PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp
ZLATNA KINESKINJA

Pobijedila Donnu u finalu pa otvorila dušu: ‘Pomaknula sam limite, evo što napokon mogu reći svojoj obitelji‘

‘Nakon ove zlatne medalje, osjećam da napokon mogu igrati opuštenije‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 04. kolovoz 2024. 13:26

Qinwen Zheng je olimpijska pobjednica u tenisu nakon što je u subotnjem finalu s 2:0 svladala našu Donnu Vekić. Ova 21-godišnja kineska tenisačica s prebivalištem u Barceloni prva je Azijka koja se popela na olimpijski tron u ‘bijelom sportu‘

- Ništa ne može opisati to kako se trenutačno osjećam. Svaki meč bio je veoma emocionalan. Ovo je nestvarno, jer sam se oduvijek nadala da ću osvojiti odličje za Kinu. Napokon sam to učinila i bilo je zlato. Osjećam se kao da sam dala sve, i cijela moja zemlja bit će ponosna na mene – rekla je Qinwen Zheng u izjavi za Eurosport.

Priznala je da se pobjedom protiv Donne Vekić riješila velikog pritiska.

- Kad sam postala olimpijska pobjednica, osjećala sam se kao da mi je težak teret podignut s ramena. Mentalno se sad osjećam znatno lakše. Napokon mogu reći svojoj obitelji i svom ocu: ‘ajmo, upravo sam ispisala povijest‘ – vesela je bila mlada Kineskinja.

image
CARL DE SOUZA Afp

Turnir je bio veoma zahtjevan u tjelesnom smislu.

- Prvi put morala sam igrati pet mečeva zaredom. Moje tijelo bilo je u bolovima nakon trećeg meča, i morala sam igrati s bandažama. Nije bilo lako nastaviti, ali vjerujem da sam se jako borila i tjerala sebe do krajnjih granica. Osjećam se jako ponosnom na sebe jer sam ovaj put prebrodila pritisak, pomaknula sam vlastite limite. Nisam znala da mogu igrati pet mečeva zaredom, osobito sedam sati u dva dana. U budućnosti ću se sjećati ovog trenutka, bez obzira na to kako nisko bila, i to će mi biti ohrabrenje.

Otkrila je i što je bilo ključno na putu do uspjeha.

- Ovaj put, dok sam bila na terenu, naučila sam lekciju na zemlji. Igrala sam dobro, bila sam smirenija i imala sam više strpljenja. Uspjela sam pobijediti zahvaljujući toj smirenosti i strpljenju.

Kineska tenisačica još uvijek nije osvojila niti jedan Grand Slam turnir.

- To je također jedan od mojih snova. Svaka era ima svoje heroje, Li Na je to bila u svoje vrijeme. Ona je prva azijska tenisačica s osvojenim Grand Slamom, a sad sam ja prva s olimpijskim zlatom. Ipak, dug je put preda mnom. Oduvijek sam željela postati jedna od Azijki koja može inspirirati mlađe da zavole tenis, jer tenis je fantastičan sport, osobito za djevojke. Moraš se boriti, biti jaka, i biti brza. Nakon ove zlatne medalje, osjećam da napokon mogu igrati opuštenije – zaključila je Qinwen Zheng.

Linker
18. rujan 2024 22:25