Imane Khelif i Lin Yu-Ting

 AFP
NE STIŠAVA SE BURA

Najkontroverznija tema Igara: Zašto skrivaju detalje testiranja? ‘Evo što se dogodilo, čitajte između redaka‘

‘Nismo u poziciji dijeliti nikakve rezultate, ali MOO ih je vidio‘, kaže glavni tajnik IBA-e
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 06. kolovoz 2024. 11:52

Ne stišava se (medijska) bura zbog nastupa Imane Khelif i Lin Yu-Ting, boksačica iz Alžira i Tajvana, na Olimpijskim igrama u Parizu.

Obje su navodno pale na testu provjere spola prije godinu i pol dana te su izbačene sa Svjetskog prvenstva, ali se na Igrama normalno natječu u ženskoj konkurenciji. Obje su bile pozitivne na muške XY kromosome...

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) dopustio je ženama da se natječu i bacio sumnju na pouzdanost testova. Ujedno je sugerirano kako su Khelif i Yu-Ting žrtve ‘politički motiviranog kulturnog rata‘ kojeg je pokrenula IBA, Međunarodna boksačka asocijacija. Valja naglasiti da MOO ne priznaje IBA-u kao upravno tijelo.

image

Imane Khelif

MOHD RASFAN Afp

IBA je ostala pri svojim testovima, ali neće objaviti pojedinosti rezultata testova provedenih na dvije boksačice.

- Nikad nam nije bila namjera pokrenuti bilo što od ovoga. Ne smijemo davati nikakve informacije, ali između redaka možete pročitati što to znači. Nismo u poziciji dijeliti nikakve rezultate, ali MOO ih je vidio – izjavio je glavni tajnik IBA-e Chris Roberts tijekom konferencije za novinare u ponedjeljak.

Predstavnici IBA-e tvrdili su kako MOO namjerno dopušta Khelif i Yu-Ting da se bore s ‘konkurentskom prednošću‘ nad svojim protivnicima.

- Jučer navečer i jutros primili smo pisma iz Kine i Alžira u kojima nas obavještavaju da ne možemo otkriti nikakve informacije o boksačicama. Možete vidjeti što to znači; ponovno pročitajte između redaka – dodao je Roberts.

image

Lin Yu-Ting

AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA

Oglasio se i predsjednik IBA-e Umar Kremljev koji tvrdi da Međunarodni olimpijski odbor ubija ženski boks.

- Ženski boks se ubija. Ne želim da se to dogodi, ali ženski sport se uništava. Ne možemo to dopustiti – poručio je Kremljev.

Linker
19. rujan 2024 18:35