Ancuta Bodnar i Simona Radis su već osvojile medalju u dvojcu na pariće, a idu i na onu u osmercu

 BERTRAND GUAY Afp
JEDNO ODLIČJE JE PREMALO

Rumunjke u lovu na nevjerojatan rekord. Jedan čamac može osvojiti čak četiri medalje

Svih osam veslačica iz rumunjskog osmerca vesla u još jednoj disciplini u Parizu i sve su izborile finala i u tim disciplinama
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 02. kolovoz 2024. 06:46

Kad su Sinkovići voljom ždrijeba u kvalifikacijskoj skupini na Igrama u Parizu dobili rumunjski dvojac ‘bez‘ u kojem veslaju Florin Arteni i Florin Sorin Lehaci reakcija Valenta Sinkovića je bila:

- Stvarno su ozbiljan suparnik i očekujemo da ćemo morati ići do kraja da ih dobijemo.

Nisu morali, Rumunji su u toj utrci bili potpuno nekonkurentni našem dvojcu, ali to nije zavaralo starijeg od braće Sinković:

- Bili su sporiji nego što smo očekivali, ali vidjet ćemo kakvi će biti u polufinalu.

Bili su puno bolji, dovoljno dobri da pobijede ispred najvećih papirnatih favorita u ovoj disciplini Britanaca i dovoljno brzi da ostvare ukupno najbolje vrijeme polufinala. Doduše, razlika između njih i Sinkovića je bila tek 12 stotinki.

S ovakvim nastupom u polufinalu mladi Rumunji, koji tek od ove godine veslaju u ovoj kombinaciji u dvojcu ‘bez‘, opet su se vratili u status posade na koju treba posebno paziti. Pritom, oni su dan prije nastupa u A finalu dvojaca ‘bez‘ veslali i u osmercu i izborili finale i u ovoj disciplini.

Dobro ste pročitali, rumunjski dvometraši Lehaci (1999.) i Arteni (2001.) u Parizu nastupaju u dvije discipline - dvojcu ‘bez‘ i osmercu. U manjoj disciplini su A finale izborili u srijedu, u osmercu su to učinili u četvrtak kroz repesaž. Pritom je Florin Sorin Lehaci na najzahtjevnijoj poziciji štrokera u osmercu.

image

Florin Arteni i Florin Sorin Lehaci

BERTRAND GUAY Afp

Nastup u dvije veslačke discipline na europskim prvenstvima je vrlo čest kod velikih nacija, Rumunjska to radi redovito, a nije rijetko da neki kombiniraju nastupe u manjim posadama i osmerac i na svjetskim prvenstvima. Na Igrama je to puno rjeđe, pogotovo u muškom veslanju, ali ima takvih primjera. I ne samo to, ima i onih koji su osvajali medalje u dvije discipline na istim Igrama.

Na posljednjim u Tokiju to su napravile Novozelanđanke Grace Prendergast i Kerri Gowler koje su bile zlatne u dvojcu ‘bez‘ i srebrne u osmercu. Australka Kim Brennan (nekad Crow) u Londonu 2012. osvojila je srebro u dvojcu na pariće i broncu u samcu. Legendarni Britanac Steve Redgrave je s Andyjem Holmesom u Seoulu 1988. osvojio zlato u dvojcu ‘bez‘ i broncu u dvojcu s kormilarom. Rumunjke Elisabeta Lipa i Veronica Cogeanu su na tim istim Igrama bile srebrne u dvojcu na pariće i brončane u četvercu na pariće, a njihove sunarodnjakinje Rodica Arba i Olga Homeghi zlatne u dvojcu ‘bez‘ i srebrne u osmercu.

No, kad je slaganje posada u pitanju onda je ono što su Rumunji napravili na ovim Igrama ipak posebnost jer svih osam (!?) članica ženskog osmerca nastupa u još nekoj disciplini. I došle su do finala, odnosno u borbu za medalje, u svim disciplinama u kojima su nastupale.

Roxana Anghel i Ioana Vrinceanu su to napravile u dvojcu ‘bez‘, Ancuta Bodnar i Simona Radis u dvojcu na pariće, Adriana Adam, Maria Lehaci, Maria Magdalena Rusu i Amalia Beres u četvercu ‘bez‘, a sve zajedno u osmercu. I u svima tim disciplinama su bile kandidatkinje za medalju, a Ancuta Bodnar i Simona Radis su prvo odličje u Parizu već osvojile u četvrtak - srebro u dvojcu na pariće.

image

Rumunjski osmerac

BERTRAND GUAY Afp

Njih dvije su posebno zanimljive u ovoj priči jer ne samo da nastupaju u dvije discipline na istim Igrama, nego kombiniraju rimen i skul veslanje, odnosno u maloj posadi veslaju s po dva vesla u rukama, a u osmercu imaju po jedno i još je Simona Radis štrokerica osmerca.

Bodnar i Radis su olimpijske pobjednice iz Tokija i dvostruke uzastopne svjetske prvakinje u dvojcu na pariće koje do ovogodišnjeg EP nisu znale za poraz, ali na njemu su osvojile "samo" broncu. U Parizu su im zlato s 24 stotinke prednosti "uzele" Novozelanđanke Brooke Francis i Lucy Spoors.

U četvrtak je u A finalu veslao i rumunjski ženski četverac ‘bez‘ i završio na 4. mjestu, a u petak u borbu za odličje idu Vrinceanu i Anghel u dvojcu ‘bez‘. Njih dvije su ove godine osvojile europska zlata i u dvojcu ‘bez‘ i osmercu, a na prošlom SP zlato u osmercu i broncu u dvojcu. Olimpijska finala osmeraca su u subotu.

U Barceloni 1992. je šest Kanađanki osvojilo po dva zlata

Na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine je čak šest Kanađanki osvojilo po dva zlata - Kathleen Heddle i Marnie McBean u dvojcu ‘bez‘ i osmercu, Kirsten Barnes, Jessica Monroe, Brenda Taylor i Kay Worthington u četvercu ‘bez‘ i osmercu.

Inače, Kathleen Heddle i Marnie McBean su jedine uz braću Sinković koje su uspjele osvojiti olimpijska zlata u dvojcu ‘bez‘ (1992.) i dvojcu na pariće (1996.).

Nnjih dvije nisu samo u Barceloni osvojile odličja u dvije discipline, nego su to ponovile i u Atlanti četiri godine kasnije kad su uz zlato u dvojcu na pariće osvojile i broncu u četvercu na pariće. (rb)

Linker
17. rujan 2024 09:20