Petar Gorša, Giovanni Cernogoraz i Miran Maričić

 HOO
OVO SU MU ŠESTE

Ovaj se Hrvat na Igrama osjeća kao kod kuće: ‘Teško je ljudima predočiti o kakvoj se konkurenciji ovdje radi‘

Trener Petra Gorše šesti je put na Igrama, a krenuo je još u Seoulu 1988.
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 26. srpanj 2024. 23:49

Hrvatska streljačka ekspedicija još od ponedjeljka je u Chateaurouxu, koji će biti domaćin streljačkih natjecanja na Olimpijskim igrama. Imat ćemo tri predstavnika, u gađanju zračnom i malokalibarskom puškom Petra Goršu i Mirana Maričića, te u trapu Giovannija Cernogoraza. S njima trojicom su u Chateaurouxu su i njihovi treneri Siniša Vitez (Gorša), Damir Bošnjak (Maričić) i Valter Cernogoraz (Giovanni Cernogoraz).

Siniša Vitez je posebnost te priče, jer je šesti puta na Olimpijskim igrama sa svojim strijelcima. Jasna Šekarić i Goran Maksimović u Seoulu su bili olimpijski pobjednici. Radio je Vitez i sa sedmorostrukim olimpijcem, Slovencem Rajmondom Debevecom, pa Mladenkom Malenicom, sada s Petrom Goršom koji ide na svoje pete igre zaredom, što je vrhunski doseg kojem još jedino nedostaje olimpijska medalja.

Kakvi su prvi dojmovi iz Chateaurouxa?

- Prvi dojam je OK, smještaj, streljana, uvjeti. Za naše strijelce ova je streljana nešto novo, jer na njoj nisu imali priliku nastupati osim u nekoliko slučaja trapaši. Radi se o bivšoj vojnoj bazi, francuskom Olimpijskom centru za streljaštvo. On je od Pariza udaljen skoro četiri sata vožnje, što naravno nije idealno, posebno zbog Giovannija koji će dan uoči otvaranja putovati u Pariz, jer nosi zastavu, pa će ostati, prespavati i sutradan se vratiti ovdje.

image
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix

Kasno izborene kvote

Zašto Chateauroux, a ne Pariz?

- Zbog troškova isključivo, jer su Francuzi procijenili da bi troškovi izgradnje nove streljane u Parizu bili previsoki, pa su se odlučili poslužiti ovom koju imaju, uz male preinake.

S kakvom formom dolaze naši strijelci? Maričić i pogotovo Gorša teško su izborili kvote za olimpijski nastup?

- Da, Maričić na EP dva mjeseca prije početka OI, Gorša neposredno prije jer su Francuzi kao domaćini morali vratiti kvotu, pa je umjesto francuskog strijelca priliku, uz Izrael koji nije imao nijednu kvotu, dobio naš Gorša koji je bio prvi ispod crte. Nismo imali neko posebno vrijeme za pripreme, posebno Gorša, no to je jednostavno tako i na to se moramo priviknuti. Što se tiče Cernogoraza, on je imao više vremena za pripremu, ali generalno mislim da su sva trojica dobro spremni. Za koliko, to ćemo vidjeti. Streljaštvo je specifičan sport, u svakom meču ima po 30-tak strijelaca od kojih barem 20 konkurira za odličja. Tako je tu Cernogoraz, Gorša i Maričić imaju dvije discipline, s tim da mislim da je Maričićev forte zračna puška, Goršin mali kalibar. No, to su stvarno sitne razlike, nije nemoguće ni drugačije i teško je predvidjeti. Puno je teže doći do OI s promjenom sustava kvalifikacija.

Pojasnio je...

- Kvalifikacije su isključivo kontinentalna natjecanja i svjetska prvenstva. Za sva ostala mjesta potreban je visoki ranking. Da biste imali ranking s kojim možete konkurirati za tako nešto, morate ići na Svjetske kupove koji više nisu izborni za kvote, ali bez kojih je ranking nemoguće napraviti. Pritom se radi o izuzetnom skupom poslu, jer streljaštvo je sport koji se proširio po cijelom svijetu, u kojem dominiraju profesionalci, pa recimo tako možda postoje po disciplini možda dva, tri strijelca koja nisu profesionalci danas. Kriteriji su jako skočili i naravno da dominiraju zemlje koje su u tom smislu moćnije. Ima izuzetno moćnih kod kojih čak ni izborena kvota ne znači ništa, jer postoje recimo u Kini ili Indiji njihovi “trialsi” iz kojih se biraju najbolji. Pa recimo jedan sjajni Haoran, uz sve svjetske i olimpijske medalje, u Kini nije izborio nastup u zračnoj puški, on je samo jedan takav primjer. Teško je ljudima predočiti o kakvoj se konkurenciji radi i što znači biti uspješan u streljaštvu. Naša je baza jako mala, imamo realne probleme, nismo nakon Snježane Pejčić uspjeli isproducirati streljačicu za svjetski vrh. I morat ćemo u skorom vremenu o tome više povesti računa - zaključio je Siniša Vitez, trener s gotovo tri desetljeća olimpijskog iskustva.

Linker
31. srpanj 2024 06:33