PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp
ZANIMLJIV RASPLET

Nitko u Parizu neće ‘obraniti‘ tenisko zlato iz Tokija, a moguće je čak 23 novih olimpijskih medaljaša

U odnosu na Tokio bit će tu novi osvajači gotovo svih medalja, bilo kojeg sjaja
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 03. kolovoz 2024. 07:27

Iako borbe za medalje tek slijede, već u četvrtak je postalo jasno kako na teniskom olimpijskom turniru nitko od pobjednika u Tokiju tri godine ranije neće "obraniti" zlato u Parizu.

Nekih, doduše, uopće ni nema na aktualnim OI, konkretno Švicarka Belinda Bencic, osvajačica zlata u pojedinačnoj konkurenciji u Japanu, trenutačno je na "porodiljnom", dok ruski mješoviti par, Anastazija Pavljučenkova i Andrej Rubljov, nije bio ni prijavljen za nastup, odnosno oboje su odlučili jednostavno preskočiti Igre.

U ostale tri konkurencije - muški pojedinačno, muški parovi, ženski parovi - zlatni iz Tokija došli su u Pariz i probali ponoviti isti pothvat, međutim ništa od tog plana.

Prvi su posrnuli Nikola Mektić i Mate Pavić, koji su u Parizu eliminirani već u 1. kolu, dok su se nešto dulje u ždrijebu zadržali Alexander Zverev, odnosno Barbora Krejčikova i Katerina Siniakova.

No, Nijemca je u četvrtfinalu zatekao Lorenzo Musetti, koji je u samo četiri tjedna prošao fascinantan put od polufinala Wimbledona preko finala Umaga, do (zasad) polufinala Olimpijskih igara. Kad se tomu doda i ranije finale Queen‘sa te polufinale Stuttgarta, Talijan bi sigurno želio svoje sjajno ljeto okruniti medaljom u Parizu...

Jedna od sigurnijih oklada za obranu zlata bile su, pak, Krejčikova i Siniakova, tenisačice koje su zajedno osvojile i sedam Grand Slam titula, ali koje, doduše, više ne igraju zajedno. Svejedno, veliki je šok njihovo ispadanje u četvrtfinalu OI, i to od posve mladih, pa time i neiskusnih Ruskinja, Mire Andrejeve (17) i Dijane Šnajder (20).

Krejčikova, nedavna osvajačica Wimbledona, tako je, nakon što je kao favoritkinja izgubila i u "singlu" od Slovakinje Schmiedlove u četvrtfinalu, u dva dana ostala bez obje prilike za zlato u Parizu.

Siniakova je, pak, još uvijek u konkurenciji mješovitih parova, štoviše, ima osiguranu i medalju jer je s Tomasom Machačem ušla u finale mješovitih parova.

Ona je i jedina koja je u svim konkurencijama u Parizu ostala "živa", a da u karijeri već ima olimpijsko zlato, jer su poispadali i Rafa Nadal, Stan Wawrinka te Andy Murray (jedini koji imaju zlata s ranijih OI, a igrali su na ovim OI), pa je tako izvjesno da ćemo kroz sljedećih par dana dobiti puno novih olimpijskih teniskih pobjednika.

Štoviše, u odnosu na Tokio bit će tu novi osvajači gotovo svih medalja, bilo kojeg sjaja. Jer u Parizu je još uvijek u šansi da opet osvoji odličje i Australac John Peers. U Tokiju je uzeo broncu u mješovitim parovima s Ashleigh Barty, sada je u polufinalu muških parova s Matthewom Ebdenom, dakle pobjedu udaljen od nove medalje.

Od prijašnjih, pak, osvajača medalja tu je još samo Novak Đoković, sa "singl" broncom iz Pekinga, i uspije li pobijediti u jednom od svoja dva sljedeća meča, onda ćemo među ukupno 24 pariških osvajača teniskih medalja dobiti 21 potpuno novo ime. Moguće i čak 23, ako Đoković i Peers izgube oba preostala meča koja ih čekaju u Parizu...

Linker
17. rujan 2024 22:17