Steven van de Velde

 CTK/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA
STALI UZ SVOG SPORTAŠA

Nizozemci imaju plan za osuđenog silovatelja 12-godišnjakinje, neće biti smješten u olimpijskom selu

Steven van de Velde 2016. je osuđen na tri godine zatvore, sad će nastupiti na OI u Parizu
Piše: SNObjavljeno: 19. srpanj 2024. 12:42

Točno tjedan dana dijeli nas od početka Olimpijskih igara u Parizu na kojima će, između ostalih, nastupiti i nizozemski odbojkaš na pijesku Steven van de Velde, koji je uoči smotre u Parizu dospio u žižu javnosti zbog grijeha iz prošlosti.

Naime, Nizozemac je 2016. u Engleskoj osuđen za silovanje 12-godišnje djevojčice, zbog čega je u zatvoru proveo tri godine.

Nizozemski portal NOS objavio je kako Van de Velde tijekom Igara neće boraviti u olimpijskom selu zajedno sa svim ostalim sportašima, već će dobiti privatan smještaj i neće imati nikakve medijske obveze.

- Razumijem da uoči najvećeg sportskog događaja na svijetu ovo može privući pozornost međunarodnih medija. Zbog druge prilike koju sam dobio od roditelja, prijatelja, poznanika i kolega, koji su me ponovno prihvatili nakon najveće greške u mom tada mladom životu - rekao je Van de Velde i nastavio:

image

Steven van de Velde

CTK/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

- Zahvalan sam i Nizozemskom odbojkaškom savezu jer su mi uz jasne uvjete i dogovore ponudili ponovno budućnost u ovom lijepom sportu. Ali također se prisjećam tinejdžera kakav sam bio, koji je bio nesiguran, nespreman za život vrhunskog sportaša i nesretan iznutra, jer nisam znao tko sam i što želim.

Premda je njegov nastup izazvao negodovanje u dijelu javnosti i sportske zajednice, Nizozemci su čvrsto stali uz svog sportaša.

- Znamo Stevenovu povijest. Bio je osuđen prema engleskim zakonima i odslužio je svoju kaznu. Od tada smo stalno u kontaktu s njim, a Steven je danas u potpunosti reintegriran u nizozemsku odbojkašku zajednicu. Dokazao je da je uzorno, profesionalno i ljudsko biće i nije bilo razloga sumnjati u njega otkako se vratio iz Engleske - ranije je izjavio glavni direktor Nizozemskog odbojkaškog saveza Michael Everaert.

Linker
19. srpanj 2024 12:45