Gabrijel Veočić, Damir Martin and Giovanni Cernogoraz

 KOLEKTIFF Kolektiff
HRVATI NA OLIMPIJSKIM IGRAMA

Ovo su hrvatski kandidati za medalje u Parizu: Ozbiljnih pretendenata ne manjka, vraća se i naš proslavljeni par

Našu olimpijsku delegaciju čini veliki broj sportašica i sportaša u užem ili širem krugu kandidata za odličja
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 25. srpanj 2024. 21:25

Manje od tri godine nakon zatvaranja Olimpijskih igara u Tokiju stigli smo pred vrata novih Igara. Neobično je to napisati, ali i to je još jedna od “ostavština” nesretnog koronavirusa koji je za godinu dana odgodio Tokio, te samim time novu Olimpijadu, razdoblje između dvojih olimpijskih igara, učinio kraćom nego što je to uobičajeno. U međuvremenu smo se riješili pandemije, pa bi barem u tom smislu Olimpijske igre koje ovaj petak počinju u Parizu ipak trebale biti ljepše i “normalnije” od onih prethodnih.
Grad svjetlosti će, dakle, od ovog petka pa do 11. kolovoza biti sportsko središte svijeta. Kroz francusku prijestolnicu i “pomoćne” gradove domaćine prodefilirat će 10.500 sportaša, 20.000 akreditiranih novinara, 31.500 volontera i milijuni gledatelja, potvrđujući da se radi o najvećem sportskom spektaklu na svijetu čiji će dio biti i 73 hrvatska sportaša.

Po Sports Illustratedu - šest

Naravno, ljubitelje sporta uoči svakih Olimpijskih igara zaokupljaju prognoze o osvajačima odličja. Bave se time različite agencije za sportsku statistiku, kao i brojni svjetski mediji, pa smo se u tu priču prije nekoliko dana s našom analizom uključili i mi u Sportskim novostima. Jedan od posljednjih medija koji je “iskrcao” svoju prognozu je poznati Sports Illustrated, ali napravio je to toliko površno da bi bolje bilo da se nije hvatao u koštac s ovom temom. Uglavnom, američki magazin Hrvatskoj predviđa šest medalja, od toga nijednu zlatnu, ali braći Sinković, recimo, prognozira srebro u - dvojcu na pariće. U disciplini u kojoj Martin i Valent uopće ne nastupaju u Parizu. Toliko o “stručnosti” Amerikanaca, zato se i nećemo upuštati u detalje njihove prognoze.

image

73 sportaša pariz olimpijske igre

73 SPORTAšA PARIZ OLIMPIJSKE IGRE 73 Sportaša Pariz Olimpijske Igre

Umjesto toga ćemo se još jednom, u samo predvečerje Igara, osvrnuti na hrvatske kandidate za olimpijsko postolje, one koji su u užem krugu favorita i one koji su u nešto širem. Među domaćim pratiteljima sporta česte su rasprave o tome je li moguće dostići ili čak nadmašiti učinak iz Rio de Janeira 2016. kada je Hrvatska osvojila rekordnih deset odličja, od čega pet zlatnih. Treba reći da se tada doista sve savršeno poklopilo, praktički svi koji su bili favoriti za odličja taj su status i opravdali, a bilo je i iznenađenja poput zlata Sare Kolak, i sve je to rezultiralo nezaboravnim sportskim danima za Hrvatsku.

Imamo i danas dovoljno kandidata za takav broj medalja, ali ipak nije realno očekivati da će baš svi uspjeti doći do postolja i da će sve ispasti savršeno kako je bilo u Riju. Osim toga, danas nemamo “sigurne oklade” za zlato kakve smo imali u braći Sinković i Sandri Elkasević (tada Perković), oni su u Brazilu doista bili izraziti, snažni favoriti za pobjede koje su u konačnici i ostvarili. Naravno, ne zanemarujemo činjenicu da su naši vaterpolisti ili strijelac Giovanni Cernogoraz aktualni svjetski prvaci, ali oni ipak nisu toliko dominantni koliko su 2016. bili Sinkovići ili Sandra, pa samim time i ne možemo tvrditi da su “zicer” za zlato.

No, svakako su među najvećim kandidatima za medalje, to uopće nije upitno. Vaterpolisti su u siječnju postali europski doprvaci, a mjesec dana kasnije i svjetski prvaci i već iz toga je jasno kakve su im ambicije u Parizu. Nemojmo, ipak, zaboraviti da su i Španjolci i Talijani bili na postolju i na EP-u i na SP-u, a njima treba dodati i tradicionalno jake Mađare, Srbe, Crnogorce... Nema sumnje, bit će vatreno u pariškom bazenu.

Naš stjegonoša Giovanni Cernogoraz je, kako smo i spomenuli, aktualni svjetski prvak u gađanju letećih meta, a dobro zna i kako se osvaja olimpijska medalja, štoviše zlatna, jer mu je to uspjelo u Londonu. Punih 12 godina kasnije i dalje je u samom svjetskom vrhu, i dalje je naš veliki adut.

