BEN STANSALL Afp
VELIČANSTVENA SYDNEY

Oduševila svijet, pomela konkurenciju, ali slijedi li sada ‘obračun‘ i s nedostižnim rekordom iz osamdesetih?

Najbolja atletičarka današnjice šesti je put popravila svjetski rekord na 400 m prepon
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 10. kolovoz 2024. 16:11

Nijedno pariško finale atletski svijet nije iščekivao s većim nestrpljenjem kao ono koje se dogodilo u četvrtak navečer. Velika bitka na 400 m prepone, okršaj dviju žena koje su posljednjih godina odvele ovu disciplinu na nezamislivu razinu, jedinih u povijesti koje su se spustile ispod 51 sekunde. Okršaj koji je svijet čekao više od dvije godine koliko je prošlo od njihova posljednjeg sudara na Svjetskom prvenstvu u Eugeneu.

I kako to često biva u ovakvim situacijama, sve su se velike najave rasplinule kad je došao dugo očekivani trenutak i od dvoboja na kraju nije bilo ništa. A nije ga bilo jer je neponovljiva Sydney McLaughlin-Levrone napravila od finala svoju privatnu zabavu, još jednom potvrdivši da je klasa kakvu povijest ne pamti. Šesti put od lipnja 2021. srušila je svjetski rekord, projurivši ovaj put ciljem u vremenu 50.37! Sumnja li više itko da će uskoro pasti i granica od 50 sekundi?

Femke je zeznula stvar

Femke Bol trebala je ovom finalu dati dramatiku, trebala je pritisnuti američku suparnicu kao nitko u posljednje dvije godine i možda je gurnuti i u poraz. Ali, na kraju priče Nizozemka je uhvatila tek broncu s 52.15 (nedavno je trčala 50.95), pustivši ispred sebe i drugu Amerikanku Annu Cockrell. Poštena i iskrena kao i uvijek, Bol se nije skrivala iza nikakvih alibija.
- Sve što želiš učiniti u olimpijskom finalu je odraditi svoju najbolju utrku. A ja sam zeznula stvar. Nisam sigurna zašto, stvarno nemam objašnjenje. Ovo je jednostavno bila loša utrka - priznala je utučena Femke.

image
BEN STANSALL Afp

Istrčala je Bol u prošle dvije godine toliko senzacionalnih utrka, ali ova pariška nije bila iz tog izloga. Za razliku od ove koju je potpisala Sydney McLaughlin-Levrone, žena koja izgleda kao da ne preskače prepone, već jednostavno prolazi kroz njih. Obratite pažnju na ovaj podatak: s ovih 50.37 na “čistih” bi 400 metara ove godine bila na 24. mjestu svjetske ljestvice!? Na lanjskom Svjetskom prvenstvu bi, primjerice, s 50.37 bila sedma u finalu na 400 m! Dakle, s deset prepona na putu ova senzacionalna atletičarka ostvaruje rezultate koji su vrhunska svjetska razina u utrkama bez prepona. Teško je uopće pronaći prave riječi za to.

Sydney vrlo rijetko trči na mitinzima, pogotovo izvan Amerike i mnogi joj to zamjeraju jer smatraju da nije dobro za popularnost atletike da se njezine najveće zvijezde pojavljuju pred navijačima “na kapaljku”. Ali, sve to ova 25-godišnjakinja nadoknadi jer kad se pojavi, onda to napravi uz vatromet.

Nervozna prije utrke

Pogledajte samo ovaj niz... Prvi je svjetski rekord postavila na američkim olimpijskim “trialsima” 2021. s rezultatom 51.90, a nadmašila ga je nekoliko tjedana kasnije na Igrama u Tokiju kada je za zlato trčala 51.46. Godinu dana kasnije ponovila je sličan scenarij - najprije je na američkim kvalifikacijama trčala 51.41, da bi sljedeći mjesec na SP-u u Eugeneu postala prva žena u povijesti koja se spustila ispod 51 sekunde (50.68). Ovog je lipnja na novim “trialsima”, opet u Eugeneu, bila još tri stotinke brža, da bi se sada u Parizu zaustavila na tih famoznih 50.37. Šest svjetskih rekorda, šest od deset najboljih rezultata svih vremena. Ono što Mondo Duplantis radi u skoku s motkom, Sydney radi na preponama. Kraljica kraljice sportova.

- Zahvalna sam Bogu na ovoj prilici, zahvalna sam što sam ovako proslavila 25. rođendan koji je bio dan ranije. Nevjerojatno je vidjeti kako naša disciplina nastavlja rasti i da ljudi žele gledati utrku na 400 metara prepone - poručila je McLaughlin-Levrone.
Priznala je da je bila jako nervozna prije utrke.

- Tisuću posto! Ipak je ovo olimpijsko finale. Toliko je talentiranih djevojaka bilo na startu, a pred vama deset prepona koje morate prijeći da biste došli do cilja. Živci su bili napeti, bilo je puno iščekivanja prije ove utrke i to s pravom jer je toliko raširena kvaliteta.

Naravno da je neizbježno bilo pitanje o probijanju granice od 50 sekundi.

- Zahvalna sam za ovo vrijeme koje sam istrčala, ali nadala sam se da ću već sada biti malo brža. Sigurna sam da postoje neke stvari u sredini utrke koje možemo pročistiti. Uvijek ima još posla.

