CLEMENT MAHOUDEAU Afp
ODBROJAVANJE DO OI

Organizacija od osam milijardi, a iznenađenje je koje su karte najviše planule. Ovo je dokaz promjene svijeta

Olimpijske igre otvaraju se u petak navečer, dok se subota tretira prvim ‘pravim‘ natjecateljskim danom
Piše: Dean Bauer iz ParizaObjavljeno: 25. srpanj 2024. 22:42

Igre bitno drukčije od nekih prijašnjih, posve suprotne od prošlih, te primjer za budućnost. Tako su to nekako, u jednoj rečenici sažeto zamislili Francuzi glede Olimpijskih igara u Parizu.

U odnosu na Tokio 2021. - MOO ih službeno i dalje vodi pod 2020. godinu - posve drukčije. Odnosno, “nikakvo novo normalno” već “lijepo staro uobičajeno”. Gledatelji na tribinama, bez medicinsko i ostalih administrativno-upravnih restrikcija. Nalik onome na što smo prije bili navikli glede smotri najboljih na svijetu. Drukčije od svih prijašnjih je što bi Igre u Parizu doista trebale ponuditi najljepšu, iznimno atraktivnu pozadinu. Jer ove će se Igre velikim djelom odvijati na veleznanim, planetarno prepoznatljivim lokacijama jednog od najljepših gradova svijeta.

Grad kupio 3000 bicikala

Versajska palača koju je svojedobno izgradio Louis XIV ili Kralj sunce jer na teritoriju njegovog kraljevstva sunce nikad nije zalazilo, bit će dom konjičkih natjecanja i modernog petoboja. Doslovno podno Eiffelovog tornja uživat će se u odbojci na pijesku. Mačevanje i taekwondo “useljavaju” u Grand Palais. Trg sloge ili Place de la Concorde je arena novo-olimpijskih sportova poput BMX-a, breakdancea, skateboardinga i košarke 3x3; judo na Marsovim poljanama... Načelno, itekako ćete dobro prepoznati vizure tijekom televizijskih prijenosa.

image

Olimpijske igre

CLEMENT MAHOUDEAU Afp

Ovakva dislokacija sportskih natjecanja po cijelom gradu, a ne koncentracija što je više moguće na jednom mjestu, nije možda na prvu nešto čemu se raduje “sedma sila”, ali... Olimpijske igre postoje zbog sportaša i onih koji ih promatraju, gledaju, uživaju i s te je strane ovakav pristup za pozdraviti. Ideja je ugraditi ove Igre u bilo grada, uključiti što više ljudi, stanovnika, građana Pariza. Dobro, bit će nešto i malo dalje, recimo surfing na Tahitiju, ali to ćemo ovaj put preskočiti.

Ono što Parižani primarno spominju i što je dodatan cilj OI 2024. je ekološka osviještenost i dekarbonizacija odnosno svođenje emitiranja ugljičnog dioksida, takozvani ugljični otisak, na minimalnu razinu. Izgrađeno je 60 kilometara novih biciklističkih staza, s 10.000 parkirališnih mjesta za bicikle, dok je sam Grad Pariz kupio 3000 bicikala za najam, za javnu uporabu. Do svih će se borilišta moći doći biciklom.

Nova prometna infrastruktura

Prema dostupnim podacima, organizatori su uložili malo više od osam milijardi dolara u organizaciju, pripremu. Novih sportskih objekata je vrlo malo, jedan od rijetkih je primjerice bazen u kojem će se odigrati prvi dio vaterpolskog turnira. Većina novca je uložena u prometnu infrastrukturu (ceste, željezničke pruge, modernizacija dvije pariške zračne luke...). Dijelić toga uspjeli smo i “oprobati” u prvih dvanaestak sati boravka ovdje. Nije loše, iako recimo pariški tramvaji, novi, lijepi niskopodni, nisu baš i klimatizirani. Mislim, tek toliko malo na razmišljanje i ponekad pretjerano razmaženim Zagrepčanima zgroženim jer se ulicama naše metropole “kotrlja” prastari tramvaj iz Augsburga, zamislite - bez klime. E, pa nema ga ni ovdje, u Parizu i to nije baš problem.

image
FABRICE COFFRINI Afp

Izgradnja Olimpijskog sela koje će nakon Igara biti novo stambeno naselje, dakako, bila je poprilično skupa. Ukupni proračun od osam milijardi dolara (koja stotinica milijuna više) se čini puno jasno, ali po njemu je Pariz 2024. tek na šestom mjestu po količini uloženog novca. Uvjerljivo broj 1 su Rusi i ZOI u Sočiju 2014. godine s 25 milijardi dolara.

