Damir Martin

 BERTRAND GUAY Afp
PRIJEĐENA POLOVICA PUTA

‘Moji treneri su čarobnjaci. Nisam morao zavlačiti ruku do dna šešira da iščupam zeca, bio je on odmah na vrhu‘

Damir Martin je treći put u samcu izborio olimpijsko polufinale koje je na rasporedu u četvrtak
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 01. kolovoz 2024. 06:04

Sad sam tamo gdje sam želio biti, izjava je Damir Martina koja najbolje sublimira ono što je olimpijski viceprvak iz Rija i brončani u Tokiju napravio do sada u Parizu. Odličnom utrkom i drugim mjestom u svojoj četvrtfinalnoj skupini u utorak je izborio svoje treće uzastopno olimpijsko polufinale u samcu, svoje mjesto među 12 najboljih, među elitom u ovoj disciplini.

Nije bilo upitno hoće li Martin uspješno proći kroz četvrtfinale, jasno su se izdvajala tri favorita u skupini - Simon Van Dorp, Stefanos Ntouskos i on - ali bilo je bitno i kako će proći, a ono što je pokazao na stazi u Vaires-sur-Marneu bilo je jako dobro. Zauzeo je drugo mjesto iza Nizozemca, aktualnog svjetskog viceprvaka, a kroz cilj je prošao ispred Grka, olimpijskog pobjednika iz Tokija.

Ostala trojica u skupini nisu imala šansi iako je Kubanac Reidy Cardona Blanco (pre)jako startao i vodio nakon prvih 500 metara, dok je Martin bio četvrti. Na polovici utrke su stvari već bile na svojem mjestu. Van Dorp prvi, Ntouskos drugi (+1.61), Martin treći (+2.98), a spomenuti Kubanac je na četvrtom mjestu već bio šest sekundi iza vodećeg.

U trećih 500 metara Martin je imao najbrže vrijeme, prestigao je olimpijskog pobjednika i do kraja se poredak u vrhu više nije mijenjao. Na 1500 metara je Martin bio +2.39 iza Van Dorpa, Notouskos +3.13, u cilju je Martin bio +3.59 iza Nizozemca, Ntouskos +6.72, ali nitko od njih trojice nije maksimalno veslao posljednju četvrtinu utrke. Nisu trebali jer društvo iza njih je ostalo "debelo" iza. Četvrti je bio Mađar Bendeguz Petervari Molnar (+15.08), peti Slovenac Isak Ivan Žvegelj (+16.46) i šesti Kubanac Reidy Cardona Blanco (+20.44).

- Nakon prve utrke smo trener Srećko Šuk i ja dosta analizirali moj nastup jer nije to bila baš tečna utrka i bila je dosta teška za mene iako se to nije vidjelo na rezultatu. Dotjerali smo neke tehničke detalje za četvrtfinale, isključivo sam imao fokus na tim detaljima i ovo je bila puno tečnija utrka, puno lakše sam se osjećao tijekom nje i mogu reći da sam ju s lakoćom odradio - javio se Martin iz Pariza.

image

Damir Martin

BERTRAND GUAY Afp

Ta lakoća nastupa se i vidjela tijekom utrke.

- Ostalo je dosta zalihe na posljednjih 500 metara, baš smo dosta usporili. Van Dorp je bio siguran u vodstvu, Grk nije išao po drugo mjesto jer ionako smo nas dvojica kao drugi i treći ulazili u istu polufinalnu skupinu, a ja se nisam još htio upuštati u borbu s Van Dorpom koja bi me možda bacila u onu drugu polufinalnu skupinu. Ali nema veze sad što bi bilo kad bi bilo, nova utrka je za 48 sati i računam da ću se malo manje oporavljati nego ostali.

Nije djelovao kao da ga je utrka posebno iscrpila, a to i potvrđuje.

- Puls mi je bio viši nego u prethodnoj utrci, ali osjećaj u posljednjoj četvrtini utrke nije bio onaj da mi puca glava, nisam čak ni povraćao nakon utrke, nego je baš bilo sve normalno. Naravno, bilo je teško, daleko od toga da nije bilo, ali nisam morao zavlačiti ruku do dna šešira da iščupam zeca, bio je on odmah na vrhu.

Klasični Damir Martin, uvijek ponudi neku izjavu izvan uobičajenih, da ne kažemo dosadnih.

- A čujte, moji treneri Srećko Šuk i Pero Kuterovac su dva čarobnjaka pa su mi te čarobnjačke fore izvlačenja zeca iz šešira normalne ha, ha.

Što je rekao trener Srećko Šuk nakon utrke?

- Čak mi je i čestitao, znači da je stvarno bilo dobro. Inače mi samo uzme bocu i vesla i ode. Sad je pružio ruku i rekao "dobro je".

Nasmijao se i dodao...

- A kad je. Dobro je bilo, dobro...

Okrenuli smo se odmah polufinalu koje je u četvrtak. Za prolaz u A finale borit će se protiv Nijemca Olivera Zeidlera, trostrukog svjetskog prvaka, dvostrukog uzastopnog i naravno aktualnog, olimpijskog pobjednika iz Tokija kojeg je nadmašio u četvrtfinalu, Grka Stefanosa Ntouskosa, zatim Bjelorusa Yauhenija Zalatyja, koji nastupa kao neutralni sportaš, Danca Sverrija Nielsena, kojem je u Tokiju uzeo broncu "ispred nosa" i Rumunja Mihaija Chirute, koji je bio ispred njega u kvalifikacijskoj skupini u Parizu.

