RANKO SUVAR Cropix
TUCAK PRODUŽIO UGOVOR

Najtrofejniji hrvatski igrač se vratio u reprezentaciju, na popisu i ime za koje su rijetki čuli

‘Moram priznati da sam imao jednu vrlo izdašnu novčanu ponudu prije‘
Piše: Dean BauerObjavljeno: 04. lipanj 2024. 11:16

U Zagrebu je za utorak bilo predviđeno doznati širi popis Barakuda za Olimpijske igre u Parizu, a koji je predočio izbornik Ivica Tucak. Međutim, dobili smo i više od toga. Dobili smo izbornika i za OI u Los Angelesu 2028. Naime, Upravni odbor Hrvatskog vaterpolskog saveza produžio je ugovor izborniku Tucku na još četiri godine, odnosno do 2028.

Podsjetimo, Tucak je imenovan izbornikom Barakuda nakon olimpijskog zlata u Londonu 2012. kada je naslijedio Ratka Rudića. Već je i dosad Ivica Tucak "potukao" mnoge rekorde, pa tako i onaj o dugovječnosti na hrvatskoj klupi s dosadašnjih 12 godina predvodeći hrvatsku reprezentaciju.

- Sada naš izbornik može mirno otići u Pariz - spomenuo je uz smiješak Perica Bukić, izvršni dopredsjednik HVS- a, dok je izbornik Tucak po ovom pitanju spomenuo.

- Novi ugovor s našim Savezom, za voditi ovakvu reprezentaciju kakva je je naša je i jasno nešto što iznimno godi. Moram priznati da sam imao jednu vrlo izdašnu novčanu ponudu prije, ali za mene nije bilo dvojbe nakon odluke Upravnog odbora Hrvatskog vaterpolskog saveza - pripomenuo je izbornik Tucak.

image
RANKO SUVAR Cropix

Glede samog popisa kandidata, na njemu su se našla imena 22 igrača. Istinski sve najbolje što u hrvatskom vaterpolu u ovom trenutku postoji i što je na raspolaganju za nacionalnu momčad. Jasno, dva imena ipak intrigiraju - Maro Joković, te onaj koji je široj javnosti najmanje poznat, pa i nepoznat, Luka Brnetić.

- Maru Jokovića doista mislim da je teško odnosno nepotrebno posebno predstavljati - rekao je izbornik Ivica Tucak.

- Svi znamo tko je, što je i koje su sve njegove vrline, kvalitete. Osobno sam bio s njim u kontaktu i prije EP u Dubrovniku i Zagrebu, kao i prije Dohe i Svjetskog prvenstva, međutim određene su okolnosti utjecale tada da na njega u tom trenutku nismo mogli računati. Zapravo, Joković je tada baš, uoči Dohe imao i zdravstvenih problema. Nakon Dohe smo se ponovo čuli i dogovorili na vjerujem obostrano zadovoljstvo. Hrvatska reprezentacija s Marom Jokovićem i bez njega, jasno je kao dan da nije ista priča. Jasno, to ne znači da je ikome sada, uoči priprema zajamčeno mjesto u reprezentaciji, odnosno među 13 koliko ih ide na turnir u Parizu. Svi su oni u potpuno ravnopravnom statusu kandidata i morat će se izboriti za mjesto u momčadi. Oduvijek sam tvrdio da momčad ne čini 13 najboljih igrača-pojedinaca, već ona 13-ica koja čine najmoćniji kolektiv - naglasio je izbornik.

Ostali smo dužni pojasniti malo i pokoju o Luki Brnetiću. Samo oni dosta dobri poznavatelji vaterpola, i to u Zagrebu bi mogli znati nešto više o ovom dečku. Riječ je o 22-godišnjem braniču koji trenutačno studira u SAD, na University Southern California. Ponikao je u Mladosti, prošao sve dobne uzraste tog kluba, pa u konačnici bio je u momčadi Mladosti koja je 2021. osvojila naslov prvaka Hrvatske, iako je tada dakako imao skromnu minutažu. Visok, dugačkog raspona ruku, vrlo dobrog šuta... To je ono kakvog ga pamtimo.

