Ante Vukicevic
 

 DAMIR KRAJAC Cropix
PRVACI ŽELE NOVO ODLIČJE

Počinje akcija Pariz: ‘Jedva čekam početak pripremama, ranije sam se vratio u Hrvatsku‘

Hrvatska vaterpolska reprezentacija u Sloveniji će se pripremati za Olimpijske igre
Piše: Dean BauerObjavljeno: 09. lipanj 2024. 14:52

Nismo ih vidjeli, barem ne sve zajedno i na okupu, od sredine veljače i Dohe. Od trenutka osvajanja za njih već naslova svjetskog prvaka. U biti, intenzivno je ovogodišnje druženje s Barakudama počelo doslovno od Nove godine. Od EP u Dubrovniku i Zagrebu, kratkih priprema u Istri, pa spomenute planetarne smotru u Kataru. Po okončanju klupskih obveza ili sezone, dobili su 10-ak dana odmora i od ove su nedjelje ponovo u akciji. Počinje vaterpolska “akcija Pariz” ili pripreme za Olimpijske igre.

Reprezentacija se u okuplja ove nedjelje u Zagrebu, u poslijepodnevnim će satima (17.30) u kinu Cinestar pogledati dokumentarac “Vaterpolo i ja”, film o pokojnom Bruni Siliću, bivšem treneru Mladosti i izborniku reprezentacije koji je osvojio srebro na OI u Atlanti 1996. Neposredno po okončanju projekcije, ukrcaj u autobus i pravac Slovenija. Brdo kod Kranja je prva postaja pripremnog uporišta Barakuda prije Igara. Nisu prvi put ondje, u slovenske su “gorice” odlazili i prije nekih prijašnjih velikih nadmetanja.

Plan do Pariza

- 9. do 23. lipnja - temeljne pripreme Brdo kod Kranja (Slovenija)

- 27. lipnja do 3. srpnja - sparing s Mađarskom, uz službenu utakmicu Hrvatska – Mađarska, 30. lipnja

- 4. do 6. srpnja – turnir u Cagliariju (Hrvatska, Italija, Grčka i Španjolska)

- 10. do 19. srpnja - završne pripreme u Šibeniku i sparing sa SAD, uz službenu utakmicu Hrvatska - SAD, 19. srpnja

- 22. srpnja - završno okupljanje u Zagrebu

- 24. srpnja - let u Pariz

Fantastični uvjeti

- Ondje imamo zaista fantastične uvjete za rad i ondje ćemo boraviti do 23. lipnja. Praktički dva tjedna - veli izbornik Barakuda Ivica Tucak.

- Tamo nas očekuje najteži dio posla i rada za igrače. To su one temeljne, bazične pripreme, rad na tjelesnoj pripremi, podizanju fizičkih sposobnosti. Jasno da nećemo zanemariti i neke druge segmente vaterpolske igre. Nakon Slovenije imamo cijeli niz što turnira, što priprema u Zagrebu, Šibeniku, na Sardiniji. U Pariz ćemo krenuti 24. srpnja, što su četiri dana uoči naše prve utakmice na olimpijskom turniru protiv Crne Gore jer se želimo što prije i brže ondje smjestiti, aklimatizirati na Olimpijsko selo, sve uvjete u njemu. Prije 2-3 tjedna smo Ratko Rudić i ja bili u Parizu, otišli smo obići borilišta, Selo... Nije sve još gotovo u cijelosti, dovršava se, ali to i nije problem - veli izbornik Tucak.

image
RANKO SUVAR Cropix

S popisa 22 igrača koji su pozvani na pripreme, trojica će ipak dobiti još koji dan odmora više i to iz posve shvatljivih razloga. Marko Bijač i Luka Lončar su s Olympiacosom još u petak navečer na Malti igrali za treće mjesto (i osvojili ga) u Ligi prvaka, dok je Andrija Bašić dan kasnije, za Waspo 98 Hannover igrao petu finalnu utakmicu Bundeslige.

Barakude na pripremama

VRATARI

1. Marko Bijač

2. Toni Popadić

3. Mate Anić

4. Mauro Ivan Čubranić

CENTRI

5. Josip Vrlić

6. Ivan Krapić

7. Luka Lončar

8. Antonio Dužević

BRANIČI

9. Rino Burić

10. Matias Biljaka

11. Marko Žuvela

12. Luka Brnetić

NAPADAČI

13. Andrija Bašić

14. Konstantin Harkov

15. Filip Kržić

16. Franko Lazić

17. Zvonimir Butić

18. Ante Vukičević

19. Luka Bukić

20. Maro Joković

21. Jerko Marinić Kragić

22. Loren Fatović

STRUČNI STOŽER:

- izbornik Ivica Tucak

- pomoćni trener Jure Marelja

- trener vratara Renco Posinković

- kondicijski trener Pero Kuterovac

- video analitika Igor Pezelj

- fizioterapeut Damir Luketić

Jedan od onih kojemu je sezona ipak ranije završila, te koji odmoran dolazi na početak priprema je Ante Vukičević. Nakon sedam godina provedenih u Marseillesu, od sljedeće sezone je u Mladosti (jedan od 10 čak novih igrača), ali sada je u fokusu reprezentacija.

- Iskreno, ja čak i jedva čekam početak priprema. Već sam se ranije vratio u Hrvatsku, iz Marseillea u Split kod ženinih roditelja malo. Krapić i ja smo radili ondje po posebnom tretmanu koji nam je poslao, pripremio Pero Kuterovac.

Crna Gora u fokusu

Ante je u kratkim crtama prokomentirao i skupinu olimpijskog turnira u kojem su smještene Barakude - Italija, Grčka, SAD, Crna Gora, Rumunjska.

- Izuzetno teška, iako na Igrama stvarno niti nema lagane. Tu se nalazi krema. Možda je tek Rumunjska na papiru malo slabija, ali i tu treba biti oprezan. Crna Gora nam je u fokusu jer nam je prva utakmica, a gledajući malo povijest, neke prijašnje velike turnire, natjecanja... prva je vrlo bitna. Mislim, tako je u svakom sportu, ali ne želimo ni gledati tako da “preskačemo” neke utakmice. Niti jednu, zapravo! Italija je brončana s EP i sa SP. Grčka, to svi znaju je vrhunska momčad koja nije baš slučajno igrala finale na OI u Tokiju, a od tada se nisu puno promijenili. Amerikanci uvijek odlično na Igrama. Zato i velim da idemo utakmicu po utakmicu, u fokusu će biti Crna Gora - veli Vukičević.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Jasno, ipak će u fokusu od prvog dana priprema biti Hrvatska jer daleko je još do 1. kola olimpijskog turnira.

Linker
09. lipanj 2024 14:52