Lena Stojković

 DALSTAEKWONDO
IZBORNIKOVA ODLUKA

Lena Stojković u test mečevima pobijedila konkurenticu i izborila nastup u Parizu

Hrvatsku će na Olimpijskim igrama u taekwondou predstavljati Lena Stojković, Marko Golubić i Ivan Šapina
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 19. svibanj 2024. 15:14

Taekwondo je do sada Hrvatskoj donio pet olimpijskih medalja, a na Igrama u Parizu ovog ljeta Lena Stojković, Marko Golubić i Ivan Šapina pokušat će tu brojku i popraviti. Njih troje su proteklih mjeseci i izborili tri olimpijske kvote za Hrvatsku u taekwondou, ali kao putnici u Pariz definitivno su potvrđeni u nedjelju.

Naime, kvote se osiguravanju za državu, a ne "na ime" sportaša pa je konačna odluka tko će na Igre bila u rukama izbornika Tonija Tomasa. Od nedjelje dvojbi više nema...

- Na Igre ide Lena Stojković u kategoriji do 49 kilograma, Marko Golubić u kategoriji od 68 i Ivan Šapina u kategoriji iznad 80 kilograma - objavio je izbornik Toni Tomas.

Objektivno, otvoreno je bilo samo tko će nas predstavljati u ženskoj kategoriji do 49 kilograma - Lena Stojković ili Bruna Duvančić.

image

Lena Stojković i Lucija Zaninović

ANTE CIZMIC Cropix

- Da, a i to samo u nedjelju riješili. Njih dvije su u nedjelju radile test mečeve i u njima je Lena s 2-1 u mečevima bila bolje od Brune i izborila olimpijski nastup - objasnio je izbornik.

Čak i manje upućeni i oni koji samo usput prate sport vjerojatno su u protekle dvije godine zapamtili ime Lene Stojković i podatak kako se u tom razdoblju s redovito s najvećih natjecanja vraćala sa zlatom oko vrata - dvostruka je svjetska prvakinja (2022. i 2023.), trostruka europska (2021., 2022. i 2024.) i zlatna na Europskim igrama (2023.). Kako je ona i osigurala kvotu za Hrvatsku u kategoriji do 49 kg na prvu se čini kako dvojbi i nije trebalo biti, ali nije to baš tako. Naime, Lena se natječe i osvaja medalje u kategoriji do 46 kilograma, a na Igrama se kategorije spajaju pa je olimpijsko natjecanje u Bruninoj kategoriji do 49 kilograma.

- Kategorija do 49 kilograma je konkurentnija nego do 46 i nije realno očekivati da u njoj Lena ima rezultat na koji nas je ona navikla, ali vjerujem da može doći do medalje - kaže izbornik.

image

Dejan Mesarov, Paško Božić, Lena Stojković, Marko Golubić, Ivan Šapina

DAMIR KRAJAC Cropix

U kategoriji 80+ Ivan Šapina je izborio kvotu, a tko će ju iskoristiti u Parizu olakšala je, nažalost, i ozljeda Paška Božića.

- Ivan je aktualni viceprvak svijeta, bio je prvak Europe 2022. i zlatni na Europskim igrama 2023., izborio je kvotu za Hrvatsku... Paško Božić je lani na finalnom Grand Prixu slomio ruku, nije se natjecao 6-7 mjeseci, pa je onda otišao na Presidents Cup u Estoniju i tamo se borio do finala u kojem nije mogao nastupiti jer je ponovo slomio ruku tako da on niti nije u mogućnosti nastupiti na Igrama jer mu ruka treba zacijeliti.

U muškoj kategoriji do 68 kilograma sve je bilo jasno.

- Najlakši izbor je bio u ovoj kategoriji jer u njoj nemamo sportaša koji može konkurirati ili ugroziti Marka Golubića koji je aktualni svjetski prvak do 74 kilograma i koji je izborio kvotu na europskim kvalifikacijama i tu je doista sve bilo jasno.

Taekwondo je jedan od onih sportova koji nas je navikao na medalje, puno će se od naših taekwondoaša očekivati i u Parizu, ali zanemarimo sad očekivanja javnosti, što očekuju ili čemu se nadaju oni koji su "unutra" i koji najbolje znaju koliko je teško doći do taekwondo medalje na Igrama?

- Za prošle Igre smo kao cilj stavili zlato, za ove nam je "target" medalja. Nadamo se da ćemo biti toliko kvalitetni i da ćemo u Parizu osvojiti šestu olimpijsku medalju za hrvatski taekwondo - zaključio je izbornik Toni Tomas.

Linker
08. rujan 2024 01:24