Mjesec u olimpijskim krugovima ispred Eiffelova tornja

 LOIC VENANCE Afp
SPEKTAKL U SUMRAK

‘Morbidna tajnovitost‘ ceremonije u Parizu. Organizatori postavili lažne tragove, pojavio se velik problem

Svečanost otvaranja Igara zahtijevat će tri puta više televizijskih kamera nego inače
Piše: SNObjavljeno: 26. srpanj 2024. 11:31

Večeras će, s početkom od 19.30 sati, službeno biti otvorene Olimpijske igre u Parizu. Cjelokupna ceremonija sastojat će se od gotovo četiri sata zabave, plesa, igre svjetala s hologramima, slika francuske kulture i spektakularnih izvedbi. Glazbeni program trebao bi biti okrunjen duetom Celine Dion i Lady Gage, a također će nastupiti i Aya Nakamura.

Sportaši će se pak ukrcati s mosta Pont d‘Austerlitz i putovati različitim brodovima duž rijeke Seine pred čak 380 tisuća gledatelja. Ova ceremonija zahtijevat će tri puta više televizijskih kamera nego što je dosad bilo potrebno za pokrivanje svečanosti otvorenja Igara.

Cijeli projekt, koji vodi redatelj Thomas Jolly, bio je vođen gotovo "morbidnom tajnovitošću", kako navodi Marca. Provedene su mjere poput: mobitela u plastičnim vrećicama, lokacije proba koje su bile poznate samo satima prije i koje su trebale biti zakamuflirane kako bi dovele u zabludu. Također su se stvarali lažni tragovi, a za ljude koji su uključeni u projekt u ugovor je ugrađena klauzula o povjerljivosti od 10 godina. Kršenje i otkrivanje detalja će rezultirati novčanim kaznama.

Poznato je da je vrijeme početka odabrano kako bi se dalo značenje priči o povijesti Francuske na univerzalnom jeziku kroz 12 činova. Zalazak sunca i crvenkasti sjaj trebali bi biti dio izvedbe, a sumrak će dati ceremoniji "poetičan krajolik", prema riječima predsjednika Igara u Parizu Tonyja Estangueta.

Problem bi mogao nastati zbog činjenice da Parizu prijeti oblačno poslijepodne. Vrlo važnu ulogu u ceremoniji trebao bi imati i Eiffelov toranj, a u radu su sudjelovali povjesničari, kazališni redatelji, koreografi...

Linker
21. kolovoz 2024 18:34