GRIGORY SYSOEV/SPUTNIK/PROFIMEDIA
NOGOMET NA OLIMPIJSKIM IGRAMA

Messi i Mbappé bili su san, ali najveće ‘face‘ u Parizu bit će ‘hrvatski krvnik‘ i legenda na francuskoj klupi

Osim što su "gaučosi" (po)najveći favoriti za zlato, u odajama skrivaju i najstarijeg igrača turnira
Piše: Andro PolićObjavljeno: 24. srpanj 2024. 12:03

Iako su prije točno deset dana zaledili Engleze, zaključivši turneju iz nogometnih udžbenika, Španjolci su recept lickali na japanskim travnjacima prije tri godine. Unai Simón stajao je među vratnicama, Marc Cucurella bio je "ponavljač" uz lijevu aut-liniju, Dani Olmo latentna opasnost, a iako je Mikel Oyarzabal odjenuo ruho lisice u suparničkom kaznenom prostoru, kao i na ovoljetnom Euru, njegov pogodak u finalu Olimpijskih igara 2021. nije imao jednaku težinu poput onog u recentnom dvoboju protiv Engleske.

Premda je "dječja la roja" bila pod budnim okom Luisa de la Fuentea, svježe okrunjenog taktičkog genijalca, Brazilci su u finalu u Yokohami nokautirali njegovu momčad 2-1 i ostali na nogometnom Olimpu, nakon što su se na njega popeli i na Igrama u Riju 2016. godine. Bio je to nastavak izvaneuropske dominacije na Olimpijskim igrama, na kojima su posljednja dva puta najsjajnija odličja osvajali Brazilci, dok su se prije njih na isto postolje penjali Nigerijci (1996.), Kamerunci (2000.), Argentinci (2004. i 2008.) te Meksikanci (2012.).

U prijevodu, europski nogometaši već 32 godine, od pobjede Španjolaca 1992., nisu uzeli zlato, a Francuska na domaćem teren sanja prekid te suše. Iako je olimpijski turnir, ruku na srce, natjecanje drugog ešalona, ono je, ujedno, i bitka između nositelja nogometne budućnosti, u kojemu pravo nastupa imaju igrači mlađi od 23 godine, uz dozvoljeno prekoračenje s tri igrača iznad te dobne granice.

Marokanac u "svom" gradu

Dok je nastup Kyliana Mbappéa bio tiha patnja Emmanuela Macrona, francuskog predsjednika, rampu je spustio Real Madrid, koji nije htio riskirati s novim kapitalcem. Ružičaste snove imao je i Javier Mascherano, izbornik argentinske olimpijske momčadi, koji je družinu htio začiniti daškom čarolije iz nogu Lionela Messija, ali i ta je operacija bila osuđena na neuspjeh. U izostanku bivših suigrača iz PSG-a, titulu najvrednijeg eksponata na turniru odjenut će Julian Álvarez.

image

Julian Álvarez

KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/PROFIMEDIA

Argentinac vrijedan 90 milijuna eura, koji je na Svjetskom prvenstvu u Kataru postao "hrvatski krvnik" u polufinalu, zabivši nam dva pogotka i izborivši (sporan) kazneni udarac, bit će najskuplja zvijezda na Olimpijskim igrama, dok je mjesto prvog pratitelja zadužio Achraf Hakimi, branič PSG-a težak 60 milijuna eura. Od europskog izloga, konkretne planove imaju Francuzi i Španjolci, čije će ekipe također biti satkane od poznatih imena.

Nakon što je prije dva tjedna dovršio transfer u Bayern za 53 milijuna eura, Michael Olise uputio se na pripreme francuske olimpijske momčadi. Osim dojučerašnjeg krila Crystal Palacea, "tricolorima" se pridružio i Castello Lukeba, branič RB Leipziga vrijedan 40 milijuna eura, koji bi trebao biti jedan od budućih stupova seniorske obrane. Ipak, pored tih imena, titulu najveće zvijezde u "les bleusima" rezervirao je izbornik - Thierry Henry. Nogometna legenda odjenut će trenersko odijelo, a jedan od prvih poteza bilo mu je pozivanje u momčad Alexandrea Lacazettea, 33-godišnjeg napadača i kapetana, koji će biti jedan od "staraca" u svlačionici, uz Loïca Badéa (24) i Jeana-Philippea Matetu (27).

image

Thierry Henry

WILLIAM CANNARELLA/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

"Egzotične" momčadi

Iako Španjolci ne dolaze s elitnom postrojbom, njihovo je društvo skrojeno od pristojno izbalansirane kvalitete, s Álexom Baenom, veznjakom Villarreala vrijednim 40 milijuna eura, Samuom Omorodionom, napadačem u usponu madridskog Atlética, ali i Barçinim tercetom koji čine Eric García, Fermín López i Pau Cubarsí, od kojih je potonji, sa 17 godina, najmlađi član momčadi.

S obzirom na to da se na Igrama moraju zadovoljiti kontinentalne kvote, turnir će obogatiti i pokoja "egzotična" selekcija, kakva inače nije uobičajeni stanovnik velikih natjecanja. U Pariz stiže Gvineja s Nabyjem Keïtom, a u francuskoj prijestolnici natjecat će se i reprezentacije Iraka, Izraela, Dominikanske Republike, Malija, Novog Zelanda i Uzbekistana.

Europske snage branit će još Ukrajinci, koji će se u skupini susresti s Argentinom. Osim što su "gaučosi" (po)najveći favoriti za zlato, u odajama skrivaju i najstarijeg nogometaša na Olimpijskim igrama, a tu će titulu ponijeti Nicolás Otamendi s 36 i pol godina na leđima. Bivši igrač Cityja, danas Benfice, za "veliku" reprezentaciju upisao je 117 nastupa i osvojio Mundijal te dvije Copa Américe, od kojih drugu prije devet dana.

Linker
08. kolovoz 2024 00:16