JACK GUEZ Afp
TUMAČ JUDO POJMOVA

Ono kad ti protivnik na tatamiju pokuša izvesti juji-gatame, pa ti zalijepi ippon, a ti uz sve zaradiš shido

Mala škola sporta koji je ovih dana u velikom fokusu hrvatske javnosti
Piše: Igor Feješ, Fight SiteObjavljeno: 31. srpanj 2024. 15:52

Kada na red dođu Olimpijske igre, svi postajemo ljubitelji brojnih sportova koje inače ne pratimo tako pomno i frekventno. Jedan od takvih sportova definitivno je judo, ovih dana vrlo istaknut sport u Lijepoj Našoj. Više od 70 godina judo je prisutan na teritoriju Hrvatske.

Prvi organizirani judo klub djeluje od veljače 1951. godine. Studenti Zagrebačkog sveučilišta angažirali su se i pokrenuli judašku sekciju u Studentskom boksačkom klubu Zagreb. Danas je taj klub poznat kao Akademski judo klub Mladost. Nekoliko mjeseci kasnije, točnije 1. rujna 1951. godine, osnovan je Hrvatski judo savez.

Međutim, judaška terminologija nerijetko zbunjuje "prosječnog gledatelja". Gledajući prijenose judaških mečeva, nailazit ćete na nekolicinu pojmova s kojima se nikad prije niste susretali. Ippon, wazari, shido, uchi mata, neki su od termina karakteristični za judaške mečeve. Jasno je da se radi o pojmovima koji dolaze iz japanskog jezika, kako bismo vam olakšali praćenje naših predstavnika, Fight Site je napravio pojašnjenje najčešćih pojmova iz judaške terminologije.

Judoka (džudoka) - termin kojim nazivamo natjecatelje u ovom sportu. Kimono/Gi - odjeća, odnosno službena oprema judoke. Pojas svezan oko struka također je sastavni dio opreme, a judoke nastupaju bez ikakve obuće. Golden score - zlatni bod, odnosno produžetak u kojem do pobjede dolazi natjecatelj koji prvi osvoji bod. Ippon - bacanje protivnika sa značajnom količinom snage, brzine i kontrole. Dođe li do ippona, meč završava i dobivamo pobjednika. Ippon se može postići i u parteru (na tlu). Uspije li judoka prilijepiti protivnikova leđa ili barem jedno rame za tatami i držati tako 20 sekundi, meč završava. Wa-zari ili Wazari - bacanje protivnika s izostankom jednog od triju segmenata (snaga, brzina, kontrola).

Padne li protivnik na leđa ili na bok tijekom bacanja, također imamo wazari. Kontrola u parteru koja potraje između 10-19 sekundi vrijedna je wazarija, dok su dva wazarija u jednom meču ekvivalent ipponu. Juji-gatame - pozicija iz koje judoka pokušava doći do poluge na ruci, što je također jedan od načina za doći do pobjede. Pobjedu je moguće postići i gušenjem protivnika. Maitta - termin koji u prijevodu znači "predajem se". Natjecatelj na taj način sucu daje do znanja da se ne može izvući iz zahvata protivnika i zapravo potpisuje kapitulaciju. Tapkanje dlanom također je način predaje. Shido - žuti karton. Dodjeluje se kod manjih prekršaja poput pasivnosti, defanzivnog pristupa, namjernog izlaska izvan granica borilišta ili guranja protivnika izvan istih tih granica. Tri shida postaju hansoku-make - diskvalifikacija, odnosno crveni karton.

Osim tri shida, razlozi za hansoku-make su pokušaji namjerno ozljeđivanja protivnka, nesportsko ponašanje i učestalo kršenje pravila. Grip - hvat. Tijekom judo mečeva vode se borbe za gripove, dok natjecatelj koji uspostavi bolji hvat protivničkog kimona ili ekstremiteta, u boljoj je poziciji za izvesti bacanje. Uchi mata - bacanje protivnika preko kuka, jedno od najčešćih bacanja u judu. Seoi nage - bacanje protivnika preko ramena. Uz uchi matu, također jedna od najučestalijih tehnika u judu. Pravilno izvođenje ovih bacanja dovodi do ippona.

Linker
15. rujan 2024 14:29