LeBron James

 ARIS MESSINIS Afp
SUSJEDI PALI U ZAVRŠNICI

Neviđena drama u Parizu! Srbi u epskom meču prosuli +17, Amerikanci u finalu Olimpijskih igara

SAD će u finalu igrati protiv Francuza, dok Srbima ostaje borba za broncu protiv Njemačke
Piše: SN, HinaObjavljeno: 08. kolovoz 2024. 22:48

SRBIJA - SAD 91:95 (31:23, 23:20, 22:20, 15:32)

SRBIJA: Plavšić, Jović, Bogdanović, Petrušev, Marinković, Dobrić, Jokić, Micić, Gudurić, Davidovac, Avramović, Milutinov

SAD: Curry, Edwards, James, Durrant, White, Haliburton, Tatum, Embid, Holiday, Adebayo, Davis, Booker


Premda su veliki dio utakmice bili u zaostatku u finalu Olimpijskih igara protiv Francuske će igrati američki košarkaši, pobijedili su u polufinalu Srbiju 95-91 (23-31, 20-23, 20-22, 28-10, 32-15).

Bio je to susret u kojem je Srbija vodila sve do dvije minute i 15 sekundi prije kraja, ali presudila je zadnja četvrtina SAD-a i 32-15 u tih deset minuta. U završnici se dogodio potpuni preokret i u finalu će Amerikanci igrati protiv domaćina Francuske, baš kao prije tri godine u Tokiju.

Amerikanci su osvojili zlatne medalje na posljednje četiri olimpijske igre, a od Barcelone 1992. godine i prvog pravog Dream Teama, odnosno tadašnje pobjede protiv Hrvatske u finalu, SAD su osvojile sedam zlatnih medalja na osam olimpijskih turnira. Jedino zlato u tom razdoblju uspjela je još osvojiti Argentina, u Ateni 2004. godine.

image

Aleksa Avramović

PAUL ELLIS Afp

Curry je s 36 poena bio prvi strijelac kod Amerikanaca, uz 9-14 za tri poena. Dodao je tome i osam skokova. Joel Embiid je ubacio 19 poena, a LeBron James 16 uz 12 skokova i 10 asistencija.

Kod Srbije je Bogdan Bogdanović postigao 20 poena, dok je Nikola Jokić ubacio 17 uz pet skokova i 11 asistencija.

Vrlo brzo su srpski košarkaši pokazali Amerikancima da su se itekako razigrani i da su spremni kreirati veliko iznenađenje na Igrama.

Cijelu utakmicu, od samog početka, Srbiju je nosio fantastičan šut, pogotovo za tri poena. Napadački je Srbija krenula silovito na Amerikance i gotovo da u ni jednom trenutku nije stala.

Nakon prve četvrtine Srbija je imala prednost od 31-23, a pogotovo je kroz cijelo prvo poluvrijeme odličan bio Bogdan Bogdanović, uz pravu pratnju Jokića. Imala je Srbija i +17 u prvom dijelu koje je okončano uz 54-43 za Srbiju. Kod Amerikanaca samo je djelomično dobar odgovor na Srbe imao LeBron James te svakako Stephen Curry koji je do odmora postigao 20 poena.

image

Nikola Jokić i LeBron James

ARIS MESSINIS Afp

Iako su se Amerikanci tijekom treće dionice približili opet je u jednom trenutku krenula sijevati sa svih strana u srpskom napadu. Micić i Gudurić su počeli sipati američki koš pa je krajem treće četvrtine Srbija opet imala velikih 76-61. U tom trenutku šut za tri poena Srbije je bio 15-29.

U zadnjoj četvrtini se situacija počela okretati. Samo je nakratko stala trica Srbije, a Amerikanci su počeli spuštati minus. Sedam minuta prije kraja su došli na 73-78, a tri i pol minute prije kraja su i izjednačili na 84-84.

Serijom koševa Curryja i Jamesa Amerikanci su poveli 91-86 minutu i pol prije kraja čime su Srbi bili slomljeni. Mogla je Srbija na samom kraju dodatno zaprijetiti, ali je osam sekundi prije kraja Curry pogodio oba bacanja za konačnih 95-91.

Ranije tijekom četvrtka Francuska je nakon Kanade u četvrtfinalu iznenadila te pobijedila svjetskog prvaka Njemačku u polufinalu. Bilo je 73-69 (18-25, 15-8, 23-17, 17-19).

