THIBAUD MORITZ Afp
ZAGAĐENA SEINA

Neshvatljiva situacija u Parizu: Potrošene milijarde da bi umjesto triatlona gledali - duatlon!?

Kako bi se pripremio za Seinu, američki triatlonac Seth Rider okrenuo se mjeri - nepranja ruku nakon obavljanja nužde
Piše: SNObjavljeno: 30. srpanj 2024. 21:09

Čelni ljudi Igara u Parizu odgodili su muški olimpijski triatlon s utorka na srijedu zbog povišene razine zagađenosti u rijeci Seini. Tako će se muške i ženske utrke održati istog dana, ako se uvjeti poprave. Podsjećamo da su i treninzi u Seini otkazani u nedjelju i ponedjeljak, jer razina zagađenja bila previsoka.

Bude li u srijedu sve u redu, ženska utrka trebala bi početi u 8 ujutro, a muška u 10.45. Petak ostaje na snazi ​​kao slobodan dan za bilo kakve daljnje probleme, dok svjetski triatlonski čelnici već računaju s mogućim održavanjem duatlona (trčanje i vožnja bicikla) ako plivanje neće biti moguće.

"Nažalost, meteorološki događaji izvan su naše kontrole, poput jake kiše koja je padala nad Parizom 26. i 27. srpnja. Takve stvari mogu promijeniti kvalitetu vode i prisiliti nas da odgodimo događaj iz zdravstvenih razloga. Unatoč poboljšanju razine kvalitete vode tijekom posljednjih sati, očitanja na nekim točkama plivačke staze još uvijek su iznad prihvatljivih granica", objasnili su organizatori.

Seine je predviđena i za natjecanja mješovitih ekipnih štafeta koja bi se trebala održati 5. kolovoza, kao i plivačkih utrka maratona 8. i 9. kolovoza.

Godine priprema, mjeseci obećanja i milijarde dolara tehnologije utrošene su u pripremu Seine. Vlada je izgradila podzemni tunel i spremnik za vodu vrijedan 1,5 milijardi dolara ispod željezničke stanice u Austerlitzu. Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo plivala je u 17. srpnja u rijeci, ispunivši svoje obećanje da će skočiti i time potvrditi čistoću vode. Organizatori su se nadali da bi topli i sunčani uvjeti mogli smanjiti razine zagađenosti, ali loše ih je vrijeme očito skupo koštalo.

Francuzi pak neshvatljivo nisu napravili rezervni plan za plivački dio triatlona, ​objasnivši da ne postoji drugo prikladno mjesto, neko koje se nalazi blizu prometnice na kojoj bi se triatlonci utrkivali biciklom.

Zanimljive su s druge strane reakcije triatlonaca. Kako bi se pripremio za Seinu, američki triatlonac Seth Rider, rekao je da se okrenuo nekonvencionalnoj mjeri nepranja ruku nakon obavljanja nužde, kako bi povećao toleranciju svog tijela na moguću zagađenost Seine.

"Nadam se da ćemo moći plivati, voziti bicikl i trčati, jer ja ne treniram plivanje toliko godina da bih samo trčao i vozio bicikl", rekao je Taylor Spivey, još jedan američki triatlonac.

Linker
19. rujan 2024 03:16