Donna Vekić

 TOM DUBRAVEC Cropix
JUNAKINJA VELIKOG SRCA

Ona je izazvala najveću feštu u Hrvatskoj kući u Parizu, a priznala je da bez jednog čovjeka ne bi uspjela

Leži nam taj Pariz, tko kaže da Donna neće ponoviti uspjeh Ive Majoli?
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 13. kolovoz 2024. 08:45

Ta Osječanka je jedno veliko srce i posluži li je zdravlje, možemo očekivati još puno sjajnih rezultata. Ovaj olimpijski nastup bio je samo nastavak sjajne priče Donne Vekić ove sezone. Nakon Wimbledona u kojem je briljirala, nije bilo lako odmah krenuti s trave na zemlju, ritam je bio pakleno jak, bolio je gležanj, ali ona je još jednom majstorski odradila turnir i osvojila olimpijsko srebro, jer je nažalost u finalu bolja od nje bila je Kineskinja Zheng Qinwen. Nije više bilo snage nakon ritma dana za dan, u kojem je silnom voljom rušila sve pred sobom. To moraš moći.

Počela je s Talijankom Luciom Bronzetti. Vidjelo se koliko želi, koliko je nestrpljiva zbog toga, jer Talijanka je sama nudila da se pobijedi, ali Donna je išla svojim putem. Šest meč lopti je ispalila "u ništa", za zagrijavanje. Ali je sa 6:2, 7:5 prošla u drugo kolo. Tamo poznatije ime, ali ime koje je svojim renkingom davalo realnu priliku za napredovanje. I Donna je pokazala da je ta. Samo dan kasnije sa 6:3, 6:4 pobijedila je Kanađanku Biancu Andreescu i otišla u 3. kolo. A onda je napravila najveći pothvat na ovom turniru, izbacila je iz natjecanja jednu od glavnih favoritkinja za zlato Amerikanku Coco Gauff. Laganih 7:6 (7), 6:2 tada je dalo za misliti da Donna može visoko.

image

Donna Vekić

TOM DUBRAVEC Cropix

I onda je došao najluđi meč, četvrtfinale na Phillipe Chatrieru protiv male brze Ukrajinke Marte Kostjuk, igračice savršenog forhenda. To je vjerojatno bio najluđi na ženskom turniru uopće, meč koji je završio debelo iza ponoći, meč koji je počeo 31. srpnja i završio 1. kolovoza, meč prije kojeg su turnir napustili Španjolci Alcaraz i Nadal u paru. Nevjerojatan je broj preokreta koji je viđen, 6:2 za Donnu u prvom setu, čini se sve čisto, ali Ukrajinka se vraća i sa 6:2 dobiva drugi. Treći set 7:6 (8) za Donnu kada su svi uopće posumnjali da će ikada završiti.

I onda odmah dan poslije, peti meč u pet dana, polufinale protiv Čehinje Anne Karoline Schmiedlove. Svi misle teško, kada ono 6:4, 6:0 za Donnu i finale olimpijskog turnira protiv Kineskinje Zhang. I opet svi pomisle da je to - to, ali Kineskinja misli drugačije i sa 6:2, 6:3 osvaja zlato. Ta Kineskinja je iz natjecanja izbacila Njemicu Kerber, Poljakinju Swiatek, prvu nositeljicu i sve je zaslužila, ali svi smo bili sretni zbog tog velikog tjedna ove Osječanke. Vrati se odmah film Gorana Prpića, Gorana Ivaniševića, Marija Ančića, Ivana Ljubičića, zlatnog para Nikola Mektić - Mate Pavić, Ivana Dodiga i Marina Čilića i to je samo nastavak tog velikog niza koji hrvatski tenis ima na Olimpijskim igrama.

Bila je oduševljena nakon bronce i to je bila najveća fešta u Hrvatskoj kući u Parizu. Nije krila oduševljenje ni prema medijima.

- Stvarno tada nakon Wimbledona nisam vjerovala da imam ikakve šanse osvojiti medalju, pogotovo ne u singlu. Mislila sam da imamo puno veće šanse u mješovitim parovima, koje na kraju nisam ni odigrala. Eto, Nick (trener Nikola Horvat) je vjerovao u mene, gurao me, hvala mu na tome i stvarno je bio nevjerojatan tjedan.

image

Donna Vekić

PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Nick Horvat je radio s Marijom Ančićem, Bornom Ćorićem, znači...

Obitelj Vekić s punim pravom može se nazvati sportskom. Otac Igor je bio nogometaš, mama Brankica atletičarka, baka Lidija profesorica tjelesnog u školi. Svakome od njih pripada komadić zasluga za ove velike uspjehe. Donna kaže da ne ne bi uspjela bez tate Igora, koji se na putu prema kćerinom cilju čak i kreditno zadužio te je odveo u američki kamp Nicka Bollettierija. Potencijal tada devetogodišnje Donne prepoznao je trener David Felgate pod čijom je palicom provela šest godina.

Osim što je pogonio njezine prve teniske korake, Donni je ime dodijelio upravo otac. Mama i tata danas vode njezinu sportsku udrugu Donna Tennis Team. Udruga se 2019. odlučila na veliki pothvat i s jednom tvrtkom krenula u izgradnju teniskog centra u Osijeku vrijednog više od osam milijuna eura. Ideja se polako pretvara u stvarnost, budući da je ove godine u Osijeku otvoren treći javni teniski teren. Grad na Dravi tako bi uskoro mogao postati grad sa sve četiri Grand Slam podloge.

Finale Bad Homburga, polufinale Wimbledona, finale olimpijskog turnira. U velikoj je seriji, dok slijedi turnir u Cincinnatiju, nema odmora. I uopće ne sumnjamo da će joj Los Angeles za četiri godine biti jedan veliki izazov. Takve kada se namjere da nešto žele, to moraju dobiti. Donna je jedna od tih, prva naša žena s teniskom medaljom na Olimpijskim igrama. Leži nam taj Pariz, jednom davno ga je pokorila Iva Majoli, sada Donna Vekić zamalo. A tko kaže da neće. S 28 godina sve je pred njom.

Linker
05. rujan 2024 21:04