Kod Francuske je Guerschon Yabusele postigao 17 poena uz sedam skokova, a Isaia Cordinier 16 poena uz sedam skokova. Victor Wembanyama je dvoboj okončao s 11 poena, sedam skokova, četiri asistencije i tri blokade. U sastavu Njemačke prvo ime je bio Dennis Schroeder s 18 poena i tri asistencije. Franz Wagner je ubacio samo 10 poena uz osam skokova i tri asistencije.

Obje završne utakmice košarkaškog turnira se igraju u subotu, za treće mjesto u 11.30 sati, a finale u 21.30 sati.


Prijenos uživo:

>>> GOTOVO JE, SAD JE U FINALU!

>>> Curry pogađa oba slobodna bacanja, čini se da je sve gotovo za Srbiju! Četiri razlike i osam sekundi do kraja!

>>> Amerikanci imaju dva slobodna bacnaja, morao je Jokić napraviti prekršaj! Do kraja je osam sekundi.

>>> Kevin Durant pogađa i donosi dva poena Amerikancima, no brzo Srbi vraćaju na dva razlike.

>>> Bogdanović je ubacio za dva i izborio slobodno bacanje koje će isto tako iskoristiti! Dva poena razlike, 50 sekundi do kraja!

>>> Minuta i 20 sekundi ostalo je do kraja, Srbija mora na sve ili ništa!

>>> Srbi su u zadnjoj četvrtini zabili samo 10 poena, s tim da im je šut za tri na nuli od šest pokušaja.

>>> I James zabija za plus tri Amerikanaca! Zadnji put SAD je vodio na 15:13, a sada Curry zabija za 91:86!

image

Nikola Jokić i LeBron James

ARIS MESSINIS Afp

>>> Dobrić sam samcat promašuje tricu, a Curry je precizan s druge strane za plus jedan Amerike!

>>> Petrušev je zakucao za Srbe koji imaju plus dva i napad za povećanje prednosti! Do kraja je još nešto manje od tri minute.

>>> Zabio je James za izjednačenje, čeka nas drama na kraju utakmice.

>>> 36. minuta - Embiid je ponovno zabio, a onda još blokirao Dobrića. Amerikanci su na -2.

>>> Zabio je Jokić, imala je Srbija dva napadačka skoka, ali je Embiid neumoljiv. Zabio je dva poena i dodatno te spustio na -4.

>>> 35. minuta - Milutinov je košem popravio promašaj Jokića, ali opet je Embiid uzvratio.

>>> 34. minuta - Bogdanović je sjajan, zabio je preko Embiida svoj 17. poen. Embiid je s druge strane uzvratio.

>>> 33. minuta - Durant je zabio tricu preko Jokića, koji ga je i faulirao. Jokić ima četiri osobne pogreške. Zabio je tricu i Booker, evo Amera na -5.

>>> 32. minuta - Evo i Jokića, zabio je dvicu. James je promašio tricu s druge strane. Srbija ima +11, a Amerikanci sve manje vremena.

>>> 31. minuta - James je zabio 12. poen, SAD je spustio minus na 11 poena. Na parketu su James, Durant, Curry, Booker i Davis. Curry je zabio za -9.

>>> Srbija ima +13 uoči zadnje četvrtine. Ne samo da Srbi nisu poklekli u 3. četvrtini, nego su povećali svoju prednost. Je li moguće da ćemo dočekati najveću senzaciju kompletnih Igara?

>>> 30. minuta - Srbija je na +11. Amerikanci su izgubili na silini. Gudurić je zabio tricu, ima i bacanje. Ameri su u velikoj drami, velika senzacija je na vidiku.

>>> 29. minuta - Micić je sad pogodio tricu. Amerikanci nisu uspjeli slomiti Srbiju.

>>> 28. minuta - Micić je zabio iz teške pozicije, da bi Davis uzvratio s druge strane.

>>> 27. minuta - malo je utakmica ‘podivljala‘, igra se brzo, uz puno pogrešaka. Holiday je zabio tricu i Ameri su na -6. Jokiću je sviran prekršaj u napadu i to već treći. Sad Srbija mora izdržati nalet.

>>> 25. minuta - Dobrić pogaša novu tricu, to je Srbiji već 13. iz 26. pokušaja. No, Curry odmah uzvraća osmom tricom iz 12 pokušaja.

>>> 24. minuta - Curry je zabio sedmu tricu, ukupno je na 24 poena. Srbija ima +9.

>>> 23. minuta - Bogdanović je zabio tricu, te vratio Srbiju na +10. Curry je promašio, a Jokić zabio za +12. Embiid je potom zabio iz blizine. Na parketu je nervoza sve veća. Dobrić je pak pogodio tricu za 62:50.

>>> 22. minuta - Srbija je drugi poluvrijeme otvorila s tri promašene trice, a u prvom poluvremenu pogodila ih je 10 iz 19 pokušaja. James je pogodio bacanje za -7.