- Luku Brnetića mi je preporučio, odnosno skrenuo pozornost na njega, kolega Marko Pintarić s kojim sam nekoć igrao u Medveščaku, a on je već neko vrijeme trener u SAD - pojašnjava izbornik Tucak i nastavlja.

- Mlad igrač koji puno obećava i zaslužuje priliku. Inače, moram reći da sam planirao na ovaj popis uvrstiti i mladog centra Primorja, Viktora Tončinića koji to zavrjeđuje, ali zbog njegovih obveza to nije bilo moguće za ovu priliku. Zapravo, i inače nekoliko igrača Primorja, kluba koji je imalo odličnu sezonu zavrjeđuje pozorno praćenje, ali nisam želio niti imati prevelik broj igrača na ovim pripremama.

Inače, ljeto 2024. jasno da će primarno obilježiti, kada je i vaterpolo u pitanju, OI u Parizu. No, to je "samo" jedna od čak hrvatskih vaterpolskih reprezentacija koje će biti u pogonu.

image
RANKO SUVAR Cropix

- Posebno nam je jasno drago da idemo u Pariz, na najveće natjecanje nakon dva sjajno odigrana velika turnira i uspjeha na Europskom prvenstvu u našoj zemlji odnosno Svjetskom prvenstvu u Dohi, ali to nije sve - naglasio je Perica Bukić i podsjetio...

- Naši mlađi uzrasti su u pogonu, pa će tako muška i ženska reprezentacija do 16, kao i do 18 godina imati svjetsko prvenstvo. Muška i ženska reprezentacija do 19 godina imaju Europsko prvenstvo, s tim da će djevojke biti domaćini odnosno u Zagrebu smo organizatori Europskog prvenstva koncem kolovoza. U tu svrhu smo se dodatno odlučili ekipirati i u samom HVS-u. Tako će prof. Neven Kovačević biti dodatno nadležan za uzrast od 11 do 14 godina, zatim Emil Nikolić od 15 do 20 godina, dok će Milivoj Bebić biti koordinator rada za sve te reprezentacije. Jednostavno, cilj nam je jasno ostati tu gdje smo sada, na vrhu, a tako nečeg nema bez ulaganja u mlade - zaključio je Perica Bukić na konferenciji za novinare na kojoj su još bili i kapetan Barakuda, Ivan Krapić, te dvojica vanjskih, Ante Vukičević i Luka Bukić.

Još nekoliko dana odmora i Barakude kreću. S novim-starim izbornikom, s novim-starim ljevakom Jokovićem. Pa, nek nastave s "starim" navikama. Osvajanjima medalja!

Tuckov popis 22 kandidata za OI u Parizu

VRATARI

1. Marko Bijač

2. Toni Popadić

3. Mate Anić

4. Mauro Ivan Čubranić

CENTRI

5. Josip Vrlić

6. Ivan Krapić

7. Luka Lončar

8. Antonio Dužević

BRANIČI

9. Rino Burić

10. Matias Biljaka

11. Marko Žuvela

12. Luka Brnetić

NAPADAČI

13. Andrija Bašić

14. Konstantin Harkov

15. Filip Kržić

16. Franko Lazić

17. Zvonimir Butić

18. Ante Vukičević

19. Luka Bukić

20. Maro Joković

21. Jerko Marinić Kragić

22. Loren Fatović

Stručni stožer čine:

- izbornik Ivica Tucak

- pomoćni trener Jure Marelja

- trener vratara Renco Posinković

- kondicijski trener Pero Kuterovac

- video analitika Igor Pezelj

- fizioterapeut Damir Luketić

Plan priprema

- 9. do 23. lipnja Brdo kod Kranja (Slovenija)

- 27. lipnja do 3. srpnja - pripreme sparing s Mađarskom, uz utakmicu Hrvatska – Mađarska, 30. lipnja

- 4. do 6. srpnja – turnir u Cagliariju (Hrvatska, Italija, Grčka i Španjolska)

- 10. do 19. srpnja - završne pripreme u Šibeniku i sparing sa SAD, uz utakmicu Hrvatska - SAD, 19. srpnja

- 22. srpnja - završno okupljanje u Zagrebu

- 24. srpnja - let u Pariz

Linker
04. lipanj 2024 12:18