DAVID GRAY Afp
TENISKI VELIKAN

Nikola Pilić za SN: ‘Izvanredna Donnina pobjeda, samo da se oporavi, ona ovo danas dobiva...‘

Donnu Vekić večeras čeka novi velik okršaj protiv Slovakinje Anne Karoline Schmiedlove
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 01. kolovoz 2024. 14:05

Donna Vekić oduševila je ljubitelje tenisa, ali i sve hrvatske navijače svojim nastupom na Olimpijskim igrama u Parizu.

U srijedu je u epskom meču dugom dva sata i 59 minuta s 2:1 u setovima svladala Ukrajinku Martu Kostjuk (6:4, 2:6, 7:6 (8)), a njen je nastup za Sportske novosti kratko prokomentirao i legendarni hrvatski teniski trener Nikola Pilić.

- Slušajte, to je izvanredna pobjeda. Prvi set je bio vrlo gladak, dalje su poslije toga bili svakojaki problemi. Spasila je par meč lopti, dobila je treći set u tie-breaku 10:8 i to je velik uspjeh Donne Vekić – kazao je Pilić.

Polufinale protiv Slovakinje Anne Karoline Schmiedlove na rasporedu je već danas?

- Ako se uspije oporaviti i ako će biti svježa, ona igra dobar tenis i može dobiti taj meč. Ali mora igrati dobar tenis...

Dosta kvalitetnih igračica ispalo je dosad na ženskom olimpijskom turniru?

- To se često događa na Olimpijskim igrama. Pavić i Mektić na prošlim Igrama su osvojili zlato, sad su ispali u prvom kolu. Nije to ništa neobično.

Može li Donna otići do samog kraja ako svlada Slovakinju, jer ipak je prva igračica svijeta Iga Swiatek glavna favoritkinja?

- Znate što, ‘ajmo step by step. Neka Donna danas dobije Slovakinju, a onda možemo i malo duže razgovarati – zaključio je Nikola Pilić kojeg smo uspjeli uloviti na minutu usred jutarnjeg treninga.

image

Nikola Pilić

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Pilić je u igračkoj karijeri osvojio US Open 1970. godine, dok je 1962. godine igrao u finalu Wimbledona.

U 60-im godinama prošlog stoljeća, dok nije bilo službene kompjutorske rang-liste, Pilić je bio Top 10 tenisač prema izboru uglednih teniskih novinara. Sve svoje uspjehe ostvario je skoro kao samouk igrač, jer je ponikao na splitskim Firulama i probio se u svjetski vrh.

Kao trener je sudjelovao u usponu više od 40 tenisača u Top 100. Osim toga, Pilić je s tri različite reprezentacije osvajao Davis Cup; triput s Njemačkom (1988., 1989., 1993.), te s Hrvatskom (2005.) i Srbijom u ulozi savjetnika (2010.).

Linker
13. rujan 2024 03:05