Mali broj natjecanja tijekom sezone joj očito nimalo ne smeta.

- Kad vas trenira Bobby Kersee ne morate se utrkivati ​​da biste bili spremni. Kod njega je svaki trening poput utrke. Uz treninge koje smo radili između “trialsa” i Igara, znala sam da ću sigurno biti spremna. Ali, još uvijek postoje stvari koje sam mogla napraviti bolje - progovorila je iz nje vječna perfekcionistica.

image
JEWEL SAMAD Afp

Reći će netko da je ovakvim rezultatima uvelike pridonio napredak tehnologije, brže staze i super-sprinterice koje su preplavile tržište. Dio istine svakako leži u tome, ali treba istaknuti da je Sydney izvanserijski talent kakav se rijetko rađa. To je djevojka koja je kao 14-godišnjakinja srušila neslužbene svjetske rekorde za svoju dob na 100 m prepone (13.34) i 400 m prepone (55.63) i to s preponama na seniorskoj visini. Danas drži sve svjetske rekorde, službene i neslužbene, za dob od 14 do 19 godina. Njezinom svjetskom mlađejuniorskom (U-18) rekordu (54.15) nitko se nije približio na manje od sekunde, a sa svjetskim juniorskim (U-20) rekordom (52.75) nalazi se sekundu i pol ispred najbliže pratiteljice. Eto, toliko je nadmoćna bila još kao klinka, a prenijela je to i u seniorske vode.

Tehnički različite discipline

Što dalje? Uz taj lov na granicu od 50 sekundi, postoji nešto što ljubitelje atletike još više kopka. Svjetski rekord na 400 metara približio se 40. rođendanu, drži ga Marita Koch, atletičarka iz Istočne Njemačke, koja je u listopadu 1985. u Canberri istrčala “svemirskih” 47.60. Sydney je imala ozbiljnu namjeru krenuti u napad na taj rezultat, tijekom prošle se godine u potpunosti posvetila ovoj disciplini i istrčala sjajnih 48.74, čime je došla na 11. mjesto vječne ljestvice. No, potom je naglo okončala sezonu zbog lakše ozljede koljena, nije nastupila ni na SP-u u Budimpešti, a kad se ove godine vratila, objavila je da će u Parizu ipak trčati prepone jer se osjeća ugodnije u toj disciplini.

Njezin trener Bobby Kersee, čovjek koji je trenirao brojne dive poput Allyson Felix, Gail Devers, dakako i vlastite supruge Jackie Joyner-Kersee, rekao je još prije dvije godine da je Sydney prva stvarna prijetnja rekordu Marite Koch.

- Ima brzinu i izdržljivost, kao i potrebnu aerobnu bazu da istrči vrijeme ispod 48 sekundi.

Naravno, 400 m i 400 m prepone su tehnički različite discipline koje se drugačije trče. Na preponama morate biti racionalniji, uhvatiti pravi ritam kako ne biste došli ni preblizu ni predaleko preponi, dok je 400 m “glat” dinamičnija i agresivnija disciplina. I sama Sydney će reći da je 400 m teže trčati jer je tu puno više strategije i mogućnosti za pogreške, dok se u ovoj drugoj disciplini oslanjaš na ritam koraka između prepona. No, kad netko trči 50.37 s preponama, jasno je da se svi s pravom pitaju koliko brz može biti na čistoj stazi.

Hoćemo li dobiti odgovor na to pitanje, zasad ne znamo. Posve je razumljivo da Sydney najprije želi u miru proslaviti novo zlato i svjetski rekord, a uostalom ima još i posla u Parizu jer je čeka nastup u štafeti. Tek nakon toga će se okrenuti novim planovima, a odluči li se za novi lov na Maritu Koch, to će nesumnjivo biti priča koju će svijet sporta pratiti s velikim zanimanjem.

Žonglira i vozi monocikl, dok je trčati počela zbog čokolade

Sydney McLaughlin-Levrone danas rijetko pokazuje velike emocije na stazi, čak i nakon rušenja rekorda. No, privatno je vrlo zabavna, a ono što je posebno neobično jest da se specijalizirala za - cirkuske točke. Još kao klinka je svladala žongliranje svime što joj se nađe pri ruci, kao i vožnju monocikla. I nerijetko to radi istovremeno.

- Ja sam, zapravo, klaun - rekla je jednom uz smijeh.

Već godinama je milijunašica, još otkad je nakon prve godine fakulteta odlučila postati profesionalka i potpisala unosan ugovor s New Balanceom, te agencijom Endeavor koja skrbi o karijerama mnogih holivudskih zvijezda. Udana je za nekadašnjeg NFL igrača Andrea Levronea.

Odrasla je u New Jerseyju i od malih nogu bila predodređena za trčanje jer tata Willie je bio polufinalist američkih “trialsa” na 400 m, mama Mary je trčala u srednjoj školi, a i sestra Morgan, te braća Taylor i Ryan bavili su se atletikom. Tata je i glavni krivac što se počela baviti trčanjem.

- Kad se održavala jedna dječja utrka, rekao mi je - ako budeš trčala, dobit ćeš čokoladu. Trčala sam i pobijedila. Ali, mislim da sam se više veselila čokoladi nego pobjedi.

Linker
08. rujan 2024 18:37