Iskustvo osvajanja je važno

Uz Giovannija, hrvatsku će zastavu na otvaranju Igara nositi i judašica Barbara Matić, neosporno velika favoritkinja za medalju, pa čak i zlatnu, u kategoriji do 70 kg. Splićanka je dvostruka svjetska prvakinja, ove je godine osvojila četiri zlata na najjačim turnirima, kao i naslov europske prvakinje, i jasno je da može puno u Parizu.

image

Martin i Valent Sinković i Nikola Bralić

NERA SIMIC

Puno mogu i spomenuti Sinkovići iako, kako to i sami ističu, prvi put u karijeri nisu došli na OI kao favoriti. Od Tokija su malo “šarali” po disciplinama, privremeno se vratili u dvojac na pariće, da bi na kraju ipak donijeli odluku kako će braniti zlato u dvojcu bez kormilara. Nisu ove godine ostvarili nijednu međunarodnu pobjedu, to je nešto na što nisu navikli, ali nemojmo smetnuti s uma da su to veslači koji iza sebe imaju dva olimpijska zlata i jedno srebro, te šest naslova svjetskih prvaka. Itekako dobro znaju kako se odrađuju najveća finala i nikako ih se ne smije isključiti iz borbe za zlato, a kamoli za medalju.

Isto vrijedi i za Damira Martina u samcu, čovjeka koji se pretvara u “zvijer” kad dođu Olimpijske igre. Sa svakih se dosad vratio s medaljom, a premda i godine i ozljede čine svoje, popularni Damšo je i dalje jednako gladan, a kad je tako, onda je i opasan.
Sve što smo napisali za Sinkoviće, vrijedi i za Sandru Elkasević. Najbolja hrvatska atletičarka svih vremena, kraljica diska, osvojila je sve što je bilo moguće i to najmanje dvaput i bilo bi lijepo kad bi pod Eiffelovim tornjem proslavila mali jubilej, 15. medalju s velikih natjecanja. Nije dominantna kao što je bila nekad, ali silno je motivirana, a to znači i da je sposobna za sve.
Što se ostataka atletske reprezentacije tiče, tu je europski doprvak u bacanju kugle Filip Mihaljević koji u svjetskoj konkurenciji ipak nije među favoritima za odličje, ali dočeka li savršeni hitac, tko zna... Kao potencijalno iznenađenje figurira daljaš Filip Pravdica. On je ove sezone srušio hrvatski rekord, skočivši sjajnih 8,35 metara, što je trenutno šesti rezultat u svijetu, pa samim time ulazi i u širi krug kandidata za postolje premda još uvijek čeka prvo finale na velikim natjecanjima.

image

hrvati sportaši pariz

HRVATI SPORTAšI PARIZ Hrvati Sportaši Pariz

Gimnastičar Tin Srbić brani srebro na preči, ujedno je i aktualni svjetski doprvak, i samim time jedan od favorita u slavnoj dvorani Bercy. No, konkurencija je u njegovoj disciplini ove godine “eksplodirala” i čeka ga žestoka borba za novo postolje. Skriveni adut mogao bi nam biti debitant Aurel Benović koji će nastupiti na parteru i preskoku. Ima iznimno jake vježbe i uspije li ih izvesti u pravom trenutku bez većih pogrešaka, sve je moguće.

Jedriličari uvijek mogu

Taekwondo nam posljednjih godina redovito donosi medalje s velikih natjecanja, bit će nam jak adut i u Parizu, ali problem je što se nitko od naših troje predstavnika - Lena Stojković, Marko Golubić i Ivan Šapina - ne natječe u svojoj “prirodnoj” kategoriji jer njih nema u olimpijskom programu. Umjesto toga su morali prijeći u višu ili nižu težinsku kategoriju, ali nadajmo se da će se snaći i u takvoj situaciji.

Jedriličari su nam u Riju i Tokiju donijeli ukupno tri medalje, a i u Parizu bi nas mogli razveseliti. Šime i Mihovil Fantela bili su svjetski prvaci u klasi 49er, a Filip Jurišić (klasa (ILCA 7) je za mjesto na OI morao u domaćem okršaju izbaciti dvostrukog srebrnog olimpijca Tončija Stipanovića, što dovoljno govori koliko je kvalitetan.

image

Mate Pavić i Nikola Mektić

JORGE GUERRERO Afp

Teniski par Nikola Mektić/Mate Pavić brani zlato iz Tokija, a premda više ne igraju zajedno na turnirima, vjerujemo da su Zagrepčanin i Splićanin nakon svih silnih osvojenih trofeja sposobni brzo pronaći nekadašnju kemiju i ponovno biti opasni.
A itekako opasan može biti i Marin Ranteš, naš prvi predstavnik u disciplini BMX slobodnim stilom. Varaždinac je posljednjih godina osvojio Svjetski kup, broncu na SP-u, dvije europske medalje, stalno je u vrhu i neće biti iznenađenje ako se i iz Pariza vrati s medaljom oko vrata. On sam uvjeren je da može i do one najsjajnije.

S velikim je ambicijama u francusku metropolu otputovao i najbolji hrvatski kanuist u slalomu na divljim vodama Matija Marinić koji poručuje da bi volio okruniti karijeru olimpijskim odličjem, te da osjeća da je spreman za takav podvig.

Vekić puna samopouzdanja

Rukometaši nisu među favoritima za postolje, ali ne skrivaju da im je medalja cilj. Francuska i Danska sigurno imaju veću kvalitetu, ali s energijom koju im je donio novi izbornik Dagur Sigurdsson i naši imaju adute za borbu za vrh.

Kao moguća iznenađenja spomenut ćemo još i europskog prvaka u boksačkoj poluteškoj kategoriji Gabrijela Veočića, bivšu svjetsku doprvakinju u kajaku na mirnim vodama Anamariju Govorčinović, strijelce Petra Goršu i Mirana Maričića, tenisačicu Donnu Vekić napunjenu samopouzdanjem nakon polufinala Wimbledona, jedriličare Palmu Čargo i Martina Dolenca...

Linker
14. kolovoz 2024 04:57