Slavlje Norvežanki

 SAMEER AL-DOUMY Afp
BORBE ZA MEDALJE

Rukometašice Norveške deklasirale Francusku u finalu, Danska bolja od Švedske za broncu

Heny Reistad bila je najbolja u zlatnoj momčadi, a Tomas Axner u borbi za treće mjesto
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 10. kolovoz 2024. 17:05

FINALE: Francuska - Norveška 21:29 (13:15)

LILLE Stadion Pierre Mouroy. Gledatelja 27.000. Suci: Lopez i Ramirez (Španjolska)

FRANCUSKA: Glauser (6), Sako (3); Nocandy 1, Toublanc 2, Valentini 3, C. Lassource, Flippes 3, Kanor 5, Horaček 4 (4), Foppa 3, Nze Minko, Granier 2, Bouktit, Grandevau.

Izbornik Olivier Krumbholz

NORVEŠKA: Lunde (12), S. Solberg; Kristiansen, Aardahl, Skogrand 2, Mork 3 (2), Oftedal 5, Dale 6, Breistol, Jacobsen, Herrem 3, Sana Solberg 2, Reistad 8, Rushveldt.

Iznbornik Thorir Hergeirsson

SEDMERCI: Francuska 5 (4), Norveška 4 (2)

ISKLJUČENJA: Francuska -, Norveška 6 minuta (Aardahl 12, Jacobsen 23, Reistad 51)

IGRAČICA UTAKMICE: Heny Reistad

Norveška je olimpijski pobjednik na turniru rukometašica. To je njihovo treće zlato na OI nakon Pekinga i Londona i sa tri zlata sada su se poravnale na vrhu s Danskom. Norveška ima impozantnih tri zlata, dva srebra i tri bronce na Olimpijskim Igrama. Francuska nije obranila zlato osvojeno u Tokiju

Finale Norveške i Francuske bio je sudar dvije najbolje reprezentacije današnjice. Aktualne svjetske prvakinje i olimpijske pobjednice Francuskinje protiv europskih prvakinja Norvežanki. Sva zlata na jednom mjestu za veliki obračun.

Bolje otvara Francuska, ali Norveška ima Katrine Lunde koja sa 41 godinom brani zicere i Norveška se makar nije briljirala napadački uspjela vratiti u život, te do kraja poluvremena utakmicu okrenuti u svoju korist. Sve je počinjalo iz vanjske trojke Reistad - Oftedal - Mork koja je imala silno strpljenje čekati prostor da se otvori obrana Francuske koja je tražila kontakt, šut protivnika izvana da bi krenula u juriš. Na početku je išlo, ali kako je utakmica išla dalje, sve manje. To se zove iskustvo, naravno i kvaliteta. A treba dodati da je Norveška u prvom poluvremenu fulala dva penala, točnije pogodila gredu iz njih.

I tu se raspala Francuska, vjerojatno osjetivši moć Norvežanki koje su drugi dio otvorile još boljim rukometom i već na startu poslale poruku domaćinu tko ide do zlata. Nije izgledalo kao finale, jer Norveška je bila potpuno dominantna. Pokušao je Krumbholtz sve, mijenjao obrane, vratarke, ali ništa nije pomoglo. Završilo je 8 razlike za Norvežanke u srcu Francuske, da se zna tko je gazda!


UTAKMICA ZA BRONCU: Danska – Švedska 30:25 (15:13)

LILLE Pierre Mouroy stadion. Gledatelja 13.179. Suci: Jorum i Klven (Norveška)

DANSKA: Toft (15+1), Reinhard; S. Iversen 1, Elver 4, AM Hansen 3, Heindal, Haugsted 1, Tranborg, Jorgensen 3 (2), Ostergaard 4, Burgaard 2, Hojlund 5, Friis 4, R. Iversen 3.

Izbornik Jesper Jensen

ŠVEDSKA: Bundsen (2), Eriksson (9); Koppang 4, Stromberg 2, Blohm 3, Robert 4, Lundrom, Lindqvist 1, Hagman 5 (2), Thoirlefsdottir, Hanson 1, Carlson 2, Loefqvist 2, Axner 1.

Izbornik Tomas Axner

SEDMERCI: Danska 3 (2), Švedska 3 (2)

ISKLJUČENJA: Danska 4 minute, Švedska 6 minuta

IGRAČICA UTAKMICE: Mie Hojlund

Danska je brončana, očekivano, jer je bila favorit protiv Švedske po svemu. Stalno su Dankinje vodile, nije išlo Bundsen na švedskom golu, s druge strane Sandra Toft je bila sjajna i pokušaj s Eriksson je došao za Axnera kada je već sve bilo gotovo. Švedska to nije mogla stići. Nakon tri zlata u nizu (Atlanta – Sydney – Atena), Danskoj je to prva medalja, dok su Šveđanke i dalje bez medalje, sudare za broncu izgubile su i u Tokiju (Norveška) i u Lilleu (Danska).

Linker
18. rujan 2024 23:28