Mario Hezonja i Luka Dončić

 ARIS MESSINIS Afp
PREGAZILI NOVI ZELAND

Luka Dončić i društvo se vratili u igru, a bili su korak do apsolutne senzacije! Opet mogu i na Hrvatsku

Postojale su kombinacije u kojima je Hrvatska mogla ostati bez prvog mjesta, ali do toga, srećom, nije došlo
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 04. srpanj 2024. 18:29

NOVI ZELAND - SLOVENIJA 78:104 (9:27, 30:19, 18:31, 21:27)

PIREJ Dvorana Mira i prijateljstva. Gledatelja 1.500. Suci: Vazquez (Portoriko), Anaya (Panama) i Bonner (SAD).

NOVI ZELAND: Te Rangi 7p, 3s, 3a, Le‘afa 12, Delany 4p, 8s,Wetzell 2p, 6s, 3il, Mennenga, Webster 6p, 3s, 3il, Cameron 8, Rusbatch, Vodanovich, Ngatai 3, Harrison 8p, 7s, Ili 28p, 10s, 4a.

SLOVENIJA: Nikolić, Prepelič 14p, 6s, 8a, Murić, Nebo 20p, 12s, Hrovat 14p, 7s, Cerkvenik 8p, 5s, Ščuka, Dimec 6p, 3s, Dragić, Čančar, Stregar 6p, 3s, Dončić 36p, 11s, 10a.


Luka Dončić imao je šut sa sirenom za odvesti Slovence na prednost od 29 poena viška, za pobjedu koja im je taman trebala kako bi zasjeli na prvo mjesto u skupini i u polufinalu u subotu izbjegli sudar s domaćinom Grčkom. No, jedan od najboljih, ako ne i najbolji košarkaš današnjice nije pogodio šut iz kornera za puni plijen susjeda. Ostalo je 104:78, Slovenci su suočeni s eliminacijom preživjeli skupinu, jer za ostati u igri trebala im je pobjeda od deset poena viška, a umalo su uzeli sve što je nudila ova utakmica.

Doduše, činilo se s tribina kako je kod 104:78 Luka Dončić uoči zadnjeg napada Slovenije zamolio Sheu Ilija da promaši drugo bacanje - a ovaj je doista čudno izveo taj penal - kako bi Slovenci imali šansu za plus 29. Onda je Gregor Hrovat promašio iz jednog kuta, a Luka Dončić iz drugog...

image
ARIS MESSINIS Afp

Doduše, Novi Zeland je bio na tri posjeda udaljen od potrebnog poraza do devet poena razlike još na tri minute do sirene. I cijelo vrijeme je do tada bio u igri, spasio se i nakon što je Slovenija imala plus 18 još u prvom dijelu, pa samo s 39:46 otišao na veliki odmor, izvukli su se i kada je Slovenija bila na plus 23 na početku posljednje četvrtine, ali nisu mogli do poraza koji bi im značio prolaz u polufinale.

Nisu jer je Slovenija imala Luku Dončića koji je opet upisao triple-double s 36 poena, 11 skokova i deset asista, ali nisu mogli niti izdržati silnu agresiju koju je nametnula reprezentacije Aleksandera Sekulića na samom otvaranju utakmice, ali i dobrom dijelu drugog poluvremena. Jedini period kad su Slovenci izdušili bio je onaj u drugoj četvrtini, koju je Novi Zeland dobio s 30:19.

Usput, Slovenci su ostali uoči utakmice bez pomoći Alekseja Nikolića, ukupno najboljeg čovjeka na pripremama. Novi playmaker Cedevite Olimpije istegnuo je mišić i Slovenija će, po svoj prilici, morati bez njega u dalju borbu za Pariz.

HRVATSKA OSVOJILA SKUPINU

Hrvatska je na koncu osvojila prvo mjesto, Slovenija je druga, a Novi Zeland treći.
Odabranici Josipa Sesara će gotovo sigurno u subotu u polufinalu igrati protiv Dominikanske Republike, dok će u drugom polufinalu igrati Grčka i Slovenija. U nedjelju je finale, a samo pobjednik ide u Pariz.

Večeras se još sastaju Grčka i Egipat nakon čega će sve dobiti i službenu potvrdu.
Plasman u Pariz već su osigurali Francuska, SAD, Srbija, Njemačka, Kanada, Japan, Australija i Južni Sudan, a posljednja četiri putnika bit će poznata po kvalifikacijskim turnirima koji se održavaju i u Valenciji, Rigi i Portoriku. (Hina)

Linker
04. srpanj 2024 19:18