Giacomo Perini

 DANILO VIGO/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA
PREKRŠENA PRAVILA

Novi skandal u Parizu, susjedima oduzeta medalja zbog varanja komunikacijskim uređajem

Italija je ostala bez bronce u jednosjedu (PR1), a na postolje se popeo Australac Erik Horrie
Piše: SNObjavljeno: 01. rujan 2024. 16:51

Dogodio se novi skandal u Parizu na Paraolimpijskim igrama. Talijanskom veslaču Giacomu Periniju oduzeta je brončana medalja nakon istrage koja je pokazala da je varao koristeći zabranjenu napravu.

28-godišnji veslač diskvalificiran je nakon što su dužnosnici otkrili da je koristio komunikacijski uređaj, poput voki-tokija ili telefona, tijekom natjecanja PR1 za muškarce u jednosjedu, piše The Sun.

U priopćenju Svjetskog veslačkog saveza stoji:

"U finalu PR1 M1x, utvrđeno je da je ITA PR1 MRX koristio komunikacijsku opremu tijekom utrke, čime je prekršio Pravilo 28 i Dodatak R2, Dopuna Pravila 28. Kao rezultat toga, posada je isključena iz natjecanja i bit će im dodijeljeno posljednje mjesto."

Prvo je mjesto pripalo Britancu Benjaminu Pritchardu koji je osvojio zlato s vremenom 9:03.84. Srebro je pripalo Ukrajincu Romanu Polianskyiju koji je na cilj stigao s više od deset sekundi zaostatka, a na trećem je mjestu završio Perini. Budući da je Talijan sankcioniran, brončana medalja pripala je Australcu Eriku Horrieju.

Horrie je poslije izjavio:

"Došlo je do neočekivane situacije. Dužnosnici Svjetskog veslanja i Paraolimpijskih igara to su vidjeli i potom donijeli odluku da diskvalificiraju Perinija, a ja sam imao dovoljno sreće da dođem do bronce. To je sve što zapravo mogu reći. To su radosti sporta. Postoje pravila i mi ih se kao sportaši moramo držati. Uzbuđen sam zbog osvajanja bronce. Na svojim sam četvrtim Igrama i mogu reći da sam osvojio medalju na svim paraolimpijskim igrama na kojima sam dosada bio."

Horrie je osvojio srebro na Igrama u Londonu, Riju i Tokiju.

Linker
05. rujan 2024 10:42