Koliko će se od utrošenog u Parizu vratiti organizatoru, odnosno hoće li uspjeti i u sljedećem im naumu, da su Igre financijski isplative, to ćemo tek vidjeti. Francuzi računaju da će u dva do dva i pol tjedna OI njihovu metropolu posjetiti čak 15 milijuna turista koji će pak potrošiti oko 2,5 milijarde dolara. Od devet milijuna ulaznica, prema podacima prije tjedan dana, prodano ih je nešto više od šest milijuna. I da, najviše su planule one za BMX, breakdance... Dokaz svijeta koji se mijenja i potvrda ispravnosti Međunarodnog olimpijskog odbora da mora ići u korak s tempom mlađih naraštaja, u svrhu preživljavanja olimpijskih igara kao takvih. Neovisno mišljenju onih nešto starijih, konzervativnijih da su pojave nekih sportova na Igrama “uvreda za olimpizam”.

Pariz spremno dočekuje Igre

U času dok ovo pišemo još su puna dva dana do svečanosti otvaranja plovidbom po Seinei, što je još jedna inovacija, unikat ovih Igara koji ih razlikuje od svih prijašnjih, Pariz se doima spremnim. Izuzmemo li neke sitne, ne baš spomena vrijedne i čitatelju ne toliko bitne manje logističke probleme, svojstvene za prvih dan, dva svakog velikog natjecanja, glavni francuski grad spremno dočekuje olimpijski svijet.

U petak će dakle biti otvorene 33. Igre modernog doba, u subotu počinju prva nadmetanja. U redu, neka su počela već u srijedu poput nogometa, ali cijeli spektakl počinje navedenog nadnevka. Hrvatska je ovdje zastupljena sa 73 sportašica i sportaša ili 73 Olimpijca. Nije pravopisna pogreška kada smo napisali s velikim slovom “O”, neovisno što nije u skladu s hrvatskim standardnim književnim jezikom.

image

Osiguranje u Parizu

FRANCK FIFE Afp

Jedno zato za konac ovog, a početak prvog javljanja iz Pariza valja naglasiti ili barem osjećamo potrebu. Poradi njegovanja sportske kulture s kojom nažalost ponekad imamo problema odnosno držimo da nam i nije na odveć visokoj razini. Iako si tepamo da smo “sportska nacija”.

Svih 73 hrvatskih olimpijaca već svojim dolaskom, pojavom, nastupom u Parizu, po skromnom sudu, zaslužuju poštovanje. Naime, u Pariz je pristiglo 10.500 sportašica i sportaša iz cijelog svijeta. Iako se ponekad mi novinari razmećemo pojmom elita, ali oni koji dođu na OI doista to jesu. Najbolji od najboljih! Među tih 10.500 je naših 73 Hrvata. Nisu ovdje došli stoga jer su nekome simpatični, imaju divnu boju očiju i lijepu frizuru, nisu dobili posebnu pozivnicu, niti temeljem starih zasluga. Nije im nitko poklonio olimpijsku vizu.

Sve najbolje što imamo

Oni su ovdje u Parizu temeljem svojeg talenta, mukotrpnog rada, kvalitetne izvedbe, umijeća, generalne sportske vrijednosti. Oni su vrh našeg nacionalnog sportskog koplja. To je naših u ovom trenutku 73 najboljih, svak’ u svojem sportu, grani, disciplini. Ne, neće svi oni, ma koliko bi to voljeli, impresionirati nastupom, osvojiti medalju, rušiti rekorde.

Netko će nažalost imati baš kao za vraga sada, u Parizu, loš dan. Netko će se okliznuti, pogriješiti, zakasniti u reakciji sekundu ili manje... I to je sport, također. Jasno, svi i svatko je podložan i kritici, s tim da je ona argumentirana i uravnotežena. No, imajmo samo uvijek na umu da tih 73 Hrvata pripadaju planetarnoj eliti. Oni su najbolje što Hrvatska ima. Boljeg od ovog nemamo, ovo što je Lijepa naša poslala u Pariz, s njima se možemo ponositi. Pa, bili oni prvi, 17. ili 45. Zato jer su oni - Olimpijci! Naši, hrvatski olimpijci!

Linker
05. rujan 2024 21:42