KARLO SUTALO Karlo Šutalo
PLAZMA SPORTSKE IGRE MLADIH

PBZ cup u šahu na Državnoj završnici u Rijeci odigran u iznimno jakoj konkurenciji

Na Plazma Sportskim igrama mladih šah zauzima posebno mjesto kao jedna od ključnih disciplina
Piše: PROMOObjavljeno: 09. kolovoz 2024. 16:12

Državna završnica Plazma Sportskih igara mladih ove se godine održala se u Rijeci gdje se okupilo više od 2.000 mladih sportašica i sportaša iz cijele Hrvatske. Najveća sportsko amaterska manifestacija u Europi i ove je godine u Hrvatskoj okupila više od 110.000 djece i mladih koji su se borili za prolaz na Državnu završnicu u 10 sportskih disciplina: Coca- Cola Cup-u, Tommy turniru u malom nogometu, PBZ cupu u šahu, Kinder joy turniru u uličnoj košarci, HEP turniru u rukometu, MIS turniru u odbojci, PAKET24 cup-u u tenisu, stolnom tenisu, turniru u odbojci na pijesku, graničaru i atletici u sklopu Telemach Dana sporta.

Na Plazma Sportskim igrama mladih šah zauzima posebno mjesto kao jedna od ključnih disciplina u kojoj mladi sportaši iz cijele Hrvatske pokazuju svoje vještine i strategije. Ova intelektualna igra svake godine privlači sve veći broj natjecatelja koji se pripremaju i natječu tijekom cijele godine tako se na Državnoj završnici PBZ cup-a u šahu okupila posebno jaka konkurencija.

Nakon 103 održana kvalifikacijska šahovska turnira koji su se razigravali od siječnja do lipnja u 4 kategorije: djevojčice i dječaci do 11 godine te djevojčice i dječaci do 15 godina, na PBZ cup-u u šahu mladi su sportaši zaigrali su za prolaz na Međunarodnu završnicu. Ovogodišnje Igre okupile su izuzetno talentirane mlade šahiste i šahistice čija su znanja i vještine doprinijeli visokoj razini natjecanja. Sudionici su imali priliku odmjeriti snage s najboljima iz drugih dijelova zemlje, što doprinosi njihovom daljnjem razvoju i popularizaciji šaha među mladima.

Erik Golubović i Lana Car zlatni su šahisti u konkurenciji do 15 godina, dok su u konkurenciji do 11 godina najbolji Nora Ljaljić i Mislav Blažević. Srebrna odličja u starijoj kategoriji su zaslužili Iva Crvelin i Adrian Petrus, a u mlađoj Lucija Kovačević i Sergej Bogdan. Zlatni i srebrni šahisti nastavljaju svoja natjecanja na Međunarodnoj završnici PBZ cup-a u šahu koja se održava krajem kolovoza u Splitu.

Uz natjecanja, Plazma Sportske igre mladih pružaju sudionicima i priliku za druženje i stvaranje novih prijateljstava, a sudionici su na Državnu završnicu u Rijeku doputovali HŽ putničkim prijevozom, partnerom prijevoza djece. Ovaj spoj sporta, zabave i edukacije čini Igre nezaboravnim iskustvom za sve sudionike, potičući ih na daljnji sportski razvoj i zdrav način života.

Plazma Sportske igre mladih trenutno su aktivne u 4 zemlje: Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini te Srbiji, a ove su godine okupile više od 330.000 djeci i mladih.

Linker
13. rujan 2024 21:04