Lena Stojković i Veljko Laura

 DAVID GRAY Afp
FANTASTIČAN USPJEH

Lena otkrila što je presudilo na putu do bronce, trener objasnio grube riječi: ‘Ništa bez svađe...‘

‘O ovome sam maštala dok sam 2012. gledala London, sada me ti ljudi prate s tribina‘
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 07. kolovoz 2024. 22:14

Najbolja hrvatska sportašica Lena Stojković osvojila je brončanu medalju na Olimpijskim Igrama u Parizu u kategoriji do 49 kilograma. Sjajan, briljantan doseg, nastavak velike priče hrvatskog taekwondoa kojem je ovo šesta medalja ukupno na OI, šesta je i nama na ovim Igrama.

U borbi za broncu protivnica je bila Turkinja Merve Dincel Kavurat koja je prebila iransku izbjeglicu u Nizozemskoj Langer Pouryones (tim Izbjeglica) iznimno uvjerljivo. Dincel je izgubila od finalistice Kineskinje Guo Quing. Turkinja je treća, Lena četvrta na svjetskoj listi u ovom trenutku. Inače Dincel je svjetska prvakinja u ovoj kategoriji lani iz Bakua. Podsjetimo, Lena je mijenjala kategoriju, prešla iz niže u višu da bi nastupila u Parizu, što nikad nije idealno.

Oprezno su ušle, čekala se prava prilika i dočekala je Lena na kraju rude jednim bodom koji joj je donio prednost, a prije toga Turkinja je zaradila i kazneni bod.

image

Lena Stojković

DAVID GRAY Afp

U drugoj rundi 2:0 za Lenu, pa 2:1. Sjajno se kretala Lena, sjajno eskivirala i onda pred kraj digla na 5:1. Turkinja je došla na 5:3, Lena dobila dva kaznena boda, ali tu je bio kraj sa 2:0 u rundama. Bravo Lena, pravi pothvat, dobiti svjetsku prvakinju u toj kategoriji u finalu zaslužuje samo čestitke.

Prvi puta od jutra osmijeh se probio na njeno lice. Tiha, skromna, teško riječi idu iz nje.

- Jako sam sretna i ponosna. Mislim da je ovo rezultat timskog rada koji smo imali u priprema za ove Igre. Došla sam ovdje, osjećala sam se najspremnijom i to sam i pokazala. Nastavili smo uspjeh iz Tokija i otvorili taekwondo dane s medaljom. Gdje ćeš ljepše...

Sjajno ste taktički odradili meč protiv protivnice koja dolazi iz kategorije više?

- Imali smo taktiku za nju, ali je trebalo vjerovati u to cijelo vrijeme. Uzalud taktika, ako je ne provedeš. Najvažnije da si spreman sve to provesti u borbi. Ideja je bila napadati da prednost koju imam kondicijski iskoristim na maksimalan način. Drago mi je da sam to pokazala kroz sve borbe. Ima tu rada, genetike, svega pomalo.

image

Lena Stojković

DAVID GRAY Afp

Hoće li vas Split dočekati kao druge?

- To ne znam, ali ja sam rekla svojima, ako padne medalja da mora biti neka fešta. Nema smisla drugačije.

Što prvo prođe kroz glavu kada se osvoji medalja na ovaj način?

- Prvo nastane jedna velika praznina, onda se brzo sve slegne i tek onda počneš osjećati što se dogodilo. Mislim da je ovo stvarno lijep uspjeh nakon svjetskih i europskih naslova. To je nešto o čemu sam maštala kada sam 2012. gledala kako Lucija Zaninović osvaja medalju u Londonu. Sada su i Lucija i Ana bile ovdje na tribinama i na to sam posebno ponosna. Ovo je osjećaj kakav još nikad nisam osjetila. Baš mi je dobro.

Hoćemo li vagati sve medalje, koja je najvrednija?

- Nećemo vagati, ponosna sam na sve uspjehe, sve medalje, na sve nastupe.

Je li bilo suza?

- Nije, al‘ bit će.

Je li trener bio oštar danas?

- Nema cici-mici kod nas, navikli smo na to, jedno na drugo, taman se nadopunjujemo.

image

Lena Stojković i Veljko Laura

DAVID GRAY Afp

U mix zonu sišla je Martina Zubčić, brončana iz Pekinga, čestitati na velikom uspjehu. A Veljko Laura, trener Lene Stojković javljao se prijateljima i obitelji vidio pozivom prije nego je stao pred novinare.

- Taktika je stvarno bila izvanredna. Imali smo puno vremena nakon polufinalne borbe, jer smo bili svjesni da to teško možemo proći, jer jednostavno nismo imali način za borbu s Tajlanđankom. Taj poraz nam nije teško pao, posvetili smo se borbi za broncu protiv svjetske prvakinje u toj kategorije. Uz pomoć trenera Tomasa i Mesarova smo se dobro pripremili i to se vidjelo u borbi. Jako sam zadovoljan i sretan zbog toga.

Taktika je bila savršena.

- Odlučili smo se na taktiku da nema stajanja, da je stisne, da nema prestanka pritiska. Da ta kondicija dođe do izražaja. Nije došla do izražaja brzina Turkinje koja je sjajna. Ona je sprinter, ali mi nismo trčali sprint nego maraton. Lena je pokazala od cijelog dana izniman karakter. Na početku krene s 0:0, onda gubi 3:5, pa okrene na 6:5. Sljedeću borbu vodi, kontrolira sve, zadnju sekundu izgubi bod nakon kojeg bi se mnogi sportaši raspali, ali ona ne. Pokazala je iznimnu stabilnost, što je osobina velikih boraca.

image

Lena Stojković

TOM DUBRAVEC Cropix

To je ključ.

- Nije prvi puta da tako radi, tako sluša... Tu su cure iz viših kategorija, dosta je sve izmiješano, ali mi moramo davati neke žrtve, pokazalo se da se isplatilo na kraju. Imamo sjajne borce, to je najvažnije stvar u cijeloj toj priči. Cijeli olimpijski proces je bio sjajno odražen.

Bilo je i "grubih riči"...

- Ako nema svađe, nema ni napretka. To je posao.

Da, posao, odličan posao. Za jedan veliki bravo Leni i svim ljudima koji su je doveli na olimpijsko postolje. A i nama u SN jer nismo pogriješili kada smo rekli - najbolja.

Linker
11. rujan 2024 05:23