Marijan Pojatina i Andro Anzulović

 KK DINAMO
MARIJAN POJATINA ZA SN

Prvi čovjek Zagrepčana: ‘Raduje nas sporazum s kojim će se ojačati Dinamova obitelj‘

Predsjednik Košarkaškog kluba Dinamo vjeruje u nastavak rasta zagrebačkog premijerligaša
Piše: Val KraljevićObjavljeno: 31. srpanj 2024. 16:21

Kad se priča o košarci u Hrvata, rijetko se može naći neka svijetla točka. Strmoglavi pad koji se dogodio posljednjih sezone ostavio je samo najjače fanatike blizu domaće košarke. No zagrebe li se malo dublje, neki hrabriji rekli bi da dolaze bolji dani. Posljednjih godinu, dvije, uz sav čemer u kojem je bila hrvatska košarka iznjedrile su se pak neke dobre stvari. Reprezentacija više nije “kanta za napucavanje”, Zadar je imao sjajne rezultate, nažalost, samo na terenu, dok je Split riješio sve dugove te sad svoju priču može nastaviti s fokusom na teren, bez okova dugova i financija. Tu je i Cedevita Junior, koja stalno izbaci ponekog igrača...

Naravno, svoju priču s “druge”, bolje strane hrvatske košarke piše i Dinamo. Mlad, ali zdrav klub, s jasnom vizijom te željom. Klub koji svake sezone sve više raste, što na terenu, što izvan njega. Za takav napredak zasigurno je jedan od najzaslužnijih predsjednik Marijan Pojatina.

Za početak, jeste li zadovoljni prošlom sezonom?

- Svakako da jesmo. U kratkoj povijesti kluba napravili smo povijesni rezultat, gdje smo bili u top četiri ekipe u Hrvatskoj. Gdje god dođemo dočekaju nas s poštovanjem te smo se učvrstili u gornjoj polovici doma hrvatske košarke.

Kakve su ambicije za iduću sezonu?

- Ambicije Dinama su takve da uvijek krivulja ide prema gore. Kojim kutem će ići dosta ovisi o budžetu, nekad i o sreći. Ali svakako je želja ponoviti prošlu sezonu, ako ne i biti nešto bolji.

Jedini ste košarkaški klub iz Hrvatske koji će sljedeće sezone igrati Europu, kvalifikacije za FIBA Eurokup? Kako ste se odlučili za taj potez?

- To je nama nekako prirodno. Žao nam je što nismo dobili pozivnicu direktno za skupinu, ali već i same kvalifikacije će biti nekakav iskorak, koji nastojimo napraviti svake godine. Protivnik nam je Dijon koji nije nemoguće proći, iako se radi o klubu koji ima budžet od dva milijuna eura, no pobjeđivali smo mi i Zadar i Cibonu, klubove sa znatno većim budžetima od našeg.

Premijerligaši se pojačavaju. Split je krenuo jako, dok je sad Šibenka u najvećoj ofenzivi. Dinamo je doveo dva pojačanja (Paponja i Kralj), te produžili neke bitne igrače (Kraljević i Novačić) iz prošle sezone. Kakvu ligu očekujete sljedeće sezone?

- Očekujem puno jaču i kompetitivniju ligu. Ispadanjem Bosca te ulaskom dva zdrava kluba je i tržište na neki način postalo manje. Budžeti su svima išli gore i očekujem uzbudljivu sezonu. Pratim sve, vidim da se Šibenka dosta pojačava. Krenulo je naglo, ali sad je nekakvo zatišje, što je i normalno u prijelaznom roku. Svi su okupili bazu momčadi te se sada čeka nekakav “joker” kojeg nitko neće pokupiti pred sam početak sezone.

Je li vas iznenadio odlazak izbornika Josipa Sesara s klupe?

- Nije nas iznenadilo, to je bila zajednička odluka. Dočekali smo spremni taj razlaz. Mi nemamo NBA budžet, ali imamo NBA proces - naglasio je Pojatina i okrenuo se Vanji Miljkoviću, novom treneru Dinama koji je posljednjih sedam godina radio u Češkoj i Mađarskoj.

- Vanja Miljković je mladi stručnjak s međunarodnim iskustvom. Njegova predanost i vizija savršeno se uklapaju u naše ciljeve. Sretan sam što je većina ekipe ostala na okupu, jer momčadska kemija koju Vanja naglašava zaista je ključna. Vjerujemo da će njegov dolazak donijeti novu energiju i dodatno motivirati naše igrače.

Kako predsjednik gleda na odnos Grada prema sportu i košarci te samom KK Dinamu?

- Uvijek je nezgodno ulaziti u politiku, ali smatram da bi se trebale napraviti značajnije promjene što se tiče financiranja košarke u Zagrebu. Ne vidim nekog nositelja kvalitete u Zagrebu, već tri kluba koja se natječu u istom rangu, svi su “u deset deka”. Upravo je ovakva politika posljednjih desetak godina dovela do ove situacije. Tako da ne treba ponavljati nešto što dokazano nije dobro. Mi tu predlažemo nekakve promjene unutar tog sustava. Da više klubova dobije značajnija sredstva, kako bi se mogle graditi baze za mlade košarkaše, gdje bi bio jedan kvalitetan rad unutar tri, četiri centra u Zagrebu. Unutar par godina bili bi vidljivi prvi rezultati.

Gdje je Dinamo danas, na košarkaškoj karti Hrvatske, u odnosu na razdoblje otprije nekoliko godina?

- Rekao bih da se konstantan napredak vidi. Puno nam znači taj sporazum koji će se potpisati s GNK Dinamo, gdje će se cijela ta Dinamova obitelj osnažiti. Gdje god da Dinamo dolazi bude kao da dolazi neki klub iz vrha lige. Uvijek je napeto, uvijek bude tenzija te je uvijek povećan broj gledatelja. To je nešto na što smo mi ponosni - zaključio je Marijan Pojatina.

Linker
11. rujan 2024 07:50