- Sad sam baš pričao s bratom pa me u šali pitao kad smo došli do skupine "dijele li se medalje već za polufinale". Bit će grdo, ali tu sam gdje sam htio biti. To sam tražio cijelu godinu, to je moje društvo, tu se dobro osjećam i jedva čekam start te utrke i jedva čekam trećih 500 metara kad zapeku pluća.

image

Damir Martin

BERTRAND GUAY Afp

Uoči Pariza glavni favorit je logično bio Oliver Zeidler, ali nije ni on prošao u polufinale s nekom dominantom pobjedom. Ima li na ovoj stepenici uopće izrazitih favorita, bez obzira na prethodne rezultate?

- Rekao bih da je Oli tu ipak glavni favorit jer je konstantno ispred konkurencije. Bjelorus mi se čini dosta dobar, ali mislim da je on vozio već drugu utrku onako na granici pa ćemo vidjeti koliko toga ima još u torbi za izvući van. Grk se isto sigurno malo sačuvao u četvrtfinalu...

I tu je zastao. Nema smisla ići od jednog do drugog jer...

- Sad više nema laganoga ili da netko tu ne pripada. To je ono što sam rekao uoči Igara, nas 16 može do finala, naš 12 može do medalje. Stvarno će biti gusto i ne bih nikoga pretjerano izdvajao...

I onda se nasmijao.

- Bit će dobro, bit će "fajta".

Osjećate li se vi potpuno spremni taj "fajt"?

- Da, da, osjećam se spreman. Za to sam radio. Nisam ovoliko bio spreman od Tokija, a mislim da sam sad i stepenicu više nego tamo jer sam i jači.

I najstariji u finalu.

- To nije nešto što mi baš ide u prilog. Oni su mlađi, bolje se oporavljaju, ali ja sam spreman, oporavit ću se i ja i uopće se ne zabrinjavam zbog toga. Golub je tu sa mnom tako da je sve pod kontrolom. Nema nikakvih intervencija "van protokola", da se tako izrazim, a kako sad stvari stoje, neće ih ni biti.

Golub je Ivan Golubiček, fizioterapeut kojem veslači maksimalno vjeruju jer je sve prošao s njima, puno puta ih "spasio" i upravo na inzistiranje Damira Martina i Valenta Sinkovića on je njihov fizioterapeut i u Parizu.

- Ako netko zna naša tijela, onda je to Golub. Ja sam s njim još od kad sam bio klinac, zna moje tijelo, od 2013. sam maltene jednom tjedno kod njega na stolu. I onda nije bilo šanse da na Olimpijskim igrama, na najvažnijem natjecanju, bude netko drugi uz nas. To što je on uz nas je i jako dobra stvar za našu sigurnost, samopouzdanje.

image

Damir Martin

TOM DUBRAVEC Cropix

I sad samo da ostane zdrav do kraja Igara. Bolest Antona Lončarića je pokvarila nastup osječkih blizanaca u polufinalu dvojaca na pariće, a veslači su uz Matiju Marinića smješteni u jednom apartmanu.

- Baš mu je bilo "koma" u ponedjeljak, ali htjeli su već i polufinalnu utrku odraditi maksimalno. Bilo je jako bitno da dođu do cilja, a s time su si i kupili malo vremena. Neće se oni predati ni za B finale. Oni su fajteri, jako se vole utrkivati i uživaju u tome tako da mi je žao što se nisu mogli "potrkati" u polufinalu. Ali možda se i oporavi Anton u ova dva dana i onda će se, nadam se, moći maksimalno boriti u tom B finalu gdje zapravo i jest njihova konkurencija i nekoga "skinuti".

REZULTATI SAMACA KOJI SU IZBORILI POLUFINALE

SKUPINA 1

1. Thomas Mackintosh (NZ) 6:48.01

2. Sverri Nielsen (Dan) 6:49.69

3. Bruno C. Berriolo (Uru) 6:51.43

SKUPINA 2

1. Oliver Zeidler (Njem) 6:45.32

2. Tim Brys (Bel) 6:46.26

3. Mihai Chiruta (Rum) 6:46.32

SKUPINA 3

1. Simon van Dorp (Niz) 6:49.96

2. DAMIR MARTIN (Hrv) 6:53.55

3. Stefanos Ntouskos (Grč) 6:56.68

SKUPINA 4

1. Yauheni Zalaty (Bje) 6:49.27

2. Giedrius Bieliauskas (Lit) 6:51.80

3. Ryuta Arakawa (Jap) 6:54.17

POLUFINALNE SKUPINE SAMACA

SKUPINA 1

Bruno Cetraro Berriolo (Urugvaj)

Tim Brys (Belgija)

Thomas Mackintosh (Novi Zeland)

Simon van Dorp (Nizozemska)

Giedrius Bieliauskas (Litva)

Ryuta Arakawa (Japan)

SKUPINA 2

Stefanos Ntouskos (Grčka)

DAMIR MARTIN (Hrvatska)

Yauheni Zalaty (Bjelorusija)

Oliver Zeidler (Njemačka)

Sverri Nielsen (Danska)

Mihai Chiruta (Rumunjska)

Linker
17. rujan 2024 09:55