Ivica Tucak

 TOM DUBRAVEC Cropix
RIJEČ IZBORNIKA

Pred Hrvatskom je jedna od najvažnijih utakmica u Parizu: ‘Jedni o drugima znamo sve, bit će to nadmudrivanje‘

Barakude u u subotu u podne (12.05 - HTV 2) imaju priliku pobjedom protiv Grka osigurati četvrtfinale
Piše: Dean BauerObjavljeno: 03. kolovoz 2024. 09:08

Barakude se u subotu opraštaju od Aquatic Centra, plivališta kapaciteta 5.137 gledatelja. Četvrto kolo nadmetanja po skupinama odigrat će se još ovdje, a onda se vaterpolska družina seli u kapacitetom tribina dvostruko veći bazen, La Defense Arena. No, bitnije od selidbe u novu dvoranu/bazen jest podatak da je utakmica protiv Grka prva od dvije prilike za osiguravanje ulaska u četvrtfinale ili zauzimanja jednog od prva 4 mjesta.

Trenutačno, dva kola prije kraja, u našoj A skupini, Grčka i Italija imaju po 8 bodova i sigurni su za četvrtzavršnicu. Hrvatska ih slijedi s dva boda manje, pa se potom redaju SAD 3, Crna Gora 2 i Rumunjska bez boda. Postoji još podosta kombinacija raspleta u obje skupine A i B, ali dakako da je najjednostavnija ona koje se drže i u našem taboru - gledaju samo sebe, pripremaju i igraju utakmicu po utakmicu, bez puno osvrtanja na to što drugi rade, postižu ili ne. Jedini ispravan put u konačnici. Podrazumijeva se kako bi bilo poželjno osvojiti jedno od prva dva mjesta u našoj skupini jer to onda znači izbjegavanje sučeljavanja u prvoj eliminacijskoj utakmici sa Španjolcima i vjerojatno Mađarima. Za mjesta broj 3 i 4 u B skupini će se voditi po svemu ogorčena borba između Australije, Francuske i Srbije. No, ostavimo te kalkulacije za uoči zadnjeg kola. Imamo mi malo pametnih posla. Obuzdati Grka Zorbu.

Grčka je u biti sastav donekle sličan nama. Primjerice, njima ne odgovaraju brze momčadi tipa Italije, a posebno ne Španjolske. Odlični su, usavršili pozicijsku igru, 6 na 6. Dosta slično hrvatskom vaterpolskom obrascu što ne mora čuditi jer nemaleni je broj hrvatskih trenera ondje radio, ostavio dubok trag zadnjih 20-30, pa i više godina. Od pokojnih Ive Trumbića i Brune Silića, pa onda Veselina Đuhe, Dragana Matutinovića... Današnji izbornik Theodoros Vlachos je Đuhin učenik, a kasnije je Vlachosov pomoćnik bio Hrvoje Koljanin koji je danas pak trener Olympiacosa. Nemalen je i broj naših igrača ondje, a od aktualnih reprezentativaca ondje su, u Olympiacosu baš, Marko Bijač i Luka Lončar.

Posljednji put su Hrvatska i Grčka igrali u četvrtfinalu EP u Zagrebu, 12. siječnja ove godine. Bilo je čak 13:8 za Barakude. Netipično lagano i visoko. Iako, to "lagano" nije baš došlo samo od sebe. Hrvatski su vaterpolisti te večeri uz Savu odigrali gotovo pa savršenu utakmicu. Uostalom, čak su i sami to kasnije potvrđivali izjavama. Danas će za pobjedu trebati učiniti to isto, odigrati sjajno, gotovo pa bez pogreške.

- Jedna u nizu velikih utakmica između ove dvije reprezentacije – napominje izbornik Ivica Tucak.

- Da ih možemo pobijediti, to je apsolutno jasno. Ne budemo li pravi, izgubit ćemo jer protiv nas će sada igrati vrhunski individualci koji neće opraštati pogrešku. Igrači su u petak imali samo obnavljajući trening, rasplivavanje, a mi u stožeru smo pa možda već i prije utakmice s Rumunjima, okrenuti Grčkoj. Da, analizirat ćemo i tu utakmicu našu zadnju u Zagrebu.

Što i kako ste ih pobijedili, uspješno im se suprotstavili tada, prije pola godine, a što bi onda moglo "upaliti" i sada u Parizu?

- Trebat će zatvoriti centre. Imaju dvojicu, a zapravo čak i trojicu centara s Papanikolauom. Prvi su jasno Kakaris i Nikolaidis. Oni su vrhunski centri koji rade probleme svakom suparniku. Valjat će se povući u zonu, ali ako u takvoj obrani nisi aktivan, ako nemaš blok, dobrog vratara, "procurit ćeš". Zato jer "vani" prijete jedan Fountoulis, Papanastasiou,Vlachopoulos. To su vrhunski, svjetski igrači. Bit će nužna čvrsta obrana na čemu uostalom i inzistiramo. Moram vidjeti blokove, ruke gore, želju, agresivnost - nabraja izbornik.

image

Ivica Tucak

TOM DUBRAVEC Cropix

Hrvatsko-grčkih veza u smislu zajedničkog igranja u istom klubu ne manjka na obje strane. Marko Žuvela, s nepune 23 godine naš najmlađi reprezentativac spada u red onih kojima Grčka ni na koji način nije nepoznanica.

- Ja sam s trojicom Grka igrao u klubu, tako da ih jako dobro poznajem – veli Marko. Ta trojica su Kakaris, Papanastasiou i Argyropoulos. Sva trojica, a poglavito dva prvonavedena su u biti svoj sadašnji svjetski vaterpolski ugled stekli, a i cijenu si podignuli upravo igraju u Gružu.

- Znamo što mogu oni, ali i što možemo mi. Neće biti nikakvih iznenađenja, već utakmica s puno nadmudrivanja. Pobijedit će onaj tko bude mirniji. Oni imaju jako brz protok lopte u napadu s igračem više. Zatim sjajnog vratara, plus centarski par Kakaris i Nikolaidis. Bekovi sjajni, a na pucačkoj liniji naravno Fountoulis, Argyropoulos i Genidounias. Morat ćemo posvetiti punu pozornost na nekoliko njihovih glavnih karika, ali mislim da se i nas tu nešto pita.

Tu je Marko Žuvela u potpunosti u pravu. Hrvate se u vaterpolu puno toga pita, te nema momčadi koja se raduje baš dvoboju s Tuckovim trupama, koji također danima "ne razbijaju glavu" kako dobiti Hrvate. Za dobiti Grke trebat će ipak malo još podignuti razinu izvedbe, obrambene agresivnosti i napadačke preciznosti. Trebat će svi dati kojih 10-15% više no dosad. U biti, trebat će samo rasti sve više i dalje, kako turnir odmiče. Onako kako su to činili na toliko dosadašnjih prvenstava, turnira. I da, posljednje što nam je izbornik Tucak rekao prije tekme s Grcima.

- Ja vjerujem da će to biti dobro.

Ako postoji netko kome je za vjerovati, to su onda Tucak i njegove Barakude.

Linker
19. rujan 2024 11:44