Ana Barbosu

 MICKAEL CHAVET/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA
‘SAPUNICA‘ ZA BRONCU

Nevjerojatan kraj ‘rata‘ iz Pariza: Medalja stiže nakon 11 dana, oglasila se legenda, a sve zbog četiri sekunde

‘Ne mogu vjerovati da se ovako igramo s mentalnim zdravljem i emocijama sportaša‘, rekla je Comaneci
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 16. kolovoz 2024. 18:04

Rumunjska gimnastičarka Ana Barbosu u petak će u svojoj domovini primiti brončanu medalju za vježbu na parteru, punih 11 dana nakon održanog finala na Olimpijskim igrama u Parizu. Hoće li odličje u konačnici i zadržati? Bojimo se da ćemo dobiti nakon sapunice koja je tek započela i koja bi mogla trajati mjesecima, pa i godinama.

image

Ana Barbosu

LOIC VENANCE Afp

Sve koji posljednjih dana nisu pratili ovu aferu, podsjetit ćemo da je pobjeda na parteru pripala Brazilki Rebeci Andrade (14,166), srebro je osvojila američka zvijezda Simone Biles (14,133), dok je bronca prema prvotnim rezultatima pripala Ani Barbosu (13,700). Četvrta je bila njezina sunarodnjakinja Sabrina Maneca-Voinea, a na petom je mjestu završila Amerikanka Jordan Chiles (13,666).

Rumunji nisu stali na buci

Nakon što su izašle ocjene, trenerica američke reprezentacije Cecile Landi uložila je prigovor, procijenivši da su suci krivo upisali početnu ocjenu Jordan Chiles. Analiza je to i potvrdila i Amerikanki je startna ocjena povećana za 0,1 bod, čime joj je i ukupna ocjena narasla na 13,766, a to je značilo i skok na treće mjesto.

Rumunji su odmah digli buku, tvrdeći da je njihovoj gimnastičarki nanesena nepravda, a kako komplicirana gimnastička pravila i sustav ocjenjivanja mnogi ne razumiju, i kod nas su se na društvenim mrežama mogli čitati komentari kako je sve to mućka i kako su Amerikanci svojim utjecajem priskrbili medalju svojoj gimnastičarki. No, treba podsjetiti da je u finalu lanjskog Svjetskog prvenstva u Antwerpenu i našem Tinu Srbiću nakon žalbe povećana ocjena i to iz identičnog razloga. Suci su mu krivo upisali startnu ocjenu, da bi je na koncu povećali za 0,2 boda, pa je ukupno dobio 14,700 umjesto prvotnih 14,500.

image

Cecile Landi

SCHREYER/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Uglavnom, Rumunji se nisu zaustavili samo na buci, već su uložili žalbu Sportskom arbitražnom sudu (CAS) u Lausannei koji je presudio da se rezultati moraju vratiti na “početne postavke”. Odnosno da je Barbosu treća, a Chiles peta. Međutim, razlog nije pogrešno ocjenjivanje, već to što američka delegacija nije podnijela žalbu unutar jedne minute, nego je zakasnila - četiri sekunde. Rumunji su predložili i da obje gimnastičarke dobiju broncu, ali ta ideja nije prošla.

Dakle, zbog četiri sekunde, Chiles je primorana vratiti medalju koju je zapravo zaslužila. Odnosno, zbog toga što suci nisu odmah unijeli ispravnu ocjenu, 23-godišnjakinja je ni kriva, ni dužna ostala bez postolja. Amerikanci su naknadno kao dokaz priložili novu snimku prema kojoj je Landi navodno predala prigovor nakon 47 sekundi, ali CAS je to odbio, objavivši u četvrtak kako priznaje samo dokaz službenog mjeritelja vremena Omege. Neće se, međutim, ni Amerikanci zaustaviti na tome, već su najavili da će nastaviti žalbeni proces pred Švicarskim federalnim sudom, tako da je ova priča očito daleko od kraja.

Utjecaj na mentalno zdravlje

Pritom su najveće žrtve dvije gimnastičarke koje posljednjih dana trpe žestoke uvrede suparničkih navijača. Do te mjere da se Chiles odlučila povući s društvenih mreža, a reagirala je i šokirana legenda Nadia Comaneci:

- Ne mogu vjerovati da se ovako igramo s mentalnim zdravljem i emocijama sportaša. Zaštitimo ih.

image

Nadia Comaneci

CYRIL PECQUENARD/SIPA PRESS/PROFIMEDIA

I Amerikanka Aly Raisman, olimpijska pobjednica iz Londona 2012. upravo na parteru, u nevjerici je zbog svega što se dogodilo.

- Ljudi ne shvaćaju da su gimnastičarke cijeli život radile za ovaj trenutak. Ovo što se sada događa je tako nepravedno i okrutno. Nadležne organizacije moraju sagledati mentalno zdravlje sportaša i koliko to utječe na njih, te koliko je okrutno nekome oduzeti medalju - rekla je Raisman.

Linker
16. kolovoz 2024 18:07