BERTRAND GUAY Afp
VESLANJE NA OI

Martin protiv olimpijskog pobjednika i svjetskog doprvaka, Lončarići u skupini s najvećim favoritima

Martin će se za prolaz u polufinale boriti u skupini u kojoj je olimpijski pobjednik iz Tokija
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 29. srpanj 2024. 23:05

Sinkovići su u nedjelju pobjedom prošli u polufinale dvojaca ‘bez‘, a Damir Martin u samcu i braća Anton i Patrik Lončarić u dvojcu na pariće saznali su skupine i suparnike u četvrtfinalu, odnosno polufinalu.

Damir Martin će se za prolaz u polufinale samaca boriti u skupini u kojoj su još olimpijski pobjednik iz Tokija, Grk Stefanos Ntouskos te aktualni svjetski viceprvak Nizozemac Simon Van Dorp.

Konkurencija je žestoka

Ntouskos je nakon Tokija osvojio tri europska srebra, ali nije uspio doći do medalje na SP (6. i 4. mjesto), a u Parizu je četvrtfinale izborio drugim mjestom u skupini u kojoj je pobijedio Novozelanđanin Thomas Mackintosh, brončani na SP 2023.

Van Dorp je jedan od glavnih favorita za odličja. U samcu se pojavio prošle godine i odmah osvojio svjetsko srebro iza Olivera Zeidlera. Ove godine je nastupio na dva Svjetska kupa, na prvom je bio drugi iza Zeidlera, a na drugom je pobijedio ispred Zeidlera.

Preostala tri veslača u Martinovoj skupini su Slovenac Isak Ivan Žvegelj, Kubanac Reidy Cardona Blanco i Mađar Bendeguz Petervari Molnar, koji godinama trenira s našim veslačima. Po tri prvoplasirana iz svake od četiri skupine prolaze u polufinale i Martin u pravom izdanju ne bi smio imati problema proći u najboljih 12 u Parizu. Njegova utrka je u utorak u 10.30.

Favoriti im otežavaju posao

Blizanci Lončarić su u polufinalnoj skupini dvojaca na pariće s velikim favoritima za zlato u ovoj disciplini, aktualnim svjetskim prvacima i srebrnima na OI u Tokiju, Nizozemcima Melvinom Twellaarom i Stefom Broeninkom. U njihovoj skupini su i aktualni europski prvaci, s kojima su već veslali u kvalifikacijskoj skupini, Rumunji Andrei Sebastian Cornea i Marian Florian Enache te Španjolci Aleix Garcia Pujolar i Rodrigo Conde Romero, svjetski viceprvaci 2022., a europski 2022. i 2024.

Nizozemci, Rumunji i Španjolci su favoriti a prolaz u A finale. U skupini su još Kinezi Zhiyu Liu i Adilijiang Sulitan te Srbi Nikolaj Pimenov i Martin Mačković, koji su na OI došli kroz Finalne olimpijske kvalifikacije, a do polufinala kroz repesaž jer su u kvalifikacijama bili u skupini s Nizozemcima, Novozelanđanima i Amerikancima.

U drugoj polufinalnoj skupini dublova su SAD, Novi Zeland, Irska, Norveška, Njemačka i Francuska (olimpijski pobjednici iz Tokija). Lončarići u olimpijskom polufinalu veslaju u utorak u 11.10 sati. Tri prvoplasirane posade u svakoj skupini prolaze u A finale, a preostalih šest će veslati u olimpijskom B finalu.

Linker
13. rujan 2024 07:57