>>> Embiid je odmah otvorio tricom, Srbija je na +8.

>>> Avramović je u prvom poluvremenu zabio 15, Bogdanović 12, a Jokić 9 za Srbiju. Kod Amera Curry je zabio 20, a James 9. Počinje drugo poluvrijeme.

>>> Srbija na poluvremenu drugog polufinala ima nestvarnih +11 protiv LeBrona i ostatak NBA zvijezda te se s punim pravom može nadati najvećoj senzaciji košarkaškog turnira u Parizu. Mediji u Srbiji oduševljeni su igrom svojih junaka, ‘Ma, što se ovo događa? Orlovi sipaju sa svih strana, "dream team" u šoku‘, kaže naslov srpskog Sportal.blic portala, dok Kurir piše - ‘Ameri u potpunom šoku, naši košarkaši rešetaju i ne žele da se zaustave!‘.

>>> James je 7 sekundi prije poluvremena zabio dvicu i dobio dodatno bacanje za 54:43. To je rezultat poluvremena. Amerikanci će biti na velikim mukama u drugom poluvremenu.

>>> 20. minuta - Avramović je zabio jedno bacanje, ali je Curry ponovno zabio tricu, svoju već šestu. I onda mu je Avramović odmah uzvratio tricom, njegovom četvrtom.

>>> 18. minuta - Srbija je mirna i odlučna, zabio je Avramović svoju treću tricu, ukupno devetu za Srbiju. Amerikanci su promašili dva napada u nizu, Edwards dvije potpuno otvorene trice.

image

Aleksa Avramović

PAUL ELLIS Afp

>>> Amerikanci su uzeli minutu odmora, nakon nje je James zabio tricu, a onda je Embiid zakucao za 10 razlike. Amerikanci su ljuti i jako motivirani, vidjet ćemo kako će se Srbija držati u nastavku.

>>> 17. minuta - Petrušev je zabio dvicu, a onda je Bogdanović zabio i tricu za novih +15 za Srbiju. James je vidno nervozan, nagurava se sa igračima Srbije.

>>> Embiid je zabio tricu za -10. Amerikanci su žestoko pojačali ritam u obrani.

>>> Embiid je zabio za -15, zabio je potom i Booker za -13. Malo su se Ameri pribrali.

>>> 14. minuta - Na parket se vratio James, ali je odmah izgubio loptu. Ušao je i Curry, netko mora vratiti Amerikance u život, jer nikako im ne ide. Jokić je zabio za 41:25, a onda i dodatno bacanje.

image

Bogdan Bogdanović

PAUL ELLIS Afp

>>> Srbi igraju s dva centra - Jokić i Milutinov. Amerikanci izgledaju pomalo izgubljeno, Milutinov je zabio za 39:25.

>>> Počela je druga četvrtina, Gudurić je zabio tricu za 34:25, a onda Micić za 37:25. Amerikanci na ovom turniru nisu ni izbliza bili u takvoj situaciji.

>>> Završila je prva četvrtfina, Srbija vodi 31:23. Amerikanci se jako muče.

>>> Curry je i dalje u igri, zabio je i petu tricu, ima ukupno 17 poena. Curry drži SAD blizu Srbije, ali i on je izašao van da malo odmori.

>>> Ušli su i Adebayo, Durant, te Edwards. Kod Srbije Avramović je zabio 8 poena, Bogdanović 7, a Jokić 4.

>>> Embiid je izašao, ušao je Davis, što bi trebao biti signal da će Amerikanci početi igrati obranu. Srbija vodi 25:18. Zabili su Srbi 25 poena za malo više od šest minuta.

>>> 5. minuta - Srbija je povela 20:15. Bogdanović igra sjajno. No, zabio je i James tricu za 20:18. Tricom je uzvratio i Avramović za 23:18. Obrane i dalje ne postoje.

image

LeBron James

ARIS MESSINIS Afp

>>> U 4. minuti 15:13 je za SAD, a Curry je ubacio 14 poena uz četiri trice iz šest pokušaja.

>>> Srbija je dobro otvorila, povela 5:2 (trica Petruševa), ali je Curry pogodio tricu za 5:5. Jokić je zabio za 7:5. Za sada obrane baš i nisu u formi.

>>> Embiid, James, Curry, Booker i Holiday startali su za SAD, a Jokić, Bogdanović, Petrušev, Dobrić i Avramović su u petorci Srbije.

>>> Uskoro počinje utakmica i borba za finale Olimpijskih igara.

Linker
05. rujan 2024 15:32