Domantas Sabonis (Litva) i Nicolo Melli (Italija)

 RICARDO ARDUENGO Afp
KVALIFIKACIJSKI TURNIR

Litva deklasirala Italiju s +24, protiv Portorika se bore za odlazak na Olimpijske igre

Samo pobjednik turnira ide u Pariz. Preostale tri karte dijele se u Pireju, Rigi i Valenciji
Piše: HinaObjavljeno: 07. srpanj 2024. 09:15

Košarkaši Portorika i Litve igrat će u finalu kvalifikacijskog turnira za plasman na Olimpijske igre koji se održava u San Juanu.

Portoriko je u polufinalu porazio Meksiko 98:78, dok je Litva u "europskom obračunu" bila uvjerljiva protiv Italije sa 88:64.

Meksiko je daleko bolje ušao u susret, poveo je 5:0, imao 15:9, a na koncu prve četvrtine 25:20. Međutim, domaćin se brzo oporavio nakon sporog ulasak u susret. Nošen podrškom 12.730 navijača, Portoriko je u već u drugoj četvrtini okrenuo rezultat povevši sa +13 (43:30), dok je na koncu treće dionice imao velikih 18 razlike (77:59). U posljednjoj dionici odabranici izbornika Nelsona Colona vodili su i sa 25 razlike, a na konu je završilo 98:78.

Domaći sastav su predvodili Tremont Waters s 24 poena te Jordan Howard s 20 poena, dok su kod Meksika najefikasniji bili Fabian James s 23 poena i 13 skokova te Karim Rodriguez s 13 poena.

Portoriko će u finalu igrati protiv Litve koja je sa 88:64 porazila Italiju.

- Znamo kakvu utakmicu moramo igrati. Poštujemo Litvu, to je jedna od najboljih momčadi na svijetu. Oni su momčad koja igra 40 minuta na istoj razini - kazao je portorikanski izbornik Colon.

image
RICARDO ARDUENGO Afp

Italija je, baš kao i Meksiko, bolje otvorila utakmicu, no Litva je na prvi odmor otišla s četiri razlike (25:21). Na poluvremenu je bilo +9 (47:38), a na kraju trećeg perioda 16 razlike (69:53). Na kraju je završilo s uvjerljivih +25 (89:64).

Kod Litve se svih 12 igrača upisalo među strijelce, najefikasniji su bili Marius Grigonis sa 23 poena, Mindaugas Kuzminskas sa 14, te Deivadas Sirvydis s devet poena. Kod Talijana Danilo Galinari je ubacio 15, a Nicolo Melli 10 poena.

- Portorikanci su opasniji jer igraju kod kuće s publikom iza leđa. Naravno, imaju i pritisak zbog igranja kod kuće - kazao je Kazys Maksvytis, izbornik Litve.

- Portoriko živi s emocijama svojih navijača i super su opasni. Međutim, vjerujem kako će naši treneri obaviti dobar posao u pripremi utakmice - dodao je Mindaugas Kuzminskas.

Samo pobjednik turnira ide u Pariz. Preostale tri karte za olimpijski turnir dijele se u Pireju, Rigi i Valenciji.

U Pireju će u finalu igrati domaćin Grčka i Hrvatska, u Rigi će snage odmjeriti Latvija i Brazil, koji vodi Aco Petrović, dok će Španjolska i Bahami igrati finale u Valenciji.

Plasman na OI već su osigurali Francuska, SAD, Srbija, Njemačka, Kanada, Japan, Australija i Južni Sudan.

Linker
08. rujan 2024 18:16